Export (export.cz)
Export  |  15.09.2023 08:47:00

Polovodičová mise otevřela další dveře na Tchaj-wanu


Největší výrobce polovodičových čipů na světě, tchajwanská společnost TSMC postaví svou první evropskou továrnu v Drážďanech a Češi by se mohli významně zapojit do dodavatelského řetězce. Právě taková vize byla na začátku září klíčovým motivem mise tuzemských firem i výzkumných institucí na Tchaj-wan. Toto téma rezonovalo také během posledních česko-tchajwanských ekonomických konzultací.

Český pavilon na veletrhu Semicon Taiwan. Foto: ČEKK

Téměř třicetičlenná delegace zavítala na Tchaj-wan tajfunu navzdory, aby představila své know-how v polovodičích a navázala či jinak prohloubila spolupráci s tchajwanskými partnery. Misi vedl Petr Očko, vrchní ředitel Sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Tento projekt ekonomické diplomacie PROPED finančně podpořilo právě ministerstvo průmyslu a realizovala ho Česká ekonomická a kulturní kancelář v Tchaj-peji.

Vrcholem mise byla výstava na veletrhu Semicon Taiwan v Českém pavilónu. K vystavovatelům patřily firmy InferenceTech, SVCS Process Innovations, Crytur, Tropic Square, Vakuum Servis, Unites, dále Vysoké učení technické Brno, agentura CzechInvest a Český národní polovodičový klastr. Ve spolupráci s tchajwanským organizátorem veletrhu se podařilo zorganizovat řadu B2B jednání přímo v prostorách výstaviště. Kromě Česka měly vlastní pavilón i Japonsko, Spojené království, Polsko, Nizozemsko a Sasko.

České firmy a univerzity již zkoušejí štěstí na Tchaj-wanu delší dobu a některým se velmi daří.

SVCS PROCESS INNOVATIONS

České firmě SVCS Process Innovations se na Tchaj-wanu daří. Její pece pro polovodičový průmysl bezchybně fungují již od roku 2008 v prestižním Tchajwanském výzkumném ústavu pro polovodiče (TSRI), který delegace také navštívila. Společnost SVCS je úspěšným globálním hráčem v oblasti výroby podobných pecí a řadí se k pouhé desítce světových výrobců, kteří mají příslušné know-how. Své postavení si musí obezřetně hájit, neboť se nejednou stala obětí nekalé soutěže nebo její unikátní pece byly zkopírovány asijským odběratelem. Společnost drží krok s rychlým vývojem v polovodičích a dokáže vyrobit i pece pro čipy z nově používaného materiálu – karbidu křemíku.

Ředitel SVCS Jaroslav Dolák vysvětluje proces využití pecí pro výrobu čipů z karbidu křemíku takto:

„Pro tento typ čipů je třeba rozehřát pec až na 1800 – 2000 ?, aby se aktivovaly příměsi, které mění vodivost. Tento typ materiálu se využívá pro výrobu tranzistorů, diod a integrovaných obvodů s vysokým výkonem. Jeho skvělými vlastnostmi jsou totiž vyšší odolnost například proti radiaci, teplu a možnosti pracovat s vysokými proudy a napětím. Čipy se využívají v elektromobilech a lokomotivách, v budoucnu lze počítat i s využitím v běžných napájecích zdrojích pro elektroniku. Nicméně materiál je dražší: jedna šestipalcová křemíková deska vyšla před 10 lety na 15 USD a ta karbidová na 1000 USD. Díky boomu v elektromobilech desky z karbidu křemíku zlevňují, a proto se stávají dostupnější pro hromadnou výrobu. V obecné rovině v České republice existují dva hlavní výrobci těchto desek – onsemi a Hitachi Energy. V onsemi dokážou vyrobit 18 tisíc desek za týden.“

Velkou posilou v onsemi jsou absolventi z Vysokého učení technického v Brně, kteří díky odbornému vzdělání dokáží čipy vyrobit. Firma SVCS stejně jako jiné české firmy si slibuje objemnější zakázky právě od onsemi, která by měla brzy profitovat z investiční pobídky.

