ec.europa.eu (Evropská komise)
Daně a účetnictví  |  19.06.2023 11:00:00

Spravedlivé a jednoduché zdanění: lepší postupy týkající se srážkové daně podpoří přeshraniční investice a pomohou bojovat proti zneužívání daňového systému

Evropská komise dnes navrhla nová pravidla, která mají v EU zvýšit účinnost a bezpečnost postupů srážkové daně – pro investory, finanční zprostředkovatele (např. banky) a daňové správy členských států. Tato iniciativa, která je klíčovým prvkem sdělení o zdanění podniků pro 21. století a akčního plánu Komise unie kapitálových trhů z roku 2020, bude prosazovat spravedlivější zdanění, bojovat proti daňovým podvodům a podporovat přeshraniční investice v celé EU.

Pojem „srážková daň“ se používá například v situacích, kdy je investor, který je rezidentem jednoho členského státu EU, povinen odvést daň z úroků nebo dividend získaných v jiném členském státě. To je často případ přeshraničních investorů. Mnoho členských států EU podepsalo k usnadnění takových situací smlouvy o zamezení dvojímu zdanění, které brání dvojímu zdanění téže osoby nebo společnosti. Tyto smlouvy umožňují přeshraničnímu investorovi podat žádost o vrácení přeplatku daně zaplacené v jiném členském státě.

Problém spočívá v tom, že tyto postupy vracení peněz jsou často zdlouhavé, nákladné a těžkopádné a vedou k frustraci investorů, kteří pak o přeshraniční investice směrem do EU nebo v jejím rámci ztrácejí zájem. V současné době se postupy srážkové daně uplatňují v jednotlivých členských státech velmi odlišně. Investoři v EU se musejí zorientovat ve více než 450 různých formulářích, z nichž většina je k dispozici pouze v místním jazyce. Skandály spojené s transakcemi cum/ex a cum/cum rovněž ukázaly, jak se dají postupy vrácení daně zneužít. Daňové ztráty z let 20002020 vyplývající z těchto praktik se odhadují na 150 miliard eur.

Dnes navržená významná opatření usnadní život investorům, finančním zprostředkovatelům a vnitrostátním daňovým orgánům:

  • Společné evropské digitální potvrzení o daňové rezidenci postupy pro osvobození od srážkové daně urychlí a zefektivní. Například investoři s diverzifikovaným portfoliem v EU budou potřebovat pouze jedno digitální osvědčení o daňové rezidenci, které jim umožní žádat o vrácení několika částek během téhož kalendářního roku. Digitální potvrzení o daňové rezidenci by mělo být vydáváno do jednoho pracovního dne po podání žádosti. V současné době se většina členských států stále spoléhá na postupy založené na vyplňování papírových formulářů.
  • Stávající standardní postup vrácení daně doplní dva zrychlené postupy: postup „úleva u zdroje“ a systém „zrychlené vracení“, díky nimž bude postup daňové úlevy v celé EU rychlejší a harmonizovanější. Členské státy si budou moci zvolit, který z nich použijí – včetně kombinace obou možností.
    • Při uplatnění postupu „úleva u zdroje“ je sazba daně uplatněná v okamžiku výplaty dividend nebo úroků přímo založena na platných pravidlech ustanovení smlouvy o zamezení dvojího zdanění.
    • Při uplatnění postupu „zrychleného vrácení“ je prvotní platba provedena s přihlédnutím k sazbě srážkové daně členského státu, v němž jsou dividendy nebo úroky vyplaceny, ale vrácení přeplatku na daních je poskytnuto do 50 dnů ode dne platby.

Odhaduje se, že tyto standardizované postupy ušetří investorům přibližně 5,17 miliardy eur ročně.

  • Standardizovaná oznamovací povinnost poskytne vnitrostátním daňovým správám nezbytné nástroje ke kontrole způsobilosti ke snížené sazbě a k odhalování možného zneužití. Certifikovaní finanční zprostředkovatelé budou muset oznamovat výplatu dividend nebo úroků příslušné daňové správě, aby správa mohla tyto transakce sledovat. Od velkých finančních zprostředkovatelů se v EU bude zejména vyžadovat, aby byli vedeni ve vnitrostátním rejstříku certifikovaných finančních zprostředkovatelů. Tento rejstřík bude rovněž k dispozici k dobrovolnému zápisu finančním zprostředkovatelům ze zemí mimo EU a menším finančním zprostředkovatelům z EU. Daňoví poplatníci, kteří v EU investují prostřednictvím certifikovaných finančních zprostředkovatelů, budou mít prospěch ze zrychlených postupů srážkové daně a vyhnou se dvojímu zdanění výplat dividend. Čím více finančních zprostředkovatelů se zaregistruje, tím snazší bude pro daňové orgány zpracovávat žádosti o vrácení, a to bez ohledu na použitý postup.

Další kroky

Jakmile bude návrh přijat členskými státy, měl by vstoupit v platnost dne 1. ledna 2027.

Souvislosti

Dnešní návrh je pouze jednou z iniciativ Komise, jejichž cílem je zjednodušit postupy pro podniky a bojovat proti nekalým daňovým praktikám. V prosinci 2022 přijali ministři financí Komisí předložený návrh směrnice Rady o zajištění globální minimální úrovně zdanění nadnárodních skupin podniků a velkých domácích skupin v EU. Kromě toho bylo v květnu 2023 dosaženo politické dohody o nových pravidlech daňové transparentnosti pro všechny poskytovatele služeb usnadňujících transakce s kryptoaktivy pro klienty s bydlištěm v EU. Dnešní návrh je rovněž klíčovým prvkem akčního plánu Komise unie kapitálových trhů na rok 2020.

Další informace

Právní texty

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688