ec.europa.eu (Evropská komise)
Nové technologie  |  11.07.2023 15:51:45

Na cestě k další technologické transformaci: Komise představuje strategii EU pro vedoucí postavení v oblasti Webu 4.0 a virtuálních světů

Komise dnes přijala novou strategii pro Web 4.0 a virtuální světy, která má řídit další technologickou transformaci a zajistit otevřené, bezpečné, důvěryhodné, spravedlivé a inkluzivní digitální prostředí pro občany EU, podniky a veřejnou správu.

Internet se vyvíjí velmi rychle. Po v současnosti vyvíjené třetí generaci internetu, Webu 3.0, jehož hlavními rysy jsou otevřenost, decentralizace a posílení postavení uživatelů ve všech směrech, umožní další generace, Web 4.0, integraci digitálních a reálných objektů a prostředí a lepší interakci mezi lidmi a stroji.

V březnu zveřejněný výhled ekonomiky EU po roce 2030 zdůrazňuje digitalizaci jako jeden z klíčových stimulů a Web 4.0 jako zásadní technologickou transformaci, která přinese plně vzájemně propojený, inteligentní a imerzivní svět. Odhaduje se, že globální trh s virtuálními světy vzroste z 27 miliard EUR v roce 2022 na více než 800 miliard EUR do roku 2030.

Virtuální světy ovlivní způsob, jakým lidé společně žijí, a přinesou příležitosti i rizika, jimiž je třeba se zabývat. Cílem nové strategie je vytvořit Web 4.0 a virtuální světy, které budou odrážet hodnoty a zásady EU, v nichž se budou plně uplatňovat práva občanů a kde budou evropské podniky moci prosperovat.

Klíčové pilíře strategie

Strategie je v souladu s cíli politického programu Digitální dekáda pro rok 2030 a jeho třemi klíčovými pilíři digitalizace, což jsou dovednosti, podnikání a veřejné služby. Čtvrtým pilířem, infrastrukturami, se zabývá balíček Komise týkající se konektivity a její širší úsilí v oblasti výpočetní techniky, cloud computingu a edgeových kapacit. Balíček se také zabývá otevřeností a globálním řízením virtuálních světů a Webu 4.0 jako specifických oblastí činnosti.

  1. Posílení postavení lidí a podpora nabývání nových dovedností s cílem podpořit informovanost, přístup k důvěryhodným informacím a vybudovat rezervoár talentů v oblasti virtuálních světů. Do konce roku 2023 bude Komise prosazovat hlavní zásady pro virtuální světy, které navrhla panelová diskuse občanů, a do prvního čtvrtletí roku 2024 vypracuje pokyny pro širokou veřejnost díky „souboru nástrojů pro občany“. Vzhledem k zásadní úloze odborníků na virtuální světy bude Komise spolupracovat s členskými státy na vytvoření zdrojů pro nábor talentů a bude podporovat rozvoj dovedností, včetně dovedností žen a dívek, prostřednictvím projektů financovaných z programu Digitální Evropa a tvůrců digitálního obsahu prostřednictvím programu Kreativní Evropa.
  2. Podnikání: podpora evropského průmyslového ekosystému Webu 4.0 s cílem zvýšit excelenci a řešit roztříštěnost. V současné době neexistuje žádný ekosystém EU, který by sdružoval různé účastníky hodnotového řetězce virtuálních světů a Webu 4.0. Komise navrhla v rámci programu Horizont Evropa potenciální partnerství pro virtuální světy, které by mohlo začít fungovat v roce 2025 a jehož cílem je podpořit excelenci ve výzkumu a vypracovat průmyslový a technologický plán pro virtuální světy. V zájmu podpory inovací bude Komise rovněž podporovat tvůrce a mediální společnosti v EU při testování nových nástrojů pro tvorbu, sdružovat vývojáře a průmyslové uživatele a spolupracovat s členskými státy na vytvoření „regulačních pískovišť pro Web 4.0 a virtuální světy.
  3. Vláda: podpora společenského pokroku a virtuálních veřejných služeb s cílem využít možností, které virtuální světy nabízejí. EU již investuje do významných iniciativ, jako jsou Cíl Země (DestinE), místní digitální dvojčata pro inteligentní komunity nebo evropské digitální dvojče oceánu, s cílem umožnit výzkumným pracovníkům rozvíjet vědu, průmyslovým podnikům vyvíjet přesné aplikace a veřejným orgánům přijímat informovaná rozhodnutí o veřejné politice. Komise spouští dva nové veřejné stěžejní projekty: „CitiVerse“, imerzivní městské prostředí, které lze využít pro plánování a řízení měst; a evropské virtuální lidské dvojče, které bude kopírovat lidské tělo pro podporu klinického rozhodování a osobní léčby.
  4. Utváření globálních norem pro otevřené a interoperabilní virtuální světy a Web 4.0, aby jim nedominovalo pouze několik velkých aktérů. Komise bude spolupracovat se zúčastněnými stranami v oblasti správy internetu po celém světě a bude prosazovat normy Web 4.0 v souladu s vizí a hodnotami EU.

Souvislosti

Strategie vychází z práce Evropské komise v oblasti virtuálních světů a z konzultací s občany, akademickou obcí a podniky. Komise v období od února do dubna 2023 uspořádala Evropskou panelovou diskusi občanů k tématu virtuálních světů a vyzvala 150 náhodně vybraných občanů, aby formulovali doporučení ohledně vize, zásad a opatření, která zajistí, že virtuální světy v EU budou spravedlivé a vhodné pro lidi. Z jejich 23 doporučení vyplynula konkrétní opatření obsažená ve strategii pro Web 4.0 a virtuální světy. Evropská komise 14. září 2022 zahájila průmyslovou koalici pro virtuální a rozšířenou realitu, která sdružuje průmysl a tvůrce politik.

Nová zpráva, kterou zveřejnilo Společné výzkumné středisko, navíc poskytuje přehled příležitostí, které mohou virtuální světy nové generace přinést v různých odvětvích, jako jsou mimo jiné vzdělávání, výroba, zdravotnictví a veřejné služby.

Další informace

Otázky a odpovědi: iniciativa EU v oblasti Webu 4.0 a virtuálních světů

Informační přehled o Webu 4.0 a virtuálních světech

Infopřehled: Jak rozvíjet žádoucí a spravedlivé virtuální světy? Pohled občanů

Sdělení: iniciativa EU v oblasti Webu 4.0 a virtuálních světů

Zpráva občanů z evropské panelové diskuse občanů k tématu virtuálních světů

Pracovní dokument útvarů Komise: informace, postřehy a tržní trendy v oblasti Webu 4.0 a virtuálních světů

Oznámení o novinkách (Společné výzkumné středisko) – Virtuální světy nové generace: příležitosti, výzvy a politické důsledky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688