Společnost SVCS využila své cesty na Tchaj-wan k návštěvě nejlepších univerzit, které mají jako součást svých laboratoří i tzv. „čisté prostory“ pro výzkum a vývoj polovodičových součástek. Právě tam by se zařízení společnosti SVCS mohla využívat.

INFERENCE TECHNOLOGIES

Firma, která dodává špičkové prediktivní systémy a vyniká v analýze dat z výroby čipů v souladu s nejvyššími bezpečnostními standardy, má již svého zástupce na Tchaj-wanu. V současné době jedná o podání návrhu projektu do veřejné soutěže Technologické agentury ČR. Tchajwanskému partnerovi nabídla své know-how v oblasti detekce defektů na deskách z křemíku a karbidu křemíku s využitím umělé inteligence a strojového učení.

Výkonný šéf společnosti Inference Technologies Petr Lenhard uvedl k misi na Tchaj-wan následující:

„Naším hlavním cílem bylo navázání nových kontaktů a mapování konkurence, což se nám skvěle podařilo. Neočekávali jsme bezprostřední uzavření kontraktů, neboť jsme si vědomi, že se jedná o delší cestu. Cítíme ale, že účast v delegaci nám poskytla cenné informace a kontakty jak na potenciální partnery na Tchaj-wanu, tak v Japonsku, a ty se nám v budoucnu jistě zhodnotí. Považujeme tuto misi za úspěšný krok směrem k našim dlouhodobým cílům.“

Česká polovodičová mise na Tchaj-wanu. Foto: ČEKK

ČESKO MÁ NA CO NAVAZOVAT

Petr Lenhard, jehož otec Radomír Lenhard pracoval v minulosti přes deset let pro onsemi, kde rovněž působil jako ředitel pro výzkum a vývoj, dále uvedl:

„Česko má dlouholetou tradici ve výrobě polovodičů a má na co navazovat. Připomeňme si například společnost Tesla v Rožnově pod Radhoštěm. Navíc jsme velmi silní v IC Designu a rychle se u nás rozvíjí i dodavatelské řetězce v oblasti materiálů, zařízení a služeb. Dalším kladem je zázemí na českých univerzitách. V ČR existuje sedm fakult, které nabízejí obory spojené s fyzikou pevné fáze, technologií polovodičů a elektrickým inženýrstvím (FEL a FJFI ČVUT, MAT FYZ UK, FEKT VUT Brno, PřF MU Brno, PřF UP Olomouc, FEI VŠB Ostrava). Velkou výhodou je, že naši absolventi mají uplatnění ve své zemi, na rozdíl například od studentů zaměřených na polovodičové obory na Slovenské technické univerzitě. Na Slovensku se nepodařilo výrobu polovodičů udržet, proto si pak absolventi FEI STU práci v oblasti vývoje a výroby polovodičů hledají i v Česku.“ Sám Petr Lenhard je absolventem FEI STU.

JEDNÁNÍ ZÁSTUPCŮ UNIVERZIT

Čeští představitelé univerzitní a výzkumné sféry – včetně zástupců VUT Brno a Středoevropského technologického institutu CEITEC – nejen ocenili možnost seznámit se s vývojem v polovodičích na Tchaj-wanu díky výstavě na veletrhu a návštěvě výzkumných ústavů, ale přijeli také jednat s tchajwanskými univerzitami – National Tsing Hua University, National Yang Ming Chiao Tung University, Sun Yat-sen University a Tamkang University.

S nejlepší tchajwanskou univerzitou National Taiwan University (NTU) jednali o možném memorandu. „Loni na podzim jsem měl možnost navštívit cleanroom v CEITEC Nano Research Infrastructure o rozloze 2 000 m2 a byl jsem překvapen skvělým vybavením! Velký potenciál vidím ve spolupráci v oblasti fotoniky, optoelektroniky, kvantu a nanotechnologiích,“ deklaroval profesor Jiun-Haw Lee, Associate Vice President for International Affairs NTU. Studentskou výměnu by měla také podpořit štědrá stipendia, která NTU nabízí zemím střední a východní Evropy.

