mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.10.2022 06:45:00

Drahošova delegace podpořila na Tchaj-wanu vědeckou i kulturní spolupráci

Drahošova delegace podpořila na Tchaj-wanu vědeckou i kulturní spolupráci

04.10.2022 / 06:38 | Aktualizováno: 04.10.2022 / 06:45

Ve dnech 18. až 24. září navštívila Tchaj-wan delegace ČR. Vedl ji senátor Jiří Drahoš, předseda Komise pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu ČR. Vědu a vzdělávání zastoupily Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie Věd ČR a náměstkyně z příslušných resortů – Jana Havlíková a Radka Wildová. Doprovázeli je odborníci na epidemiologii a medicínu, polovodiče a také na kybernetickou bezpečnost.

Delegace ocenila příležitost podívat se do nejlepších tchajwanských výzkumných laboratoří a center, jakými jsou National Health Research Institutes, Taiwan Semiconductor Research Institute, Hsinchu Science Park a National Synchroton Radiation Research Center.

V oblasti polovodičů bylo podpořeno zapojení českých studentů do programů Semiconductor Academy, a to s ohledem na dlouholetou úspěšnou historii vzdělávání v technických a strojírenských oborech v ČR. Za tímto účelem bylo za přítomnosti náměstkyně školství Radky Wildové podepsáno memorandum týkající se programu financování magisterských a doktorandských stipendií pro české studenty na tchajwanských univerzitách. Program by mohl být spuštěn v příštím akademickém roce. Druhé memorandum, které je v gesci náměstkyně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Jany Havlíkové, má napomoci posílení spolupráce ve vývoji polovodičových technologií. Pro českou stranu jsou polovodiče významným tématem zejména z pohledu automobilového průmyslu, který tvoří podstatnou část našeho exportu. Česká strana vyjádřila na Tchaj-wanu zájem, aby TW strana poslala své odborníky na polovodiče do ČR, mohli by se podílet nejen na výuce na českých vysokých školách, vést doktorandské programy, ale i se účastnit na výzkumu, například ve formě společného česko-tchajwanského výzkumného polovodičového centra.

Česká republika patří v kybernetické bezpečnosti ke světové špičce a Tchaj-wan má zájem spolupracovat s českými experty i s ohledem na plánované založení Taiwan Academic Cybersecurity Center v r. 2023 a na jeho ambici stát se výzkumným hubem v regionu v oblasti kybernetické bezpečnosti. Rozpočet na něj činí 4 mil. USD a bude se zabývat jak základním, tak aplikovaným výzkumem a řešit např. kybernetické hrozby a dezinformace. Pro Tchaj-wan je Česko také atraktivní v souvislosti s jeho zapojením do Evropské kvantové komunikační infrastruktury, která by měla být vystavěna díky spolupráci členských států, Evropské komise a Evropské kosmické agentury, a být spuštěna do 10 let, přičemž důraz je kladen zejména na bezpečnost přenosu a uchování dat. Českou Národní kvantovou infrastrukturu buduje pro Česko konsorcium CyberSecurity Hubu z.ú., Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, Fakulty informatiky Masarykovy univerzity, Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a IT4Innovations Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava.

Medicína, potažmo epidemiologie a boj proti covid-19 představovala další prioritní témata. Tchaj-wan díky smart přístupu založeném na komunikačních technologiích zvládl všechny dosavadní vlny pandemie covid-19 bez větších problémů, počet úmrtí na covid je jeden z nejnižších v Asii. Tchaj-wan a Česko oceňují vzájemnou pomoc v době koronavirové pandemie, kdy česká strana obdržela zdravotnické pomůcky a linky na výrobu roušek, a později darovala Tchaj-wanu 30 tis. vakcín. Čeští a tchajwanští odborníci si vyměnili své poznatky a jako velmi perspektivní oblasti pro spolupráci vidí především v biomedicíně, genomice, bioinformatice (Academia Sinica), v testování zdravotnických pomůcek (National Applied Research Laboratories), v antipandemických čipech pro precizní medicínu, ve screeningu biomarkerů, intenzivní péči o dětské pacienty zasažené covidem-19, v léčbě postcovidových následků (např. zasažení mozku, Lékařská fakulta National Taiwan University) a dále ve výměně zkušeností ohledně zdravotní bezpečnosti na lokální úrovni a tvorby vizualizovaných statistik ke covidu-19 (National Center for High-Performance Computing).

V kontextu aktivit Eli Beamlines (EB), mezinárodního laserového výzkumného centra v Dolních Břežanech, byla velmi zajímavá návštěva vědeckého parku v Hsinchu, který efektivně propojuje výzkum s průmyslem, a také jednání na téma kosmických technologií na National Taiwan University. Na základě memoranda podepsaného mezi National Synchroton Radiation Research Center (TW) a EB byla navržena spolupráce v oblasti nových materiálů a designu polovodičů.

Delegace také jednala s TW asociací Taiwan Electrical and Electronic Manufacturers´Association (TEEMA), která plánuje otevřít svou pobočku v ČR. Uvažuje se o jejím založení v Brně vzhledem k oborově pestré řadě firem v regionu a možnému napojení na Rakousko a Slovensko (pracovní síly). TEEMA, jenž má již přes 70 let fungování, sdružuje přes 3 tis. firem. Spolupráce s nimi má potenciál např. v oblastech, jako jsou počítače, polovodiče, optoelektronika, testovací a měřicí přístroje, baterie, ale také elektronika do automobilů.

Tchaj-wan potvrdil zájem spolupracovat v kultuře a turismu. Během návštěvy se podepsalo memorandum mezi Národním muzeem a Národním tchajwanským muzeem (NTM) a Národním palácovým muzeem (NPM). Do konce r. 2024 by se měla uskutečnit výstava světového formátu sbírky NPM v Praze. Dále se chystá výstava na téma české klasické hudby v NTM. Leitmotivem všech politických i odborných jednání bylo zopakování českého zájmu o spuštění přímé letecké linky mezi Tchaj-pejí a Prahou. Z TW strany zaznělo, že spuštění v nějaké formě je reálné s ukončením všech protikovidových opatřeních na Tchaj-wanu (patrně do konce roku 2022).

Marie Leflerová, vedoucí vědeckotechnologického úseku, ČEKK Tchaj-pej


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688