mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:02

Velká Británie - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Spojené království patří k světovým lídrům v oblasti vědy a výzkumu. Sektor je jednou z vládních priorit. Vláda každoročně zvyšuje investice do této oblasti a v roce 2023 vytvořila samostatné ministerstvo pro vědu, inovace a technologie. V roce 2020 dosáhly čisté vládní výdaje do tohoto sektoru svého dosavadního maxima, bylo investováno 15,3 mld. GBP (0,7 % HDP). V současné době působí v sektoru ve Velké Británii více než 5 000 společností, které generují roční obrat 60 mld. GPB. Také britské univerzity a výzkumná centra patří ke světové špičce.

V roce 2021 byla vydána UK Innovation Strategy, která usiluje o to, aby do konce roku 2027 tvořily investice do výzkumu 2,4 % HDP. Tohoto cíle má být docíleno například pomocí navýšení ročních investic do výzkumu na 22 mld. GBP. Byl také vytvořen program Innovation Accelerators, v rámci kterého je investováno do 26 projektů ve třech městských regionech, tedy Glasgow, Greater Manchester a West Midlands, s cílem podpořit regionální hospodářský růst a přispět k přílivu soukromých investic do vývoje a výzkumu.

V březnu 2023 byl publikován vládní plán Science and Technology Framework, který se zaměřuje na výzkum a vývoj technologií v 5 klíčových oblastech. Ty tak představují příležitost pro české firmyumělá inteligence, inženýring biologických systémů, telekomunikace, polovodiče a kvantové technologie. Tyto oblasti jsou klíčovou součástí agentury pro výzkum a inovace tzv. UKRI Strategy 2022 to 2027, která čerpá ze zatím největšího rozpočtu na vědu a výzkum v hodnotě 39,8 mld. GBP. Vláda chce investovat až 1 mld. GBP do výzkumu umělé inteligence a vývoje superpočítače, nejvýkonnější výpočetní kapacity Exascale, která má mimo jiné vytvořit “BritGPT” (Generative Pre-trained Transformer). Vzniká také nová strategie pro oblasti metaverse a webové technologie, včetně Web3. Plánované jsou také investice do výzkumu v rámci inženýringu biologických systémů, která se zaměřuje především na oblast biomedicíny, potravinových systémů a dále na nalezení environmentálních řešení. Vláda chce na základě National Engineering Biology Programme investovat 7 mil. GBP. Program World Class Labs alokuje 50 mil. GBP na financování na pomoc výzkumným ústavům a univerzitám modernizovat zařízení, aby měli britští vědci přístup k nejlepším laboratořím a vybavení. V neposlední řadě bude investováno 2,5 mld. GBP v rámci desetiletého programu kvantového výzkumu a inovací prostřednictvím nové vládní kvantové strategie. 110 mil. GBP poputuje na podporu digitální infrastruktury, včetně 5G a 6G sítí. Vláda také oznámila zřízení nové Agentury pro pokročilý výzkum a vynálezy (ARIA), která bude financovat vysoce rizikový výzkum a vývoj.

Vláda usiluje o uzavření dohod o technické spolupráci s řadou mezinárodních regionů. Právě na ně míří nová Mezinárodní technologická strategie, která staví mezinárodní spolupráci na šesti klíčových technologiích: umělé inteligenci, kvantových výpočtech, engineeringu biologických systémů, polovodičích, telekomunikacích a datech. Tato partnerství mají zahrnovat společné projekty výzkumu a vývoje (R&D), posílení kyberbezpečnostních obran spojenců proti potenciálním hrozbám, podporu digitálního obchodu a získání zahraničních talentů. V rámci nové strategie budou britští výzkumní pracovníci podpořeni k účasti na výměnách s mezinárodními partnery a také na výzkumných a inovačních iniciativách, jako je síť Eureka. Právě v rámci této strategie byla Česká republika společně s Polskem identifikována jako prioritní země pro spolupráci v rámci regionu střední a východní Evropy.

Strategie pro vzdělávání International Education Strategy, aktualizována v roce 2022, stanovuje dva hlavní cíle, a sice zvýšit export britského vzdělávání na 35 mld. GBP ročně a dále zvýšit počet mezinárodních vysokoškolských studentů, kteří přijedou studovat do Velké Británie, na 600 000 ročně. Na podporu vysokoškolského vzdělání byl dále založen tzv. Higher Education Innovation Funding s rozpočtem 260 mil. GBP, přičemž cílem tohoto fondu je umožnit výměnu znalostí a názorů mezi poskytovateli vysokoškolského vzdělávání a okolním světem.

Velká Británie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688