ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  30.10.2023 10:53:00

Komise vítá dohodu vedoucích představitelů skupiny G7 týkající se obecných zásad a kodexu chování v oblasti umělé inteligence

Komise vítá politickou dohodu vedoucích představitelů skupiny G7

Komise vítá dnešní dohodu o mezinárodních obecných zásadách v oblasti umělé inteligence a dobrovolném kodexu chování vývojářů umělé inteligence, kterou uzavřely v rámci hirošimského procesu vedoucí představitelé skupiny G7. Tyto zásady a dobrovolný kodex chování doplní na mezinárodní úrovni právně závazná pravidla, která v současné době dokončují spolunormotvůrci EU v rámci aktu EU o umělé inteligenci. K vedoucím představitelům skupiny G7, kteří prohlášení vydané japonským předsednictvím skupiny G7 v roce 2023 podepsali, patří také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Předsedkyně von der Leyenová při této příležitosti uvedla: „Potenciální užitek, který může umělá inteligence občanům a hospodářství přinést, je obrovský. Rychlejší navyšování její kapacity však také přináší nové výzvy. Unie, která svým aktem o umělé inteligenci v mnohém předběhla ostatní, se rovněž podílí na vytyčení mantinelů pro umělou inteligenci a stanovení systému její správy na celosvětové úrovni. Jsem velmi ráda, že se skupina G7 dohodla na podobě mezinárodních obecných zásad a dobrovolného kodexu chování, které odrážejí hodnoty EU spočívající v prosazování důvěryhodné umělé inteligence. Vyzývám vývojáře umělé inteligence, aby tento kodex chování podepsali a začali se jím co nejdříve řídit.“

Zajištění bezpečnosti a důvěryhodnosti technologie

Jedenáct obecných zásad přijatých vedoucími představiteli sedmi zemí a EU, jež tvoří skupinu G7, je určeno organizacím, které vyvíjejí, zavádějí a používají pokročilé systémy UI, jako jsou obecné systémy a generativní systémy UI. Měly by jim sloužit jako vodítko při rozvoji bezpečnosti a důvěryhodnosti této technologie. Zahrnují závazky ke zmírnění rizik a zamezení zneužívání UI, k identifikaci slabých míst, podpoře odpovědného sdílení informací, hlášení incidentů a investicím do kybernetické bezpečnosti, jakož i k zavedení systému označování, který uživatelům umožní rozpoznat obsah vytvořený umělou inteligencí.

Tyto zásady vypracovala EU společně s ostatními členy skupiny G7 v rámci hirošimského procesu o umělé inteligenci na základě výsledků průzkumu mezi zúčastněnými stranami. Obecné zásady posléze samy posloužily jako základ pro vypracování kodexu chování, který poskytne podrobné a praktické pokyny organizacím vyvíjejícím UI. Dobrovolný kodex chování bude rovněž podporovat odpovědnou správu umělé inteligence na celém světě. Oba dokumenty budou podle potřeby přezkoumány a aktualizovány, mimo jiné prostřednictvím inkluzivních mnohostranných konzultací, čímž se zajistí, že budou neustále plnit svůj účel a držet krok s rychlým rozvojem této technologie. Vedoucí představitelé skupiny G7 vyzvali organizace, které vyvíjejí pokročilé systémy UI, aby se zavázaly k uplatňování mezinárodního kodexu chování. První signatáři budou oznámeni v brzké budoucnosti.

Souvislosti

Skupina G7 zahájila hirošimský proces o umělé inteligenci na svém summitu z 19. května 2023 s cílem vytyčit mantinely pro pokročilé systémy UI na celosvětové úrovni. Tato iniciativa je součástí širší škály mezinárodních diskusí o bariérách pro umělou inteligenci, mimo jiné v rámci OECD, Globálního partnerství v oblasti umělé inteligence (GPAI) a v kontextu Rady EU-USA pro obchod a technologie a digitálních partnerství EU.

Od chvíle, kdy byl na ministerském zasedání Rady EU–USA pro obchod a technologie z 31. května 2023 poprvé oznámen záměr vypracovat kodex chování, začala Evropská komise aktivně spolupracovat s klíčovými mezinárodními partnery ze skupiny G7 na koncepci zásad a kodexu chování pro umělou inteligenci. Tyto mezinárodní závazky jsou v souladu s právně závaznými pravidly, o nichž se v současné době jedná v rámci rozsáhlejšího právního předpisu o umělé inteligenci (akt EU o umělé inteligenci), který se bude uplatňovat v EU.

Návrh aktu EU o umělé inteligenci zaručí bezpečnost a základní práva občanů a podniků a zároveň rozšíří využívání umělé inteligence a navýší investice a inovace v celé EU. Akt o UI poskytne právně závazná pravidla založená na rizicích, která budou platit pro systémy UI uváděné na trh nebo do provozu v EU.

Další informace

Společné prohlášení vedoucích představitelů skupiny G7

Mezinárodní obecné zásady skupiny G7 v oblasti UI

Mezinárodní kodex chování skupiny G7 pro UI

Návrh evropského aktu o umělé inteligenci

Quote

Potenciální užitek, který může umělá inteligence občanům a hospodářství přinést, je obrovský. Rychlejší navyšování její kapacity však také přináší nové výzvy. Unie, která svým aktem o umělé inteligenci v mnohém předběhla ostatní, se rovněž podílí na vytyčení mantinelů pro umělou inteligenci a stanovení systému její správy na celosvětové úrovni. Jsem velmi ráda, že se skupina G7 dohodla na podobě mezinárodních obecných zásad a dobrovolného kodexu chování, které odrážejí hodnoty EU spočívající v prosazování důvěryhodné umělé inteligence. Vyzývám vývojáře umělé inteligence, aby tento kodex chování podepsali a začali se jím co nejdříve řídit.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2023-10-29

Důvěryhodná, etická, bezpečná a zabezpečená – takovou generativní umělou inteligenci chceme a potřebujeme. Díky mezinárodním zásadám a kodexu chování mohou EU a její podobně smýšlející partneři jít příkladem při zajišťování toho, aby umělá inteligence přinášela užitek a zároveň se řešila její rizika. Apelujeme na vývojáře generativní umělé inteligence, aby se k uplatňování kodexu chování zavázali.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2023-10-29

Prostřednictvím aktu o umělé inteligenci je EU světovým průkopníkem ve stanovování jasných a přiměřených pravidel pro umělou inteligenci s cílem řešit rizika a podporovat inovace. Jsem potěšen, že přístup aktu EU o umělé inteligenci založený na posuzování rizik se promítá i do mezinárodních obecných zásad, které byly dnes schváleny.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-10-29

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688