Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  30.06.2023 18:03:52, aktualizováno 18:20:49

Apple pokořil další milník – hodnota firmy přesáhla 3 biliony dolarů. Kolik šlo vydělat od IPO?

Páteční seance, potažmo tedy poslední seance 1. pololetí letošního roku znamená na Wall Street další vlnu optimismu. Pro rozhodování Fed zveřejněný klíčový inflační údaj (PCE Price Index) klesl na nejnižší úrovně za více než 2 roky, resp. od dubna 2021. Investoři si to přebrali, jako ujištění brzkého obratu ve vývoji úrokových sazeb. Zmiňované akcie Apple (AAPL) se v reakci posunuly již nad hladinu 190 USD. V první hodině seance vytvořily nová historická maxima až na 193,15 USD. Hodnota firmy se tím zabydluje nad 3 biliony USD (cca 65 biliónů ), což se v historii zatím žádné firmě nepodařilo.

Ocenění společnosti Apple dosáhlo 3 biliónové hodnoty krátce intradenně již v úvodu loňského roku. Tehdy akcie Apple vystoupaly v průběhu seance k 183 USD, daná cena vzhledem k většímu počtu vydaných akcií stačila pro zmiňované ocenění. Odkup vlastních akcií však v mezičase objem vydaných akcií společností ponížil. Při reportu posledních výsledků Apple uváděl 15 723 406 000 vydaných akcií. Dnes to vypadá, že by Apple zkrátka již poprvé v historii mohl seanci zakončit coby 3 biliónová společnost.

Vývoj akcií Apple (AAPL) za poslední rok

 Jak je i viděti z grafu, akcie Apple letos předvádějí výraznou rally. Ve vztahu k dnešní zmiňované maximální ceně jejich letošní výkonnost dosahovala již 49 %. Vzhledem ke své váze jsou tak zároveň také výrazným podporovatelem letošních zisků hlavních indexů

Ke zdvojnásobení ocenění vlastně došlo téměř po 3 letech, jelikož přes hranici 1,5 biliónu USD se Apple dostal v červnu 2020. Připomenout lze pokoření biliónové hranice, ke které došlo v srpnu 2018, hranici 2 biliónu pak dosáhla společnost prvně o dva roky později.

Primární emise akcií Apple aneb jejich zhodnocení v čase

Akcie Apple v prosinci oslavily již 42. let na akciovém trhu. Na burzu Nasdaq vstoupily v roce 1980 v rámci primární emise (IPO) za kurz 22 USD. Neobchodují se však nyní za cca osminásobek, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jejich zhodnocení je násobně výraznější. Kurzový růst akcií totiž přiměl vedení společnosti provést již v minulosti pět splitů (rozštěpení) akcií.

Prvně se tak stalo v roce 1987, dále pak v roce 2000 a 2005. Vždy v poměru 1:2. Dále pak v červnu 2014 ve výraznějším poměru 1:7. A dlouhodobě přetrvávající růst ceny akcií „donutil“ společnost uskutečnit další split naposledy v létě 2020 v poměru 1:4.

Zhodnocení přes 196 tisíc procent

Po zohlednění všech dosavadních splitů lze tak vlastně hovořit o ceně v IPO necelých 10 centů. Zkrátka, kdo tehdy zainvestoval do akcií Apple například pouhých tisíc USD, a dosud neprodal, může dnes při ceně 193 USD mluvit o jejich hodnotě přesahující 1,96 milionu USD! Za zmiňovaných tisíc USD by totiž nyní vlastnil 10 183 akcií Apple.

Vedle toho si od léta 2012 může vlastník opět užívat pravidelnou čtvrtletní dividendu (od roku 1996 se dividenda nevyplácela). Zatímco při novodobém zahájení rozdělování části zisku to po přepočtu na současný počet akcií činilo čtvrtletně necelých deset centů na každou akcii, nyní je to 0,24 USD. Po výsledcích za úvodní letošní čtvrtletí totiž společnost po roce navýšila o cent dividendu. Naposledy se akcionáři tohoto požitku dočkali v květnu, když rozhodný den pro nárok byl 15.5. (ex-date 12.5.).

Závěrem možno dodat, že v ocenění společnosti Apple dlouhodobě konkuruje pouze Microsoft. Akcie firmy se přibližují zpět rekordům, resp. aktuálně trh firmu oceňuje na více než 2,5 biliónu USD. Více než biliónovou hodnotou se pak mohou pochlubit aktuálně jen společnosti Alphabet (1,54 bil. USD), Amazon.com (1,33 bil. USD) a NVIDIA (1,04 bil. USD). Právě poslední titul má ze zmiňovaných za sebou letos nejvýraznější rally. Zatímco v úvodu roku se obchodoval ještě za méně než 150 USD, aktuálně se cena pohybuje nad 420 USD.  

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 11:44  RBI: Čistý zisk nad odhady Research (J&T BANKA)
Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688