Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  26.10.2023 14:18:23

Portfolio pro 4. čtvrtletí letošního roku: americký trh vyčkává

Začalo poslední čtvrtletí letošního úspěšného tržního roku. Období mezi říjnem a prosincem je obdobím svátků a trhy historicky v touto dobou vykazují nejvyšší výnosy, a proto zachováváme pozitivní výhled na index S&P500 po celý konec roku 2023. Mezi specifická odvětví patří IT a komunikační sektor, ale také třeba zdravotnictví. A jaká jsou má konkrétní doporučení?

Úspěšný rok

O úspěchu na trzích v roce 2023 rozhodují nejen výnosy hlavních indexů, které aktuálně od začátku ledna přesahují 13 %, ale také prognózy největších investičních domů. Vzhledem k tomu, že na začátku roku všichni prakticky nepochybovali o nástupu recese v USA, málokdo očekával tak aktivní růst trhu.

Motorem růstu jsou dobré makro statistiky a zvýšený zájem investorů o největší společnosti podle kapitalizace. Kdo byl motorem více než 70 % růstu indexu S&P 500 v první polovině roku? Přesně tak, jedná se o největší společnosti neboli takzvanou Velkolepou sedmičku, do které patří Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN), Alphabet (GOOGL), NVIDIA (NVDA), Tesla (TSLA) a Meta Platforms (META).

Jejich kapitalizace vzrostla od začátku roku o téměř 4 biliony dolarů, čímž se velmi přiblížila velikosti třetího největšího HDP na světě, japonského, který se odhaduje na přibližně 5 bilionů dolarů. Důležité je, že "velkolepé sedmičce" se daří jak podle skutečných výsledků, tak podle prognóz.

A co teď? Po tradičním sezónním poklesu aktivity začalo na přelomu srpna a září nejziskovější období roku - prázdninová sezóna. Historicky je 4. čtvrtletí roku pro akciové trhy nejlepší. Nedávná korekce akciových kurzů z Velkolepé sedmičky poskytuje příležitost ke vstupu do perspektivních aktiv za ceny, které jsou ve srovnání s úrovněmi z konce července přijatelnější. Jsem přesvědčen, že tyto instrumenty budou v průběhu roku dále zdražovat, nehledě na to, že tyto společnosti nejsnáze přežijí recesi, pokud k ní dojde.

Analytici Freedom24 předpovídají růst indexu S&P 500 do konce roku v rozmezí 3-5 %, pokud bude pokračovat očekávaný inflační vývoj a výnosy amerických státních dluhopisů nebudou aktualizovat svá maxima. Pokud jde o inflaci, nepředpokládáme překvapení, která by mohla výrazně změnit současné trendy (agresivní růst cen ropy je rizikovým faktorem, ale k jádrové inflaci jako celku přispívá jen omezeně). V této situaci se výnosové sazby desetiletých státních dluhopisů mohou postupně vrátit na úroveň 4-4,3 %.

Neméně důležité je, že příliv investorů na burzy zůstal silný i během srpnové a zářijové korekce. Do konce roku samozřejmě nejsou vyloučeny lokální rollbacky. V USA jako celku jsme však změnili naše nastavení z defenzivního na býčí a vyloučili jsme scénář recese do konce letošního roku. Očekáváme, že se rally rozšíří, a vidíme silné vyhlídky pro 7 největších emitentů podle kapitalizace. V současné době se naše prognóza analytiků pro index S&P 500 na konci roku 2023 (vážená hodnota) pohybuje na úrovni 4685 bodů, na konci roku 2024 na úrovni 5030 bodů.

Oblíbenci

Hlavní je, že do konce roku 2023 si zachováme pozitivní pohled na sektor IT a komunikací, zlepšíme pozici v sektoru zdravotnictví a zvýšíme pozici na neutrální až pozitivní pro společnosti dodávající zboží dlouhodobé spotřeby a spotřební zboží, stejně jako pro průmyslový sektor. Výhled pro energetický sektor byl zvýšen na neutrální vzhledem k prognózám naznačujícím pokračující růst cen ropy.

Technologický sektor | Amazon (AMZN)

Absolutní lídr v segmentu online obchodování v USA s podílem cca 45-50 %, jeden z předních hráčů v sektoru infrastruktury cloud computingu (IaaS) s tržním podílem cca 32 %, jeden z klíčových účastníků závodu v oblasti umělé inteligence atd. V letošním roce společnost Amazon provedla globální reorganizaci svého podnikání, která jí umožní zaměřit se na prioritní oblasti a zvýšit provozní marže. Dynamika finančních ukazatelů a strategická rozhodnutí vedení v posledních čtvrtletích dávají důvěru v dosažení našich cílů.

Komunikační sektor | Alphabet (GOOGL)

V posledním reportovaném čtvrtletí (2. čtvrtletí) společnost vykázala nárůst tržeb z internetového vyhledávání o 5 % r/r a nárůst tržeb z reklamy na YouTube o 4 % r/r. Tuto dynamiku přisuzujeme celkovému oživení reklamního trhu po méně úspěšném roce 2022. A tržby segmentu Google Cloud vzrostly meziročně o působivých 28 % - za hlavní důvod považujeme aktivní rozvoj odvětví umělé inteligence. V našich prognózách očekáváme, že tyto trendy budou pokračovat až do konce roku; naše doporučení pro akcie GOOGL je "koupit".

Zdravotnictví | Abbott (ABT)

Zpráva za 2. čtvrtletí překonala očekávání a společnost Abbott zvýšila celoroční výhled tržeb v segmentech mimo COVID-19 na více než 10% růst. Nárůst poptávky po zdravotnickém vybavení v roce 2023 předčil očekávání managementu i účastníků trhu, kteří se na začátku roku drželi konzervativních směrnic pro tento ukazatel.

Timur Turlov, generální ředitel společnosti Freedom Holding Corp. a zakladatel společnosti Freedom Finance Europe


Freedom Finance Europe je mezinárodní online makléř známý pod značkou Freedom24. Zajišťuje klientům vše potřebné pro úspěšné investice - přímý přístup na největší akciové světové burzy, profesionální analytiku cenných papírů a komfortní obchodní aplikaci. Freedom Finance Europe je dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp. a akcie holdingu se obchodují na americké burze Nasdaq. Oficiální zastoupení a zprostředkovatelé společnosti se nachází na Kypru, v Německu, Španělsku, Polsku, Francii a Řecku. Jednoduchá investiční aplikace a platforma Freedom24 je od června 2021 dostupná i českým a slovenským uživatelům.

V roce 2022 převedla společnost Freedom Finance Europe ukrajinským charitativním organizacím 6,6 milionu eur na nákup sanitek a humanitární pomoc. V roce 2023 věnovala společnost další 3 miliony eur na zahájení projektu Freedom Space ve spolupráci s charitativní nadací Pomáhejme společně, jehož cílem je zřízení bezpečných přístřešků v 69 školách ve 12 ukrajinských regionech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:29  Česká ekonomika se přibližuje předpandemické úrovni (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688