pirati.cz (Pirátská strana)
Důchody a penzijní  |  13.09.2023 10:14:13

Konec dlouhého stání ve frontě na úřadě. O důchody bude možné žádat online


Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, která přináší několik změn ve zpracování a výplatě důchodů. Od 1. prosince letošního roku tak bude možné podat žádost o důchod online. Zároveň se zpřehlední výplatní termíny díky přechodu na výplatní období kalendářního měsíce. Žádat online půjde nejen o starobní důchody, ale také o důchody invalidní nebo pozůstalostní.

„Digitalizace je pirátskou prioritou a pokud nechceme úředníky na sociální správě zavalené papíry a dlouhé fronty na úřadech, je potřeba, aby služby státu byly přívětivě a snadno dostupné, tedy aby byly online. Tisíce lidí, kteří ročně podávají žádost o důchod, se budou moci konečně obejít bez čekání na úřadech. Kdo má doma počítač, nebude muset nikam chodit, což jako Piráti velmi vítáme. Identifikovat se lidé budou moci například prostřednictvím eObčanky, NIA ID, MojeID, Bankovní identitou nebo přes svou datovou schránku. Kdo chce, může samozřejmě využívat služby i nadále přímo na úřadech, na tom se samozřejmě nic nemění,” uvedl vicepremiér vlády pro digitalizaci a předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. 

V současné době jsou důchody ze strany ČSSZ vypláceny na tzv. klouzavý měsíc. Důchody budou díky úpravám nově vypláceny nikoli dopředu v pravidelných měsíčních lhůtách, ale na běžný kalendářní měsíc. Sjednotí se tak výplata důchodů všem příjemcům a systém bude přehlednější.

„Jde o řadu pozitivních změn. Zavádí se možnost podat žádost o důchod online, což za Piráty rozhodně podporujeme. Také už není nutné podávat žádost podle místa bydliště, ale úřad si budou moci lidé vybrat. Výplatní období u důchodů se mění z tzv. klouzavého měsíce na měsíc kalendářní, což jsme jako Piráti řešili již v minulém období. To pomůže s dlouhodobým problémem a jistou neférovostí při výplatách důchodů kvůli tomu, že mají lidé odlišné termíny výplat,” sdělila pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová. 

Pozitivní změnou je i zrušení povinnosti platit pojistné na důchodové pojištění u pojištěnců, kteří mají nárok na výplatu starobního důchodu v plné výši a dosáhli důchodového věku: „Podporujeme i motivaci pro seniory, kteří si přejí pracovat i v důchodovém věku. A to formou slevy na pojistném,” dodala Richterová.


Bc.Lucie ŠVEHLÍKOVÁ

Mediální odbor

Česká pirátská strana

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688