Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  27.09.2023 15:04:35

Banky napříč světem v tichosti adoptují kryptoměny

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank: https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Kryptografický segment ekonomického trhu i přes své výkyvy oslovuje čím dál více lidí a čím dál větší procento investorů vidí v investici do digitálních aktiv určitý potenciál. Kryptografické systémy, zejména pak blockchainy, oslovily a nadále oslovují i největší korporátní firmy ze světa tradičních financí. To, že se tento nejnovější fenomén pomalu stává běžnou součástí tradičních financí, je již nezpochybnitelné. Přesto, že odborníci, politici a centrální bankéři stále varují před nástrahami a neregulovaným světem digitálních aktiv, začínají to být právě komerční bankovní domy, které otevírají cestu investorům ze světa tradičních financí k rizikovějším investicím do kryptoměn, NFT a dalších kryptografických produktů.

Služby úschovy kryptoměn

Průkopníky jsou bezesporu banky z poza Atlantického oceánu, které s kryptografickými produkty obchodují nebo nějak kooperují již od roku 2021. Jednou z prvních amerických bank, které daly kryptoměnám prostor ve svých portfoliích, byla Bank of New York Mellon. Tak již v únoru 2021 uvedla, že pro své klienty obchodovat se dvěma největšími kryptoměnami, bitcoinem a ethereem. Pro tyto klienty zřídila ve spolupráci se společností Fireblocks kryptopeněženku BNY Mellon.

Jiné banky začaly v průběhu roku nabízet svým klientům expozici vůči vybraným kryptoměnám. Banka Morgan Stanley v březnu 2021 uvedla, že umožnila vybraným klientům přístup ke třem bitcoinovým fondům. Podmínkou bylo, aby klienti měli na účtech banky aktiva v minimální hodnotě 2 milionů dolarů. V červenci 2021 umožnila jedna z největších světových bank, banka JPMorgan Chase & Co svým finančním poradcům přijímat příkazy k nákupu a prodeji od svých klientů pro pět kryptoměnových produktů.

V březnu 2021 banka Goldman Sachs zřídila tým, který obchoduje s bitcoinovými futures a nedistribuovatelnými forwardy, což je derivát, který klientům banky umožňuje zaujmout stanovisko k budoucí ceně bitcoinu. O rok později (březen 2022) šla banka ještě dál, když se stala první velkou americkou bankou, která ve spolupráci s Galaxy Digital, správcem aktiv zaměřeným na kryptoměny, uskutečnila mimoburzovní obchod s kryptoměnami.

Institucionální klienti

Vzhledem k tomu, že poptávka po obchodování s kryptografickými aktivy stále roste, přičemž už dávno se nejedná jen o drobné investory a nadšence, ale o opravdu velké institucionální hráče, nechtějí bankovní domy zůstat stranou těchto transakcí. Na výše zmíněné banky navázala v minulém týdnu (září 2023) japonská banka Nomura prostřednictvím své dceřiné firmy Laser Digital Asset Management. Prostřednictvím této firmy spustila první fond pro přijetí digitálních technologií, Bitcoin Adoption. Fond nabízí „dlouhodobou expozici pouze vůči bitcoinu“ a jeho cílem je poskytnout institucionálním investorům bezpečnou cestu k investicím do digitálních aktiv.

Nomura si od spuštění tohoto fondu slibuje, že přiláká institucionální investory k investicím do bitcoinu. Díky fondu může institucionálním investorům umožnit získat expozici vůči bitcoinu, aniž by museli tuto kryptoměnu přímo držet. Očekává se, že fond přiláká celou širokou škálu institucionálních investorů, mezi kterými nebudou chybět penzijní a nadační fondy nebo rodinné kanceláře. Spuštění fondu je také považováno za významný krok k přijetí kryptoměn v hlavním proudu.

Deutsche Bank

Pozadu nechtějí zůstat ani evropské banky. Nejnověji akvizici do kryptoměn oznámila (22. září 2023) jedna z největších evropských bank, Deutsche Bank. Ta uzavřela strategické partnerství se švýcarskou kryptografickou firmou Taurus na poskytování služeb úschovy kryptoměn a tokenizovaných aktiv institucionálních klientů. Díky tomu bude Deutsche Bank schopna držet omezený počet kryptoměn a tokenizovaných verzí tradičních finančních aktiv pro své klienty.

Na druhou stranu banka uvádí, že obchodování s kryptoměnami v nejbližší době v plánu nemá. A to i přesto, že banka již v roce 2020 v dokumentu Světového ekonomického fóra uvedla, že jejím cílem je v brzké době nabídnout obchodování s kryptoměnami. Vzhledem k dosavadním turbulencím na kryptoměnovém trhu se však tyto plány prozatím odsouvají.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

09.03.2021Kryptoměny dobývají investiční svět Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
31.01.2021Kauza Wallstreetbets hýbe světem kryptoměn cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688