mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.09.2023 04:48:00

Polovodičová mise otevřela další dveře na Tchaj-wanu (18.9.2023)

Polovodičová mise otevřela další dveře na Tchaj-wanu

18.09.2023 / 04:18 | Aktualizováno: 18.09.2023 / 04:48

Téměř třicetičlenná delegace zavítala na Tchaj-wan tajfunu navzdory, aby představila své know-how v polovodičích a navázala či jinak prohloubila spolupráci s tchajwanskými partnery. Misi, která se konala od 4. do 8. září 2023, vedl Petr Očko, vrchní ředitel Sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Tento projekt na podporu ekonomické diplomacie finančně podpořilo MPO ČR a realizovala ho Česká ekonomická a kulturní kancelář v Tchaj-peji.

Vrcholem mise byla výstava na veletrhu Semicon Taiwan v Českém pavilónu. K vystavovatelům patřily firmy InferenceTech, SVCS Process Innovations, Crytur, Tropic Square, Vakuum Servis, Unites, dále Vysoké učení technické Brno, agentura CzechInvest a Český národní polovodičový klastr. Ve spolupráci s tchajwanským organizátorem veletrhu se podařilo zorganizovat řadu B2B jednání přímo v prostorách výstaviště. Kromě Česka měly vlastní pavilón i Japonsko, Spojené království, Polsko, Nizozemsko a Sasko.

České firmy a univerzity již zkoušejí štěstí na Tchaj-wanu delší dobu a některým se velmi daří.

  • SVCS Process Innovations

Firma SVCS Process Innovations je úspěšným globálním hráčem v oblasti výroby pecí v polovodičovém odvětví. Jako jedna z mála se řadí k desítce výrobců, kteří toto know-how vůbec na světě mají. Své postavení si musí obezřetně hájit, neboť se nejednou stala obětí nekalé soutěže anebo její unikátní pece byly zkopírovány asijským odběratelem. Společnost drží krok s rychlým vývojem v polovodičích a dokáže vyrobit i pece pro čipy z nově používaného materiálu, tedy z karbidu křemíku.

„Pro tento typ čipů je třeba rozehřát pec až na 1800 – 2000 ?, aby se aktivovaly příměsi, které mění vodivost. Tento typ materiálu se využívá pro výrobu tranzistorů, diod a integrovaných obvodů s vysokým výkonem. Jeho skvělými vlastnostmi jsou totiž vyšší odolnost například proti radiaci, teplu a možnosti pracovat s vysokými proudy a napětím. Čipy se využívají v elektromobilech a lokomotivách a v budoucnu lze počítat i s využitím v běžných napájecích zdrojích pro elektroniku. Nicméně materiál je dražší: jedna šestipalcová křemíková deska vyšla před 10 lety na 15 USD a ta karbidová na 1000 USD. Díky boomu v elektromobilech desky z karbidu křemíku zlevňují, a proto se stávají dostupnější pro hromadnou výrobu. V obecné rovině v České republice existují dva hlavní výrobci těchto desek – On Semiconductor (Onsemi) a Hitachi Energy. V Onsemi dokážou vyrobit 18 tis. desek za týden,“ vysvětluje pan Jaroslav Dolák, ředitel SVCS.

Velkou posilou v Onsemi jsou absolventi z Vysokého učení technického v Brně, kteří díky odbornému vzdělání dokáží čipy vyrobit. Firma SVCS stejně jako jiné české firmy si slibuje objemnější zakázky od Onsemi, která by měla brzy profitovat z investiční pobídky.

Nutno dodat, že firmě SVCS se na Tchaj-wanu daří. Její pece bezchybně fungují již od roku 2008 v prestižním Tchajwanském výzkumném ústavu pro polovodiče (TSRI), který delegace také navštívila. Společnost SVCS využila své cesty na Tchaj-wan k návštěvě nejlepších univerzit, které mají jako součást svých laboratoří i tzv. „čisté prostory“ pro výzkum a vývoj polovodičových součástek, a tam by se právě zařízení společnosti SVCS mohla využívat.

