Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  18.09.2023 10:42:03

Pád cen v zemědělství nezpomaluje


Po šesti měsících meziměsíčních poklesů tentokrát ceny průmyslových výrobců stouply o 0,2 %. V meziročním srovnání ceny rostly o 1,8 %. Srpnový výsledek tak předčil naší i tržní prognózu, přesto se jedná o výrazné uklidnění cenových tlaků na straně nabídky. To pád cen v zemědělském sektoru zatím nezpomaluje. Ceny padají již čtvrtý měsíc v řadě, kdy se meziměsíčně snížily ceny o 4,5 % a meziročně dokonce o 16,4 %. Z těchto čísel lze vyvodit, že ceny potravin by měly dále přispívat k nižší inflaci v dalších měsících. Pokud by tomu tak nebylo, tak ve sporu o tom, zda za vysoké ceny potravin jsou zodpovědní spíše zemědělci, zpracovatelé či obchodníci, o čemž se ve veřejném prostoru horečně diskutovalo, tak zemědělci by z této otázky vypadli. V případě cen stavebních prací došlo opět k meziměsíčnímu nárůstu o 0,1 % a v meziročním srovnání růst zpomalil na 3,7 %. Ceny tržních služeb pro podniky se tentokrát meziměsíčně zvýšily o 0,6 % a meziročně o 5,3 %.


Přestože dynamika růstu cen průmyslových výrobců byla v srpnu vyšší, než očekával trh, tak oproti minulému roku, kdy byly ceny velmi rozkolísané, lze vypozorovat v posledních měsících zjevné uklidnění na straně nabídky. To je dáno také zlepšením situace v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Firmy zároveň rozpouštějí nahromaděné zásoby z předchozího období, což se rovněž projevuje pozitivně na cenách. Ani jeden z posledních údajů před zářijovým zasedání tak neznamená pro Českou národní banku výraznější překvapení s negativním nábojem ohledně pokračujícího boje návratu inflace k 2% cíli. Dle guvernéra Aleše Michla jsou všechny možnosti ohledně nastavení sazeb možné, ale pro zvýšení sazeb není téměř žádný důvod. Zároveň pro snížení sazeb se na nadcházejícím zasedání pravděpodobně nenajde většina, přestože měnová politika byla již zmírněna přes jiné kanály, ať už formálním ukončením intervenčního režimu na obranu koruny, tak snížením sazby proticyklické kapitálové rezervy z 2,25 % na 2 % s platností od 1.10.2023. Snížení základní úrokové sazby je jen otázkou času a my se stále domníváme, že přijde ještě do konce tohoto roku.


Z pohledu jednotlivých kategorií cen průmyslových výrobců došlo k meziměsíčnímu poklesu u základních kovů (o 2,0 %), chemických látek (o 1,5 %), potravinářských výrobků (o 0,8 %) nebo u elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu (o 0,4 %). Za celkovým meziměsíčním nárůstem cen stojí zejména zvýšení cen koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny motorových vozidel se zvýšily o 0,5 % a kovodělných výrobků o 0,4 %.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688