Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  27.06.2023 13:21:33

Umělá inteligence zrychlí nábor stokrát. Lidský faktor ale nenahradí

Hledání kvalifikovaných lidí trvalo donedávna dlouhé týdny, dnes stačí hodiny. Umělá inteligence nábor stonásobné zrychluje, ale samotný výběr zůstává na člověku znalém branže a zákulisí firem.

Zatímco dříve trvalo hledání profesí, u nichž je na trhu převaha poptávky nad nabídkou, běžně několik týdnů, ale někdy i déle než měsíc, aktuálně se fáze vyhledávání vměstná do pár hodin. „Dnes testované nástroje na bázi umělé inteligence jsou výrazně přesnější než veškeré dřívější databáze,“ vysvětluje headhunter Vladimír Kočí ze společnosti R4U, která dodává firmám top manažery a nejžádanější specialisty. „Digitální nástroje nám umožňují mnohem lépe mířit a neuvěřitelně rychle dát dohromady všechny kandidáty, kteří jen trochu přicházejí v úvahu. Konečný výběr nejvhodnějšího člověka ale na algoritmu nechat nelze.“

Limity umělé inteligence: Rozhodnutí je na člověku

I když nejhledanější experti často nemají žádný profil na sociálních sítích a celkově o sobě nedávají světu příliš vědět, umělá inteligence vypátrá jejich odborné články, rozhovory, příspěvky z konferencí a další důležité reference. Jako generátor podkladů tedy tento nástroj funguje perfektně. V klíčové fázi – tedy v rozhodnutí, zda je formálně vhodný kandidát opravdu tím pravým člověkem – však digitální nástroje narážejí na své limity. Umělá inteligence neumí odhadnout, jestli člověk může přejít z jedné firmy do druhé. Ačkoli třeba obě firmy působí v téže branži, mohou mít úplně jinou kulturu, složení týmů, nastavení procesů apod. Stejně tak může být náplň jedné a téže pozice v obou firmách podstatně odlišná, i když jsou papírově stejné,“ vysvětluje Vladimír Kočí. Člověk, nikoli robot, si musí odpovědět na klíčové otázky: Sedne nováčkovi byznys klienta? Zapadne lidsky do týmu? Nebude na něj nová firma příliš upjatá, pokud v původním působišti praktikovali neformální chování? Bude ho práce v nové společnosti vůbec těšit? To vše nemůže z podstaty věci rozpoznat algoritmus, nýbrž člověk, který se v daném odvětví dobře orientuje a zná specifika jednotlivých firem.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688