mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:03

Kuvajt - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Zemědělství v drsných podmínkách kuvajtského klimatu přispívá k tvorbě HDP méně než 0,5 %. Kuvajt zhruba 96 % potravin dováží, ač se v poslední době snaží o posílení potravinové bezpečnost, podporuje vlastní autonomii a lokální produkci; populární jsou místní farmy. České firmy by se mohly prosadit v dodávkách zemědělských inovativních technologií a systémů s aspektem na náročné klimatické podmínky. Příležitost je například v dovozu embryí či krmných směsí, dále v dodávkách zejména trvanlivých potravin, některé čerstvé zeleniny, ovoce, sušených mléčných výrobků, tvrdých sýrů nebo potravinových doplňků. Přitom je nutné splnit náročné požadavky na certifikaci a přepravu, uspět v testování kvality a dodržet v případě masných výrobků specifikaci „halal“ platné v arabském světě.

Kuvajt se rozkládá na ploše 17 818 kilometrů čtverečních, přičemž se jedná převážně o neúrodnou poušť s minimem ročních srážek a nejvyššími letními teplotami na světě. Orná půda zaujímá zanedbatelné procento celkové plochy. Zemědělství přispívá k tvorbě HDP méně než 0,5 %. Hrubá hodnota zemědělské produkce činí zhruba 300 mld. USD v běžných cenách ročně. Tato domácí výrobní kapacita nepostačuje k uspokojení rostoucí domácí poptávky po ovoci a zelenině. Kuvajt je druhou nejlidnatější zemí v regionu GCC s průměrnou mírou růstu populace 3,5 %. Půda v regionu má nízký obsah organických látek, nízkou schopnost zadržovat živiny a vlhkost. Přírodní vodní zdroje potřebné pro zavlažování jsou minimální, přičemž většina dostupných vodních zdrojů pochází z odsolovacích zařízení, která jsou energeticky značně náročná a tak zavlažování nehospodárné s ohledem na udržitelnost.

Kuvajt je vzhledem k drsným klimatickým podmínkám a k nedostatečné vlastní produkci importně závislý, dováží více než 96 % potravin. Kuvajtská dotační podpora v oblasti potravin zlepšila dostupnost a výživu místních obyvatel, pro chudé vrstvy zahraničních pracovníků, např. z Indie či Pákistánu, jsou však potraviny v běžných nákupních centrech v Kuvajtu drahé a soustředí se na vlastní velmi úzký segment levnějších potravin. V mezinárodních řetězcích je k dostání široké spektrum potravin, avšak často za mnohem vyšší ceny, než v České republice. Přestože inflace oscilovala okolo 4 %, vláda v posledním roce přijala řadu regulačních opatření proto, aby zabránila růstu cen a zajistila dostupnost potravin.

Slabiny v tomto sektoru zdůraznila pandemie covid-19, která vyústila v globální narušení dodavatelských řetězců, jež vedlo k nejistotě v zajištění dodávek v Kuvajtu. Kuvajt tak posílil úsilí a podporu směrem k budování vlastních kapacit, většinou ve formě místních farem. V současné době se na farmách pěstuje především zelenina, chová skot či drůbež. Rostoucí trh s ovocem a zeleninou v Kuvajtu je přičítán rostoucím disponibilním příjmům a také zdravotním problémům kuvajtské populace. Kuvajt se snaží posílit svou potravinovou bezpečnost zvýšením mezinárodní spolupráce a investicemi do zemědělských technologií.

Zajímavou příležitost pro české exportéry může představovat oblast trvanlivých potravin, potravin obsahujících výživové doplňky a oblast cukrovinek. Mohou se uplatnit v oblasti zvyšování úrodnosti půdy, v inovativním „smart agriculture“ (akvaponickém zemědělství) a v dodávkách moderních technologií v rámci zavádění vlastních výrobních kapacit v Kuvajtu.

Kuvajt, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688