Jaroslav Dolák, ředitel SVCS v TSRI v pozadí se „svými pecemi“

Jaroslav Dolák, ředitel SVCS v TSRI v pozadí se „svými pecemi“

  • Inference Technologies

Firma, která dodává špičkové prediktivní systémy a vyniká v analýze dat z výroby čipů v souladu s nejvyššími bezpečnostními standardy, má již svého zástupce na Tchaj-wanu. V současné době jedná o podání návrhu projektu do veřejné soutěže Technologické agentury ČR. Tchajwanskému partnerovi nabídla své know-how v oblasti detekce defektů na Si/SiC deskách s využitím AI a Machine Learning. „Naším hlavním cílem bylo navázání nových kontaktů a mapování konkurence, což se nám skvěle podařilo. Ačkoli jsme neočekávali bezprostřední uzavření kontraktů, neboť jsme si vědomi, že se jedná o delší cestu, cítíme, že účast v delegaci nám poskytla cenné informace a kontakty jak na potenciální partnery na Tchaj-wanu, tak v Japonsku, a ty se nám v budoucnu jistě zhodnotí. Považujeme tuto misi za úspěšný krok směrem k našim dlouhodobým cílům,“ hodnotí cestu pozitivně pan Petr Lenhard, CEO. Jeho otec pan Radomír Lenhard pracoval v minulosti přes 10 let pro Onsemi, kde rovněž působil jako ředitel pro R&D. „Česko má dlouholetou tradici ve výrobě polovodičů a má na co navazovat. Připomeňme si např. společnost TESLA v Rožnově pod Radhoštěm. Navíc jsme velmi silní v IC Designu a rychle se u nás rozvíjí i dodavatelské řetězce v oblasti materiálů, zařízení a služeb. Dalším kladem je dozajisté zázemí na českých univerzitách. V ČR existuje 7 fakult, které nabízejí obory spojené s fyzikou pevné fáze, technologií polovodičů a elektrickým inženýrstvím (FEL a FJFI ČVUT, MAT FYZ UK, FEKT VUT Brno, PřF MU Brno, PřF UP Olomouc, FEI VŠB Ostrava). Velkou výhodou je, že naši absolventi mají u nás uplatnění na rozdíl například od studentů zaměřených na polovodičové obory na Slovenské technické univerzitě. Na Slovensku se nepodařilo výrobu polovodičů udržet, proto si pak absolventi FEI STU práci v oblasti vývoje a výroby polovodičů hledají i v ČR,“ upřesňuje její absolvent pan Radomír Lenhard.

Čeští zástupci univerzitní a výzkumné sféry nejen ocenili možnost seznámit se s vývojem v polovodičích díky výstavě na veletrhu a návštěvě výzkumných ústavů, ale přijeli také jednat na Tchaj-wan s National Tsing Hua University, National Yang Ming Chiao Tung University, Sun Yat-sen University a Tamkang University. S nejlepší tchajwanskou univerzitou National Taiwan University (NTU) jednali o možném memorandu. „Loni na podzim jsem měl možnost navštívit cleanroom v CEITEC Nano Research Infrastructure o rozloze 2 000 m2 a byl jsem překvapen skvělým vybavením! Velký potenciál vidím ve spolupráci v oblasti fotoniky, optoelektroniky, kvantu a nanotechnologiích,“ deklaroval profesor Jiun-Haw Lee, Associate Vice President for International Affairs NTU. Studentskou výměnu by měla také podpořit štědrá stipendia, která NTU nabízí zemím střední a východní Evropy.

Zástupci VUT Brno, CEITEC a SVCS s vědeckou diplomatkou na National Taiwan University

Zástupci VUT Brno, CEITEC a SVCS s vědeckou diplomatkou na National Taiwan University


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688