mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:54

Singapur - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Populace v zemi stárne, předpokládá se, že do roku 2030 bude až pětina Singapurců v seniorském věku. Země proto plánuje stavbu nových nemocnic a domů pro seniory. Navíc investuje významné prostředky do zdravotní péče pro své obyvatele, které už dosahují asi 4,5 % HDP a každoročně se zvyšují asi o 10 %. Příležitosti se nacházejí i v digitálních inovativních řešeních pro poskytovatele zdravotní péče, které by zefektivnily či zkvalitnily péči.

Zdravotnický sektor v Singapuru prochází postupnou transformací, která navazuje na několik globálních trendů, na něž by mohli čeští exportéři reagovat.

Prvním z nich je zvyšování průměrného věku a naděje na dožití (nyní 84 let) v kombinaci s menší porodností (1,14 dětí na matku). S tím souvisí větší kapacitní nároky na zdravotní péči v pokročilejším věku. Odpovědí Singapuru je plán na výstavbu 7 nových domovů pro seniory, a zároveň rozsáhlá výstavba a rozšíření nemocnic a poliklinik. Stát je v tomto ohledu největší investor: Na státní nemocnice připadá 80 % všech nemocničních lůžek v Singapuru, zatímco na soukromý sektor 20 %. Zejména projde velkou proměnou Singapore General Hospital, která do roku 2035 posílí její kapacity o 545 lůžek, o křídlo paliativní péče, a též o část pro výuku a výzkum. Navíc budou vybudovány další polikliniky, takže do roku 2030 jich bude v Singapuru celkem 32. Mezi další infrastrukturní projekty patří integrovaný zdravotnický areál Woodlands, který má být dokončen v roce 2023, přestavba nemocnice Alexandra Hospital, která bude hotová do roku 2030, nová integrovaná akutní a komunitní nemocnice na východě země, Národní onkologické centrum a stávající centrum integrované péče nemocnice Tan Tock Seng Hospital. Všechny tyto projekty mají být dokončeny do roku 2036.

Dalším z trendů je modernizace stávajících prostředků, přičemž poptávku tvoří ze 75 % státní nemocnice, ostatek tvoří soukromý sektor. Singapur je v odvětví zdravotnických zařízení závislý na dovozu, a to z 80 % (avšak podobná čísla platí i ve většině jiných odvětví). Zdravotnické prostředky se řídí zákonem Health Products Act a Health Products (Medical Devices) Regulations z roku 2010, na což dohlíží Úřad pro zdravotní vědy (Health Sciences Authority, HSA) z hlediska kvality, bezpečnosti a účinnosti. Kromě toho organizace zemí ASEAN vyvíjí jednotný systém registrace a posuzování zdravotnických prostředků ve formě Směrnice o zdravotnických prostředcích (ASEAN Medical Device Directive, AMDD), která – v průběhu několika příštích let – sjednotí klasifikační kritéria pro zdravotnické prostředky. Pro potenciální vývozce zdravotnických prostředků to znamená, že budou mít snadný přístup na společný trh se zdravotnickými prostředky, jehož velikost přesahuje 600 milionů obyvatel.

Tlaku na modernizaci mohou využít i IT firmy. Singapur prochází rozsáhlým procesem digitalizace a užívání nových technologií a přístupů ve zdravotnictví, například poznatků z umělé inteligence, zpracování dat a robotiky. To vytváří potřebu i pro kyberbezpečnost nemocnic a státních úřadů pracujících s Národním elektronickým zdravotním registrem, který je ve vývoji od roku 2011 a již stál asi 70 mld. . Celkem se odhaduje, že odvětví tzv. Medtech přispěje do HDP až 30 mld. v roce 2023.

Spolu s dřívější diagnózou závažných a potenciálně zhoubných nemocí tyto uvedené faktory zapříčiňují, že se výdaje Singapuru na zdravotnictví rapidně zvyšují, ve shodě s ostatními vyspělými zeměmi světa. Podle odhadu bude hodnota celého trhu zdravotnictví v roce 2023 asi 450 mld. a do roku 2030 by se měla zdvojnásobit na 1,1 bil. , což bude představovat asi 8,5 % singapurského HDP (jde o navýšení ze současných cca 5 %).

Singapur, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688