Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)
Hypotéky  |  15.08.2023 13:14:06

Velký průzkum realitního trhu za první polovinu roku 2023

Velký průzkum realitního trhu za první polovinu roku 2023

Nemovitostí stále přibývá

Lidé mají zájem o novostavby

Kupující platí většinou hotově

 

V první polovině roku 2023 zaznamenal český realitní trh mírné oživení. Ceny nemovitostí i úrokové sazby hypoték víceméně stagnovaly.

V prvním pololetí letošního roku zaznamenaly tuzemské realitní kanceláře rostoucí poptávku po bytech a rodinných domech. Potvrzují to data aktuálního průzkumu fintech startupu hyponamíru.cz mezi zástupci vybraných realitních kanceláří v Česku. Dvě třetiny oslovených realitních makléřů v průzkumu uvádí, že oproti druhému pololetí loňského roku bylo zájemců o koupi vlastní nemovitosti více. Přibližně stejný zájem pociťuje 16,7 % dotázaných makléřů a stejné procento se setkalo s nižší poptávkou. 

„Výraznějšímu oživení poptávky po nemovitostech stojí v cestě především přetrvávající vysoké úrokové sazby hypoték. V první polovině roku se úrokové sazby u nových hypotečních úvěrů pohybovaly v blízkosti šesti procent. Pozvolný pokles sazeb lze očekávat nejdříve v závěru tohoto roku. K oživení poptávky po nemovitostech může částečně přispět také deaktivace limitu DSTI ze strany ČNB. Na hypotéku má totiž šanci dosáhnout širší okruh zájemců,“ vysvětluje Miroslav Majer, CEO fintech startupu hyponamíru.cz.

Nemovitostí k prodeji stále přibývá

V současné době jsou ve výhodě kupující. Nabídka volných nemovitostí je velmi široká a zájemci o vlastní bydlení mohou vyjednávat o ceně. Zajímavé slevy poskytují zejména ti majitelé bytů a rodinných domů, kteří potřebují prodat svoji nemovitost co nejrychleji. Během prvních šesti měsíců letošního roku se u poloviny oslovených realitních makléřů nabídka volných nemovitostí k prodeji rozrostla. Druhá polovina uvedla, že jejich nabídka zůstala v porovnání s předchozím pololetím přibližně stejná.

Miroslav Majer k průzkumu dodává: „U kupujících stále převažuje zájem o konkrétní nemovitosti z nabídky dané realitní kanceláře. Vyšší zájem byl oproti druhému pololetí loňského roku o vyhledání nemovitosti dle požadavků kupujícího. Lidé se mohou zajímat například o jednu konkrétní lokalitu, kde je i v současné době nabídka volných bytů či domů stále velmi omezená. Realitní makléři se mohou rovněž setkat s požadavkem najít konkrétní nemovitost do určité maximální ceny.“

Převažuje zájem o novostavby

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že více než 83 % lidí mělo zájem o koupi nové nemovitosti. Ty oproti starším bytům a rodinným domům nevyžadují finančně náročné opravy či stavební úpravy a je možné se do nich brzy nastěhovat.  S poklesem zájmu ze strany kupujících se nyní potýkají i developeři. Aby dokázali rozestavěné nebo již dokončené nemovitosti prodat, nabízejí například parkovací místo, kuchyňskou linku či další vybavení zdarma.

Lidé se mohou setkat i se zvýhodněnou nabídkou financování. „Často je propagována hypotéka s garantovanou úrokovou sazbou, která je výrazně nižší, než jsou aktuální sazby na trhu. Developer vám ovšem nezajistí výhodnější sazbu u banky, ale po určitou dobu vám kompenzuje rozdíl mezi slíbenou a skutečně sjednanou úrokovou sazbou. V tomto případě se vyplatí řádně spočítat skutečnou finanční úsporu,“ upozorňuje Miroslav Majer. Nejžádanější jsou dlouhodobě byty ve městech. V tomto ohledu nedošlo k žádné výrazné změně ani v prvním pololetí letošního roku. Více než 83 % lidí mělo totiž zájem o koupi bytu právě ve městě. Na dalším místě byly podle průzkumu městské rodinné domy.

Doba prodeje se zkracuje

Mírné oživení na trhu realit se pozitivně promítlo i do doby prodeje nemovitosti. Podle oslovených realitních makléřů našla polovina nabízených bytů či rodinných domů svého kupce nejpozději do půl roku (pozn. ve druhém pololetí roku 2022 to bylo přes 72 %). Ve srovnání s druhým pololetím loňského roku přibylo také nemovitostí, které se prodaly do dvou měsíců (pozn. z 11 % na 33 %). „Čechů plánujících pořídit si vlastní bydlení není oproti předchozím rokům mnoho. O jednu nemovitost se ve dvou třetinách případů uchází do 4 zájemců. Pouze u jedné třetiny nemovitostí se sejde 5 až 9 potenciálních kupujících,“ doplňuje k průzkumu Miroslav Majer.

Kupující platí většinou hotově

Na realitním trhu byl v uplynulém pololetí značný počet kupujících s připravenou hotovostí. Oslovení realitní makléři uvedli, že polovina kupujících platila hotově bez využití úvěru. Přibližně tři z deseti zájemců financovali nákup úvěrem.

Miroslav Majer k tomu dodává: „Vysoký podíl kupujících s připravenou hotovostí naznačuje, že Češi stále využívají nemovitosti i jako alternativní investici. Při rychlé platbě je možné vyjednat zajímavou slevu. Po poklesu úrokových sazeb hypoték lze očekávat návrat kupujících na trh. S rostoucí poptávkou půjdou nahoru i ceny nemovitostí.“

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688