EY Česká republika (EY Česká republika)
Investice  |  12.04.2024 10:43:51

Čeští personalisté umělé inteligenci věří, překážkou je ale její nedostatečné pochopení

Téměř tři čtvrtiny českých manažerů v oblasti řízení lidských zdrojů (HR) považují umělou inteligenci (AI) za důležitou součást digitální transformace ve společnosti. Současně jen 37 % potvrzuje, že aktivně využívá AI ve svých procesech. Největší překážkou je podle respondentů nedostatečné pochopení AI a jejích možností (36 %), nedostatek technických dovedností je druhou nejčetnější překážkou (29 %), pouze pro pětinu představují hlavní omezení finanční prostředky. Vyplývá to z průzkumu EY v České republice, který rovnoměrně pokryl firmy podle velikosti od malých zaměstnavatelů do 50 lidí až po vzorek zaměstnávající více než 1000 pracovníků. Dotazováni byli manažeři HR ze společností působících v 18 různých odvětvích.

Vysoká očekávání od AI, podobně jako v jiných oblastech, zatím předbíhají skutečnost.  Znalosti v oblasti AI vnímá jako nedostatečné 42 % respondentů. Na druhou stranu, 9 z 10 z nich do budoucna předpokládá, že zavedení AI do procesů přinese konkrétní výhody,“ poukázal na vybrané výsledky Ctibor Machala, manager EY pro People Consulting. Více než polovina manažerů počítá s tím, že AI začne ve svých procesech využívat do jednoho roku až dvou let. Oproti tomu 30 % ji ve firmě očekává za delší dobu, a naopak méně než pětina do jednoho roku. „V praktických otázkách, jako je harmonogram implementace AI, jsou manažeři spíše konzervativní. Svědčí o tom i fakt, že 90 % z nich vidí prostor pro vlastní zlepšení povědomí a dovedností v oblasti AI,“ doplnil Ctibor Machala.

Nejvíce zatím firmy využívají AI k automatizaci procesů, personalizaci obsahu a analýze dat. Její potenciál pro HR do budoucna manažeři vnímají zejména v oblasti personální administrativy, náboru nebo ve správě benefitů a odměn.

„Aby se nezaváděla AI pro AI čili z důvodů, že ji chce každý, je v první řadě potřeba strategické analýzy. Organizace by si nejprve měla zmapovat nejen co AI efektivně umí, ale zejména v kterých oblastech se jí nejvíce vyplatí AI zavést,“ uvedl Michal Ambler, AI Lead v EY ČR, a upřesnil: „Pro někoho to může být komunikace se zaměstnanci, pro jiného generování textů dokumentace, pro jiného správa databází.“ 


O průzkumu

 V únoru 2024 byli osloveni HR zástupci společností napříč sektory na českém trhu prostřednictvím online dotazníku, který byl zaměřen na využívání AI v oblasti HR procesů
 Dotazník byl sestaven z 24 otázek, kdy 4 otázky napomohly rozřazení dle charakteristiky a 20 otázek bylo zaměřeno na klíčové oblasti (odměňování, benefitní schéma, flexibilita).
 Dotazník byl zacílen na zástupce HR oddělení daných společností.  






Tereza Švarcová 
EY 


EY Česká republika

EY je předním celosvětovým poskytovatelem odborných poradenských služeb v oblasti auditu, daní, transakčního a podnikového poradenství.

Znalost problematiky a kvalita služeb, které poskytujeme, přispívají k posilování důvěry v kapitálové trhy i v ekonomiky celého světa.

Výjimečný lidský a odborný potenciál nám umožňuje hrát významnou roli při vytváření lepšího prostředí pro naše zaměstnance, klienty i pro širší společnost.


Více informací na: www.ey.com/cs_cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688