cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  03.08.2023 16:18:24

Rozhodnutí bankovní rady ČNB. Prohlášení bankovní rady po měnového zasedání - úrokové sazby, intervence, srpen 2023

Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tak zůstává na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %.

ČNB již od října 2022 neintervenuje na devizovém trhu proti oslabování koruny. Bankovní rada dnes formálně ukončila intervenční režim oznámený v květnu 2022 a zároveň obnovila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv. ČNB bude v rámci režimu řízeného plovoucího kurzu vždy z principu bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu, kdykoliv to bankovní rada uzná za nezbytné.

 

Rozhodnutí

Bankovní rada na svém dnešním jednání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo všech sedm členů bankovní rady.

ČNB již od října 2022 neintervenuje na devizovém trhu proti oslabování koruny. Bankovní rada dnes formálně ukončila intervenční režim oznámený v květnu 2022 a zároveň obnovila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv. ČNB bude v rámci režimu řízeného plovoucího kurzu vždy z principu bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu, kdykoliv to bankovní rada uzná za nezbytné.

Přijaté rozhodnutí o úrokových sazbách se opírá o novou makroekonomickou prognózu. Její základní scénář implikuje postupný pokles úrokových sazeb od třetího čtvrtletí letošního roku. Vedle toho bankovní rada diskutovala i další dva scénáře. První z nich simuluje potenciální dopady zvýšených inflačních očekávání, druhý pak předpokládá rychlejší oživení domácí poptávky. Adekvátní reakcí na rizika popisovaná v obou scénářích je ponechání sazeb na stávající úrovni po delší dobu, než je v základním scénáři.

Úrokové sazby ČNB se nachází na dostatečně vysoké úrovni, která ve všech třech uvažovaných scénářích zabezpečuje návrat inflacecíli. Přísné nastavení měnové politiky zpomaluje růst korunových bankovních úvěrů pro domácnosti i firmy, což brzdí růst množství peněz v ekonomice. Při zohlednění výhledu inflace v ročním horizontu se reálné úrokové sazby po řadě let nacházejí na zřetelně kladných úrovních. Měnové podmínky zohledňující úrokové sazby a úroveň měnového kurzu se nacházejí na nejpřísnější úrovni za posledních 20 let.

Přestože inflace od září 2022 klesla z 18 % na 9,7 % v červnu 2023, stále se nachází na nepřijatelných hodnotách. Bankovní rada potvrzuje své odhodlání pokračovat v boji proti inflaci, dokud nebude plně pod kontrolou, tedy stabilizována poblíž dvouprocentního cíle.

Na příštích jednáních bude bankovní rada vycházet zejména z vyhodnocení nově dostupných dat a z vyhodnocení naplňování prognózy. Bankovní rada očekává, že se úrokové sazby budou v následujících čtvrtletích pohybovat výše oproti základnímu scénáři prognózy. To zaručí návrat inflace k hodnotám poblíž inflačního cíle v příštím roce i v případě naplnění proinflačních rizik prognózy v podobě zvýšených inflačních očekávání či rychlejšího obnovení růstu domácí poptávky. Z tohoto pohledu se nemusí naplnit aktuální očekávání trhu ohledně rychlosti snižování sazeb.

Bankovní rada konstatuje, že podmínkou dlouhodobé cenové stability jsou zodpovědná rozpočtová politika a umírněný mzdový vývoj. Cesta k dlouhodobě nižší inflaci tedy vede i přes snižování deficitu státního rozpočtu.

Ekonomický vývoj

české ekonomice odeznívají silné nákladové inflační tlaky, které měly původ v externím prostředí, i poptávkové tlaky plynoucí z domácí ekonomiky. HDP podle předběžného odhadu ČSÚ ve druhém kvartále mezičtvrtletně vzrostl o 0,1 %, v předchozím kvartále ekonomika stagnovala. Meziročně ve druhém kvartále HDP klesl o 0,6 %. Proti růstu působila i nadále zejména spotřeba domácností, kterou tlumí vysoké ceny energií a potravin, negativní sentiment a vyšší úrokové sazby. Ekonomika se podle našich analýz pohybuje pod svým potenciálem.

Na druhou stranu nezaměstnanost zůstává nízká a trh práce napjatý. Průmyslová produkce v meziročním vyjádření roste, a to zejména díky oživení výroby v automobilovém průmyslu v důsledku odeznívání problémů v dodavatelských řetězcích. Ale hodnota nových zakázek v průmyslu meziročně klesá. Zahraniční poptávka zvolňuje, a to i díky přísné měnové politice velkých centrálních bank a postupnému odeznívání vládních opatření přijatých během energetické krize.

Útlum pozorujeme na realitním a hypotečním trhu, což postupně přispěje k dalšímu zmírnění jádrové inflace. Dvouciferný meziroční pokles objemu čistých nových hypoték pokračoval i v posledních měsících. Za leden až červen klesl objem čistých nových hypoték meziročně o 56 %.

Výhled

Očekáváme, že celková inflace bude i ve třetím čtvrtletí postupně klesat. V říjnu letošního roku bude tento trend dočasně přerušen, a to statistickým vlivem loňského úsporného tarifu, který snížil srovnávací základnu.

Podle základního scénáře prognózy dosáhne za celý letošní rok průměrná inflace 11 %. V roce 2024 pak klesne na 2,1 % (pro srovnání, v roce 2022 byla inflace 15,1 %). Jádrová inflace bude ale v příštím roce zvýšená, a to na úrovni vyšší než 3 %.

Co se týče HDP, letos bude ekonomika podle prognózy stagnovat (růst o 0,1 % meziročně). Domácí poptávka se ve druhé polovině roku odrazí ode dna s tím, jak se obnoví reálný růst příjmů domácností a investiční aktivita firem. Příští rok se HDP vrátí k růstu kolem 2 % meziročně.

Rizika a nejistoty

Bankovní rada vyhodnotila rizika prognózy a nejistoty výhledu jako výrazné a jdoucí proinflačním směrem. Proinflačním rizikem jsou zejména hrozba ztráty ukotvenosti inflačních očekávání a související riziko mzdově-inflační spirály, které by vedly k obnovení poptávkových tlaků a k perzistenci inflace. Proinflačním rizikem je i případné delší působení expanzivní fiskální politiky. Obecnými nejistotami výhledu jsou další vývoj válečného konfliktu na Ukrajině, dostupnost a ceny energií a budoucí nastavení zahraniční měnové politiky.

Zákonný mandát

Bankovní rada ujišťuje veřejnost, že kroky ČNB budou dostatečné k obnovení cenové stability v souladu se zákonným mandátem. Bankovní rada je zároveň připravena adekvátně reagovat na případné naplnění rizik prognózy

 

Prohlášení a prezentace:
Audio/video záznam z tiskové konference:
Zveřejníme 3. 8. 2023
Písemný záznam z jednání:
Zveřejníme 11. 8. 2023
Protokol a podkladové materiály:
Zveřejníme 28. 1. 2030
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688