mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:54

Singapur - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Země se vyznačuje vysokou digitalizací prakticky ve všech aspektech lidské činnosti a nabízí možnosti pro kvalitní řešení na klíč, jež se prosadí v tvrdé konkurenci na trhu o odhadované hodnotě 30 mld. USD. Zatímco vládními prioritami jsou smart cities a kybernetická bezpečnost, soukromé firmy mají zájem o novinky vedoucí k efektivitě či úplně novým produktům, a to například s využitím umělé inteligence či zpracování dat. Je též třeba zmínit rychle se rozvíjející vesmírný sektor a kvantové počítače. Banky a nebankovní instituce intenzivně rozvíjejí finanční technologie budoucnosti.

Singapur („Silicon Valley Asie“) se vyznačuje vysokou digitalizací prakticky ve všech aspektech lidské činnosti, a proto se zde uplatní široká škála hardwarově i softwarově zaměřených řešení, která vždy musí být efektivní a plně individualizovaná pro potřeby místního zákazníka. V poslední době rezonují zejména následující trendy:

Umělá inteligence: Vládní agentura Infocomm Media Development Authority (IMDA) odhaduje, že do roku 2030 bude mít singapurský trh s umělou inteligencí hodnotu 350 mld. s každoročním růstem až o polovinu. Dle konzultantské firmy Kearney Singapur vydává na investice do AI asi 1500 na obyvatele, což je dvojnásobek toho, co například Kanada či Velká Británie. To je zejména výsledek Strategie AI vydané v roce 2019, díky níž chce být Singapur světový lídr ve využívání této technologie do roku 2030. Již nyní jsou vytipovány konkrétní oblasti zapojení: optimalizace logistických procesů, efektivní procesy státní správy (včetně tzv. Smart cities), lepší prevence a péče pro lidi s chronickými nemocemi (a obecně lepší využívání zdravotní péče či tzv. MedTech), adaptivní školství a bezpečnost a efektivita celních procesů. Využívání umělé inteligence (AI) je téma nejen pro stát, ale i pro start-upy a zavedené firmy. Již nyní se největší využití předpovídá v singapurském finančním/pojišťovacím sektoru či marketingu a prodeji, nemluvě o zapojení AI do standardních IT služeb, které tak mohou získat další přidanou hodnotu.

Kyberbezpečnost: Samozřejmě s širší a hlubší digitalizací je třeba myslet i na oblast bezpečnosti a odolnosti systémů. Singapur má navíc vyspělou internetovou infrastrukturu napojenou na 17 podmořských kabelových systémů. To vše si vyžaduje čím dál propracovanější bezpečnostní systémy, jež jsou schopné se adaptovat novým hrozbám a zabezpečit přístupnost klíčových systémů 24/7, a to se odráží ve strategii SmartNation Singapore, kde bezpečnost je průřezovou prioritou. Dle IMDA má singapurský kyberbezpečnostní trh v roce 2022 hodnotu 17 mld. , do roku 2030 se má minimálně zdvojnásobit.

FinTech: Zejména během pandemie covidu-19 vzrostlo využívání bezkontaktních a digitálních plateb, například služba PayNow zaznamenala každoroční růst o polovinu, v současnosti jí používá 80 % všech obchodníků a fyzických osob podle Monetary Authority of Singapore. Výzkum provedený globální analytickou softwarovou společností FICO zjistil, že 68 % singapurských spotřebitelů dává přednost digitálním kanálům při komunikaci se svou bankou v případě finančních potíží. To, že hodnota sektoru finančních technologií raketově stoupá, potvrzuje i výše financování takto zaměřeným společnostem, která v roce 2021 dosáhla těsně pod 100 mld. , přičemž hodnota trhu s fintech službami se pohybuje okolo 22 mld. .

Zpracování dat: V tak digitalizované společnosti, jakou je Singapur, vzniká o člověku a firmě mnoho dat, která je nutné správně zpracovat a využít pro chod státu i jednotlivých společností. I proto, že Singapur je světovou dvojkou v datacentrech podle společnosti Arcadis, a to za Spojenými státy. To vede k hodnotě trhu okolo 450 mld. , který s rozvojem 5G sítí a metaverse bude ještě dále stoupat.

Smart Cities: Podle Institute of Management Development je Singapur „nejchytřejším městem“ světa s 94 % všech vládních služeb poskytovaných online, a to dle strategie SmartNation z roku 2014 (s aktualizací v roku 2018). Prioritou jsou zejména chytrá dopravní řešení, efektivita poskytování zdravotní péče a technologie pro životní prostředí s důrazem na nízkoemisní řešení.

Vesmír: V současnosti se singapurský vesmírný program zaměřuje na vývoj a vypouštění satelitů (od roku 2011 jich vypustil již 15) monitorujících životní prostředí, stav zemědělství, ale poskytujících i další nejrůznější služby, zejména komunikace a v poslední době i kvantová spojení.

Kvantové počítače: Singapur v roce 2022 založil národní výzkumný hub pro kvantovou elektroniku, který doplnil další 3 výzkumná centra excelence v zemi, jež vyprodukovaly již několik úspěšných spin-off start-upů v této oblasti.

Singapur, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688