mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:24

Spojené státy americké - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Věda, technologie a inovace jsou základními kameny americké ekonomiky. Jsou také dominantními silami v moderní společnosti a mezinárodním ekonomickém rozvoji. Velmi atraktivními tématy a investičními příležitostmi jsou momentálně udržitelnost a technologie spojené s obnovitelnou energií. Stejně jako u všech ostatních odvětví se velká část R&D a inovací zabývá umělou inteligencí. Co se vzdělání týče, v USA se tato sekce stále více snaží zapojit technologie a „chytré“ nástroje. Velmi populární jsou výukové aplikace a platformy a využívání technologií k personalizaci výuky.

Výzkum, vývoj a inovace

Výkon amerického výzkumu a experimentálního vývoje (R&D) dosáhl 667 miliard USD v roce 2019 a odhadovaných 708 miliard USD v roce 2020, což odráží nárůst ve všech sektorech (podnikání, vysokoškolské vzdělávání, federální vláda, neziskové organizace a další). Není tedy divu, že vláda USA a soukromý sektor zvyšují své investice. Federální vláda zvýšila financování výzkumu a vývoje v oblastech, jako je zdravotnictví, energetika a obrana, a společnosti ze soukromého sektoru investují značné prostředky do výzkumu a vývoje, aby zůstaly konkurenceschopné. Zvyšuje se zaměření na vznikající technologie, jako je umělá inteligence, kvantové výpočty a biotechnologie. Tyto technologie mají potenciál transformovat průmyslová odvětví a vytvářet nové příležitosti pro růst. Dále se prohlubuje spolupráce mezi průmyslem a akademickou obcí, jelikož se společnosti čím dál více snaží využít odbornosti výzkumných pracovníků a univerzity se snaží komercializovat svůj výzkum. Tato spolupráce podněcuje inovace a pomáhá uvádět na trh nové produkty a služby. Stejně jako v jiných sektorech se i zde klade větší důraz na udržitelnost . Společnosti a vládní agentury se tedy snaží vyvíjet technologie, které jsou šetrné k životnímu prostředí a snižují emise uhlíku. To zahrnuje výzkum obnovitelné energie, skladování energie a dalších udržitelných technologií. Dalším trendem je větší využívání datové analýzy. Analýza dat je ve výzkumu a vývoji stále důležitější, protože výzkumníci se snaží analyzovat velké množství dat, aby získali přehled a identifikovali vzorce. To je hnacím motorem inovací v oblastech, jako je zdravotnictví, finance a doprava. Zajímavou oblastí v inovacích je také 3D tisk, v němž jsou USA průkopníkem a který má potenciál způsobit revoluci ve výrobě a umožnit vytváření složitých a přizpůsobených produktů. Celkově lze říci, že tyto trendy ve výzkumu a vývoji v USA budou pravděpodobně v příštích letech pokračovat a budou pohánět inovace a ekonomický růst v USA a na celém světě.

Tento sektor má obrovský investiční potenciál. První z oblastí, kterou se vyplatí sledovat, jsou biotechnologie. Tato oblast má možnost transformovat zdravotní péči a zlepšit životy lidí na celém světě. Společnosti, které vyvíjejí inovativní nové terapie, jako je editace genů, buněčná terapie a imunoterapie, budou pravděpodobně dobrou investiční příležitostí. Další atraktivní oblastí je opět umělá inteligence (AI), jejíž role roste snad v každém odvětví. Velmi populární jsou nyní technologie zaměřené na strojové učení, zpracování přirozeného jazyka a počítačové vidění. Pozornost se věnuje i výzkumu a inovacím v oblasti robotiky (např. autonomní a kolaborativní roboti). Se zmíněnou udržitelností souvisí i investiční potenciál do obnovitelných zdrojů a technologií pro solární, větrnou a další formy energie. Výzkum a vývoj v kyberbezpečnosti například v oblasti detekce a prevence hrozeb jsou též atraktivní. Oblast, která si též zaslouží pozornost investorů, je quantum computing. Quantum computing je rychle se rozvíjející oblastí výzkumu, která má potenciál způsobit revoluci ve výpočetní technice a řešit složité problémy, které přesahují možnosti tradičních počítačů. Tato oblast je vhodná pro společnosti, které vyvíjejí inovativní nové kvantové výpočetní technologie.

Vzdělání

Výdaje na vzdělání v USA činily v roce 2020 6,4 %, což představuje nárůst o 3,8 % oproti předchozímu roku. V roce 2020 USA vydaly na vzdělávání více než 1,3 bilionu dolarů, přičemž soukromé výdaje na vzdělávání činily 354 miliard dolarů a veřejné výdaje byly 984 miliard dolarů. Data pro rok 2022 zatím nejsou dostupná, ale dá se očekávat rostoucí trend. Vzdělávání je kritickou složkou americké ekonomiky a společnosti a existuje několik trendů, které utvářejí budoucnost vzdělávání v USA. Prvním z nich je větší důraz na technologii. Technologie se stále více integruje do vzdělávání v USA, přičemž používání online výukových platforem a aplikace a dalších digitálních nástrojů je stále běžnější. Tento trend bude pravděpodobně pokračovat, protože technologie se neustále vyvíjejí a zdokonalují. V USA je kladen stále větší důraz na vzdělávání v přírodních vědách, technologiích, strojírenství a matematice ( STEM ), protože tyto obory jsou považovány za klíčové pro budoucnost ekonomiky. To zahrnuje úsilí povzbudit více studentů, zejména žen a nedostatečně zastoupených menšin, aby se věnovali kariéře v oboru STEM. Na popularitě též nabývá personalizované učení . Učitelé využívají data a technologie k přizpůsobení výuky individuálním potřebám a schopnostem každého studenta. Tento přístup je považován za způsob, jak zlepšit výsledky a zapojení studentů. Klade se také větší důraz na kariérní připravenost, což zahrnuje různé workshopy, školení aj.

Vzdělávání v USA představuje několik příležitostí pro zahraniční investory, kteří se o tento sektor zajímají. Ze zmíněných trendů vyplývá první investiční oblast, a to je edtech . USA jsou jedním z lídrů v oblasti edtech, s velkým počtem startupů a zavedených společností vyvíjejících inovativní digitální nástroje a platformy pro vzdělávání. Zahraniční investoři by do těchto společností mohli investovat nebo s nimi spolupracovat, aby uvedli své technologie na nové trhy. Nic by nebylo možné bez lidské síly – může být vhodné se angažovat v mezinárodním náboru studentů. Na trhu roste poptávka po zahraničním vzdělání a USA jsou oblíbenou destinací, což by mohlo prospívat společnostem, které se specializují na mezinárodní nábor studentů, nebo mohou spolupracovat s americkými vysokými školami a univerzitami, aby rozšířili svůj dosah na nové trhy. V USA roste poptávka po odborném vzdělávání, zejména v oborech, jako je zdravotnictví, technologie a řemesla, což by se dalo využít investicemi do či vytvořením společností, které poskytují odborné školení nebo spolupracují s americkými společnostmi, aby přinesly své odborné znalosti na nové trhy. Zajímavými oblastmi pro zahraniční investory by mohly být i výuka cizího jazyka a investice do nemovitostí pro vzdělání.

Spojené státy americké, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 13:52  Průmyslová výroba: České strojírenství ve stále větších problémech Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Út 11:45  Propad v průmyslu mírně vyvažuje rostoucí poptávka ze zahraničí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út 11:39  Březnový průmysl i stavebnictví zklamaly (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:25  Akciové trhy nadále v dobré náladě Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688