mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:55

Saúdská Arábie - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Saúdská Arábie patří mezi top 5 zemí světa ve výši prostředků vynakládaných na obranu. Dlouhodobě na sektor obrany vynakládá 6-8 % HDP. Země je také druhým největším dovozcem vojenské techniky na světě. Vláda usiluje o budování domácí obranné výroby, vývoje a výzkumu. Do roku 2030 by polovina výdajů na obranu měla být vynaložena na produkci lokalizovanou v Saúdské Arábii. Největší šanci mají proto výrobci ochotní k tomuto charakteru spolupráce.

Saúdská Arábie v rozpočtu na rok 2023 vyčlenila 69 mld. USD (cca 6,6 % HDP). Země je také druhým největším dovozcem vojenské techniky na světě. Český export v tomto sektoru sestává především z komponent střeliva, součástek ke konečné montáži vozidel a další.

Vláda Saúdské Arábie usiluje o přenos technologií na výrobu zbraní, munice a vojenských dopravních prostředků na lokální úroveň. Cílem je, aby do roku 2030 ozbrojené složky pokrývaly své potřeby z 50 % z místních zdrojů. Zároveň je plán, aby se vládní vojenský podnik SAMI dostal mezi 25 největších zbrojních podniků na světě. Vzhledem k situaci v regionu je nadále možné předpokládat setrvalý růst poptávky po tomto materiálu.

Vedle klasického speciálu je také poptávka po řešeních z oblasti ICT, zejména kybernetické bezpečnosti a přidružených služeb, kde mají české firmy dobrou pověst. V souvislosti s rozvojem nekonvenčních asymetrických hrozeb Saúdská Arábie urychleně poptává systémy detekce a neutralizace dronů všech typů, stejně tak dronovou techniku sama nakupuje. Velký zájem je také o „chytrou“ munici.

Saúdské ozbrojené složky se poslední dobou zaměřují více na údržbu stávající techniky než na nákup techniky nové. Potenciál tak mají zboží a služby související s údržbou, repasemi a vylepšeními. Poptávka je i po vysloveně spotřebním materiálu, jakým jsou například pneumatiky.

V souvislosti s mezinárodní politickou situací se stala spolupráce s některými tradičními dodavateli obtížnější. Saúdská vláda je tak otevřenější nabídkám z trhů, které se v Saúdské Arábii dosud do takové míry neangažovaly. Pro další roky se vláda zaměří na posílení kapacit v oblasti vojenského výzkumu, kdy by v blízké době rozpočet pro výzkum a vývoj měl vzrůst z 0,2 % na 4 % všech prostředků vydaných na obranu.

Další oblastí s velkým potenciálem je také výcvik, a to ve všech složkách ozbrojených sil. Není zde myšlen přímo výcvik bojový, ale technického personálu, údržby či bojové medicíny. Zájem je také o výcvik bojových pilotů. Stejně tak je poptáváno školení a výuka pro pracovní sílu do podniků specializovaných na výrobu v tomto sektoru.

Nejnovějším růstovým sektorem je pak přidružená oblast civilních zbraní, a to jak sportovních, tak loveckých. Vláda se v rámci zachování kulturního dědictví intenzivně zabývá podporou rozvoje střeleckého sportu. Vznikají první střelnice i střelecké soutěže. V posledních třech letech také bylo vůbec prvně možné, aby si civilisté na specializovaných veletrzích legálně zakoupili střelnou zbraň a munici.

Saúdská Arábie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688