mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:18

Nizozemsko - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Nizozemsko se dlouhodobě řadí mezi největší evropské inovátory. Země je mezinárodně známá svou otevřenou kulturou a důrazem na podnikání a inovace, které vytvořily živý a spolupracující startupový ekosystém. Jako vynálezci Wi-Fi, Bluetooth nebo mikroskopu jsou Nizozemci ranými adaptéry pro technologie a inovace a vzkvétající startupová scéna má za následek každoročně velké množství patentů. V roce 2021 bylo v Nizozemsku vynaloženo na výzkum a vývoj celkem více než 19 mld. EUR. Soukromý sektor je přitom s 2/3 podílem největším sponzorem a také největším exportérem výsledků vědeckého výzkumu a vývoje, nizozemská vláda se na financování výzkumu podílí zhruba jednou třetinou.

Aktivity v oblasti výzkumu a vývoje provádějí v Nizozemsku různé typy organizací (soukromé společnosti, výzkumné ústavy, univerzity), financován je taktéž z několika zdrojů. V roce 2021 bylo v NL vynaloženo na výzkum a vývoj celkem více než 19 mld. EUR. Soukromý sektor je přitom s 2/3 podílem největším sponzorem a také největším exportérem výsledků vědeckého výzkumu a vývoje, NL vláda se na financování výzkumu podílí zhruba jednou třetinou. Nizozemští vědci navíc dostávají peníze z evropských fondů (například evropské výzkumné programy) a také od soukromých neziskových organizací.

Nizozemsko se dlouhodobě řadí mezi největší evropské inovátory. Země je mezinárodně známá svou otevřenou kulturou a důrazem na podnikání a inovace, které vytvořily živý a spolupracující startupový ekosystém. Jako vynálezci Wi-Fi, Bluetooth nebo mikroskopu jsou Nizozemci ranými adaptéry pro technologie a inovace a vzkvétající startupová scéna má za následek každoročně velké množství patentů. Důkazem toho je, že nizozemští vynálezci a výzkumníci patří mezi nejaktivnější přihlašovatele patentů u Evropského patentového úřadu (EPO). Podle EPO má Nizozemsko jako evropské centrum výzkumu a vývoje různých velkých nadnárodních společností druhý nejvyšší počet patentových přihlášek na milion obyvatel v Evropě.

Jedním z příkladů úspěšné role firemního sektoru při výzkumu a vývoji je nizozemská firma ASML Holdings N.V., sídlící na předměstí Eindhovenu, která je největším světovým výrobcem strojů na výrobu polovodičových čipů. Kromě fotolitografických strojů, využívajících „standardní“ DUV (deep ultraviolet lithography) technologie, na nichž se vyrábí většina světové produkce čipů pro masové využití ve většině elektronických zařízení, je ASML aktuálně také jediným světovým dodavatelem fotolitografických strojů revoluční technologie EUV (extreme ultraviolet litography). ASML při výrobě a vývoji spolupracuje s řadou špičkových technologických firem z celého světa, jako jsou například přední evropské optické firmy Carl Zeiss nebo česká Meopta.

Kromě přímého financování výzkumu a vývoje existuje nepřímá, fiskální podpora výzkumu a vývoje a inovací. Tato vládní podpora činí pro společnosti atraktivnějšími investice do výzkumu, vývoje a inovací, například prostřednictvím daňových odpočtů. Jedná se o důležitý nástroj v rámci vládní inovační politiky, ale využívá se také ke stimulaci výzkumu a vývoje. Daňové pobídky se řídí Zákonem o výzkumu a vývoji (Wet Bevordering Speuren Ontwikkelingswerk - WBSO), jímž je stanoven program pro kompenzaci části nákladů na výzkum a vývoj firmám. Tento program administruje vládní agentura Netherlands Enterprise Agency. Nizozemská vláda přitom každoročně schvaluje rozpočet WBSO jako součást daňového plánu, pro rok 2023 byl rozpočet WBSO stanoven na 1,37 mld. EUR.

Nizozemské univerzity patří také k největším poskytovatelům výukových programů v angličtině, což ke studiu na nich každoročně přitahuje desítky tisíc mezinárodních studentů z celého světa. Vzhledem k tomu, že angličtina je jako druhý jazyk plošně rozšířena napříč celou společností, nemají pak v naprosté většině případů mezinárodní studenti nebo vědci problém zařadit se do běžného života i v případě, že se po ukončení studia nebo uzavření vědeckých projektů rozhodnou v zemi zůstat dlouhodobě. Spolu s vysokou kvalitou života v zemi je tak garantován v podstatě neomezený příliv talentů, kteří dovytvářejí špičkovou kvalitu znalostních institucí a potažmo tak výzkumu a vývoje v Nizozemsku.

Vzhledem k potřebě zajištění bezpečnostních zájmů v oblasti vědy a výzkumu se Nizozemsko pyšní špičkovou digitální infrastrukturou, informační a komunikační technologie zde patří k nejrychleji rostoucím průmyslovým odvětvím. NL je rovněž jednou z nejvíce propojených a datově nejnáročnějších zemí světa. V zemi se nachází druhá největší internetová ústředna na světě a více než 200 datových center. O to více je ale atraktivní pro kybernetické útoky, které zde ročně zapříčiní ztráty přes 10 mld. EUR. Špičkové ICT prostředí a vnější negativní vlivy tudíž vedou k více než 14 % meziročnímu růstu odvětví kybernetické bezpečnosti.

Pokud jde o mezinárodní hodnocení vědy a výzkumu, NL tradičně figuruje velmi vysoko v mezinárodním srovnání výsledků vědy a výzkumu, a to jak z pohledu celkového postavení zemí, národních vědeckých systémů nebo jednotlivých univerzit. Nizozemsko a jeho univerzity v těchto žebříčcích obecně skórují poměrně vysoko. Evropská komise například každoročně zveřejňuje European Innovation Scoreboard, v jehož rámci se Nizozemsko od roku 2016 pravidelně umisťuje mezi nejlepšími pěti zeměmi EU, v roce 2022 například obsadilo 4. místo.

Nizozemsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688