Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  06.05.2024 08:23:38

Ekonomický týden v přehledu: FED, BOE a RBA v centru pozornosti

V novém obchodním týdnu dostaneme příležitost vyslechnout několik představitelů Federálního rezervního systému v sentimentu po páteční zprávě o zaměstnanosti, jež poukázala na zmírnění růstu počtu pracovních míst v uplynulém měsíci. Tento vývoj zmírnil obavy z toho, že úrokové sazby by mohly zůstat zvýšené po zbytek letošního roku. Vstupujeme do závěrečné fáze výsledkové sezóny, přičemž nás čekají zasedání Bank of England a Reserve Bank of Australia. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Data a komentáře ze Spojených států

Tento týden je makroekonomický kalendář spíše v duchu skromnějšího obsahu, a proto se pozornost obrátí zejména k několika klíčovým osobnostem americké centrální banky, které se mají vyjádřit po nedávném uznání Jerome Powella, že nedošlo k žádnému významnému pokroku v oblasti inflace. Přesto předseda Fedu zdůraznil svou víru, že úrokové sazby by mohly v letošním roce klesnout.

V pondělí se očekává, že promluví prezident newyorské pobočky Fedu, John Williams, a prezident pobočky ve Richmondu, Thomas Barkin. Následující den pak své názory představí prezident minneapolské pobočky, Neel Kashkari. V průběhu týdne se také představí prezident chicagské pobočky, Austan Goolsbee, a guvernérka Fedu, Michelle Bowmanová. Páteční údaje o spotřebitelské důvěře nabídnou nové perspektivy na inflační očekávání a ekonomické vyhlídky. Ve čtvrtek pak bude zveřejněna týdenní zpráva o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti.

Výsledková sezóna

Sezóna výsledků za první čtvrtletí se blíží ke konci, přičemž v nadcházejícím týdnu budou svoje hospodářské výsledky oznamovat přední společnosti jako Walt Disney (DIS), Wynn Resorts (WYNN) a Akamai Technologies (AKAM). Mezi menšími společnostmi, které také představí své reporty, nalezneme výživovou společnost Bellring Brands (BRBR), herní firmu Light & Wonder (LNW) a ropnou a plynárenskou společnost Permian Resources (PR). Akcie společností s nižší tržní kapitalizací v letošním roce nedosáhly na růst širšího trhu, což bylo způsobeno obavami, že Federální rezervní systém udrží úrokové sazby na vyšší úrovni po delší dobu. To negativně ovlivňuje výhled pro menší firmy, které jsou více závislé na dluhovém financování a spotřebitelských výdajích. Nicméně, perspektiva pro akcie s nízkou kapitalizací se možná zlepšila po nedávné páteční zprávě o zaměstnanosti, která zmírnila obavy z toho, že úrokové sazby by mohly zůstat zvýšené po zbytek roku.

Zasedání Bank of England

Investoři budou s napětím očekávat čtvrteční vyjádření Bank of England (BOE) týkající se úrokových sazeb, aby zjistili, zda se objeví nové indikace o možném snižování sazeb v nadcházejících měsících. Přestože představitelé BOE na počátku roku hovořili o potenciálním snížení úrokových sazeb, nedávná ekonomická data ukázala výrazné zhoršení cenových tlaků v britské ekonomii, což vedlo trhy k posunutí očekávaného termínu prvního snížení sazeb z června na září.

BOE rovněž představí aktualizované čtvrtletní ekonomické prognózy. Jakékoli snížení střednědobých prognóz inflace by mohlo být interpretováno jako implicitní signál, že tvůrci politiky považují tržní očekávání letošního snížení sazeb za adekvátní.

Vývoj na ropě

Minulý týden ceny ropy zaznamenaly nejprudší týdenní pokles za poslední tři měsíce, přičemž cena severomořské ropy Brent se poklesla o více než 7 % a americká lehká ropa WTI propadla o 6,8 %. Investoři vyjadřovali obavy, že dlouhodobě vyšší náklady na půjčky by mohly omezit ekonomický růst ve Spojených státech, které patří mezi přední světové spotřebitele ropy. Zároveň prémie za geopolitické riziko v důsledku konfliktu mezi Izraelem a Hamásem slábly, neboť obě strany zvažují dočasné příměří a vedou rozhovory s mezinárodními zprostředkovateli. Obchodníci dále sledují, zda by současné nízké ceny ropy mohly vyprovokovat americkou vládu k doplnění strategických rezerv. Ropný trh podpořily spekulace, že pokud cena WTI klesne pod 79 dolarů za barel, Spojené státy by mohly přistoupit k doplnění svých strategických rezerv.

Zasedání RBA

V úterý proběhne poslední zasedání australské centrální banky (Reserve Bank of Australia) ve světle údajů o inflaci za první čtvrtletí, které byly vyšší, než se původně očekávalo, a v kontextu dat naznačujících pokračující sílu na trhu práce

Nepředpokládá se, že by RBA provedla jakékoliv změny ve své politice, avšak účastníci trhu budou pozorně sledovat jakékoli komentáře guvernérky Michelle Bullockové, zejména po tom, co banka na svém březnovém zasedání poněkud zmírnila svůj zpřísňující postoj. Navzdory inflačním údajům, které původně zvýšily sázky na to, že RBA bude muset sazby opět zvýšit, tyto sázky byly částečně sníženy po nečekaném poklesu australských maloobchodních tržeb v březnu.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688