DALŠÍ PROGRAM MISE

ČEKK v Tchaj-peji zajistila českým expertům ve spolupráci se svými lokálními partnery maximální podporu, pokud jde o možnosti jejich prezentace tchajwanské polovodičové sféře a o seznámení se s posledním vývojem v polovodičích. Za tímto účelem zorganizovala jednání s firmami v rámci návštěvy a exkurze ve Výzkumném ústavu průmyslových technologií (ITRI). V ITRI, který je společně s Ministerstvem hospodářství a Národní radou pro vývoj členem česko-tchajwanské pracovní skupiny pro polovodiče. ITRI je dlouhodobý partner Česka v oblasti vědy a Technologická agentura ČR a Ministerstvo hospodářství Tchaj-wanu pravidelně podporují společné výzkumné projekty díky veřejným soutěžím. Do laboratoří ITRI také pravidelně jezdí výzkumníci Akademie věd ČR (AV ČR), kde tak dostávají možnost podílet se na společném výzkumu na tamějších moderních přístrojích.

VÝZKUMNÝ ÚSTAV PRO POLOVODIČE

Dále delegace zavítala do Tchajwanského výzkumného ústavu pro polovodiče (TSRI), kde již 15 let fungují pece od české firmy SVCS Process Innovations. Ústav, který spadá pod Národní radu pro vědu a technologie Tchaj-wanu, je partnerem česko-tchajwanského výzkumného centra pro design pokročilých čipů. Centrum vzniká ve spolupráci s konsorciem nejlepších českých univerzit v Brně. V TSRI se vychovávají talenty v polovodičovém sektoru a čeští studenti měli možnost se do laboratoří podívat letos v srpnu díky pořádané letní škole.

Další kroky vedly do Tchajwanského ústavu pro výzkum nástrojů (TIRI). Crytur a Fyzikální ústav AV ČR a TIRI spolu s National Tsing Hua University v současné době soutěží o grant TA ČR. Tématem jejich projektu je LED buzený pulsní laser pro průmyslové a medicínské využití.

PREZENTACE ČESKÉHO EKOSYSTÉMU

Český polovodičový ekosystém a Český národní polovodičový klastr představil širokému publiku vrchní ředitel ministerstva průmyslu Petr Očko a Jiří Háze, ředitel Ústavu mikroelektroniky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT Brno během akce „2023 EU-Taiwan Investment Partnership Forum on Semiconductor Cluster“.

Čeští účastníci se seznámili s tchajwanským investičním prostředím během odborného semináře a prostor pro navazování nových obchodních vztahů jim byl dán během B2B matchmakingu a při networkingové akci, které se účastnila více než stovka tchajwanských odborníků. Na své si přišli i členové Sdružení pro zahraniční investice, konkrétně zástupci firem CTP a Bilfinger Tebodin. Ocenili možnost představit svou činnost a návrhy pro spolupráci široké byznysové obci na Tchaj-wanu díky investičnímu semináři, který uspořádala ČEKK Tchaj-pej ve spolupráci s Ministerstvem hospodářství a Taiwan External Trade Development Council. Korporace CTP stojí za výstavbou vědeckotechnologických parků v ČR, kde mají českou pobočku tchajwanské firmy jako Inventec Corporation, Wistron nebo Darfon Electronics. CTP navrhla pomoc s relokací polovodičového dodavatelského řetězce do Evropy.

ČEKK Tchaj-pej se těší na další spolupráci. Již nyní se na nás můžete obracet, pokud byste se rádi účastnili veletrhu Semicon Taiwan 2024, a to prostřednictvím adresy Marie_Leflerova@mzv.cz.

Marie Leflerová, vedoucí vědeckotechnologického úseku, Česká ekonomická a kulturní kancelář v Tchaj-peji

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688