mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.08.2023 16:27:00

Guadeloupe – francouzský potenciál v Karibiku

Guadeloupe – francouzský potenciál v Karibiku

17.07.2023 / 09:58 | Aktualizováno: 02.08.2023 / 16:27

Guadeloupe je exotické souostroví ve tvaru motýlích křídel nacházející se v Karibiku. Tím, že tvoří integrální součást Francie, nabízí českým zájemcům o obchodování značné výhody. Za prvé, jakožto jeden z regionů a departementů Francie je součástí vnitřního trhu Evropské unie; valná většina legislativních a administrativních bariér tedy pro české exportéry odpadá. Za druhé, náležitost k Francii je garancí určité politické stability, což je pro středoamerický region důležitý aspekt.

Guadeloupe představuje po Martiniku druhé nejvýznamnější francouzské zámořské území (DROM) dle HDP na obyvatele (za rok 2021: 23 059 € / obyvatele) a třetí dle celkové výše HDP (za rok 2021: 8 912 M €). Před covidovou krizí mezi léty 2014-2018 rostla ekonomika v průměru o 2,16 % ročně, v roce 2017 dosáhla dokonce 4,5 % růstu, národní průměr Francie je v tomto období 1,46 %. Tento karibský ostrov s hlavním městem Basse-Terre je zároveň druhým nejlidnatějším francouzským zámořským územím: dle odhadu pro rok 2023 činí populace 375 845.

Ekonomika je založená zejména na terciárním sektoru (83 %), v rámci něhož je nejdůležitějším odvětvím turismus, 7% obyvatel je zaměstnáno v průmyslu, 6% ve stavebnictví a 4 % v zemědělství; hlavními produkovanými a následně exportovanými surovinami jsou banány a cukrová třtina. V roce 2020 působilo v sektorech ICS (industrie – commerce – services / průmysl, obchod, služby) celkem 34 526 firem. Obchodní bilance je ze své podstaty ostrovního státu strukturálně deficitní, v roce 2020 činila -2,6 mld eur. Velmi významná část místní poptávky je tedy závislá na importovaných výrobcích, i vzhledem k málo rozvinutému průmyslovému sektoru. V roce 2021 se dovoz zboží na Guadeloupe zvýšil o +15,7 % ve srovnání s rokem 2020 a dosáhl 3,3 miliardy EUR. Dovoz v roce 2022 opět vzrostl a činil 4 miliardy EUR.

Mezi nejvíce dovážené produkty na Guadeloupe patří potraviny, průmyslové zboží, oděvy, obuv, nábytek, elektronika, hračky a papírenské zboží, paliva, vozidla a dopravní zařízení a také stavební materiály.

Nejvyšší přidaná hodnota byla v roce 2021 v oblasti veřejné správy, vzdělávání, zdravotnictví a sociální práce (tedy v netržním terciárním sektoru) a také v oblasti velkoobchodu a maloobchodu, dopravy, ubytování a stravování. Právě tyto oblasti jsou také pilířem francouzského programu na ekonomickou obnovu France Relance, který byl spuštěn v roce 2020 v reakci na počínající ekonomickou krizi. Francouzská vláda alokovala v rámci tohoto programu 1,5 miliardy eur do zámořských území na podporu konkurenceschopnosti firem, ekologické tranzice a teritoriální soudržnosti, z nichž 238 milionů eur připadne právě na rozvoj Guadeloupu.

Základními pilíři na Guadeloupu jsou v rámci tohoto programu rozvoj infrastruktury a celková podpora firem a zaměstnanosti. Právě investice do rozvoje a obnovy místní infrastruktury, turistického ruchu či zdravotnictví by pro české exportéry mohly být i díky podpoře ze strany francouzské vlády relativně zajímavé. Jedná se například o projekty na podporu rozvoje dopravní a vodohospodářské infrastruktury, energetické renovace budov, výstavba nové fakultní nemocnice, rekonstrukce a výstavba hotelových objektů či posílení elektrické sítě proti nepřízni počasí. Některé z projektů se již realizují, další jsou v plánu. Určitý potenciál může mít i trh s nemovitostmi (trh s třetí nejvyšší přidanou hodnotou v roce 2021) či automobilový trh: v roce 2020 bylo imatrikulováno 12246 nových vozidel a 22566 ojetých vozidel, což představuje 2. největší trh na Guadeloupu.

Čeští exportéři v případě zájmu o obchod s Guadeloupem musí disponovat stejně jako při obchodování v rámci EU číslem EORI, které je možné získat u celních orgánů České republiky. Co se týče zdanění, na Guadeloupu se platí standardní daň z přidané hodnoty (francouzsky TVA) a jediným rozdílem oproti obchodování v rámci EU je speciální „přístavní poplatek“ (taxe octroi de mer), což je lokální daň platná ve francouzských zámořských departementech. Tato daň je uvalena na dovážené výrobky a závisí na typu produktu. Její výše se počítá na základě celní hodnoty dovážených výrobků, která zahrnuje cenu zboží, cenu dopravy a cenu pojištění. Sazba daně se pohybuje v rozmezí do 0 do zhruba 30 %, průměrná výše pro většinu výrobků je dle informací francouzské celní správy 7-10 %. Této dani podléhá většina dovážených výrobků (potravinářské výrobky, elektronika, oděvy, obuv, kosmetika, ropné a chemické produkty), nicméně některé produkty jsou z této daně osvobozeny (např. řemeslné výrobky či suroviny pro místní výrobu v různých oborech jako je stavebnictví, výroba elektřiny, ale i výroba piva v místních minipivovarech, obory, ve kterých mají české firmy značné znalosti).

Pro zájemce o vstup na tento karibský trh a k poskytnutí prvních informací ke spolupráci s lokálními partnery je k dispozici honorární konzulát České republiky v Baie-Mahault. Vzhledem k právní profesi honorární konzulky je možné také využít jejích znalostí v právních záležitostech a kontaktů na místní transportní firmy, které plne ovládají problematiku administativy okolo daně z přidané hodnoty a přístavního poplatku. Je možné také navázat kontakt s místní obchodní komorou (CCI IG) a odborem podpory podnikání a území (Direction de l’appui aux entreprises et aux territoires), která centralizuje vztahy s místními podniky prostřednictvím jejich sítě. Obchodní komora rovnež spravuje hlavní veletrhový komplex, CWTC v Jarry, ve kterém se koná pravidelne v dubnu stavební veletrh 3 jours de l’immobilier et de la construction a další veletrhy.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688