ec.europa.eu (Evropská komise)
Zdravotnictví  |  05.06.2023 12:00:49

Elektronické zdravotnictví: Komise a WHO zahájily přelomovou iniciativu v oblasti digitálního zdraví s cílem posílit celosvětovou zdravotní bezpečnost

Evropská komise a Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámily zahájení přelomového partnerství v oblasti digitálního zdraví.

V červnu 2023 začne WHO využívat unijní systém digitální certifikace EU COVID s cílem vytvořit globální systém, který přispěje ke snazší celosvětové mobilitě a ochraně občanů po celém světě před stávajícími i budoucími zdravotními hrozbami. Jedná se o první stavební kámen globální sítě pro certifikaci v elektronickém zdravotnictví, která bude vyvíjet širokou škálu digitálních produktů s cílem zajistit lepší zdraví pro všechny.

Tato iniciativa vychází ze Strategie EU v oblasti celosvětového zdraví a Globální strategie členských států WHO pro digitální zdraví a navazuje na dohodu o posílení strategické spolupráce v otázkách celosvětového zdraví ze dne 2. prosince 2022, kterou podepsali komisařka Kyriakidesová a generální ředitel WHO Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Tímto se dále upevní mnohostranný systém, jehož jádrem je WHO podporovaná silnou EU.

Toto partnerství bude zahrnovat úzkou spolupráci při vývoji, řízení a provádění systému WHO s využitím rozsáhlých odborných znalostí Evropské komise v této oblasti. Prvním krokem je zajistit, aby stávající digitální certifikáty EU nadále účinně fungovaly.

Globální systém WHO vycházející ze zkušeností EU

Jedním z klíčových prvků činnosti Evropské unie v boji proti pandemii COVID-19 je interoperabilní digitální certifikát EU COVID, který EU zavedla za účelem usnadnění volného pohybu v rámci svých hranic. Certifikát se opírá o technologie a normy s otevřeným zdrojovým kódem a umožňuje rovněž připojení zemí mimo EU, které vydávají certifikáty podle specifikací digitálního certifikátu EU COVID. Jde tak o nejpoužívanější řešení na světě.

Od začátku pandemie spolupracovala WHO se všemi regiony WHO na vymezení obecných pokynů pro tyto certifikáty. S cílem pomoci posílit celosvětovou připravenost v oblasti zdraví v reakci na rostoucí zdravotní hrozby zřizuje WHO globální síť pro certifikaci v elektronickém zdravotnictví, která staví na pevných základech rámce, zásad a otevřených technologií certifikátů EU COVID. Díky této spolupráci usnadní WHO tento proces v celosvětovém měřítku v rámci své vlastní struktury. Cílem je, aby z výhod sbližování digitálních certifikátů mohl profitovat celý svět. Patří sem i stanovování norem a ověřování digitálních podpisů, aby se předešlo podvodům. Při této činnosti nebude mít WHO přístup k žádným podkladovým osobním údajům, ty budou i nadále výlučnou oblastí jednotlivých států.

První stavební kámen celosvětového systému WHO začíná fungovat v červnu 2023 a v nadcházejících měsících by se měl postupně rozvíjet.

Dlouhodobé digitální partnerství s cílem zajistit lepší zdraví pro všechny

V zájmu snazšího využívání digitálního certifikátu EU COVID ze strany WHO a s cílem přispět k jeho fungování a dalšímu rozvoji se Evropská komise a WHO dohodly na partnerství v oblasti digitálního zdraví.

Toto partnerství bude pracovat na postupném technickém vývoji systému WHO, který bude zahrnovat další případy použití, mezi něž může patřit například digitalizace mezinárodního certifikátu o očkování nebo profylaxe. Rozšíření těchto digitálních řešení bude mít zásadní význam pro zajištění lepšího zdraví občanů na celém světě.

Tato spolupráce je založena na sdílených hodnotách a zásadách transparentnosti, otevřenosti, inkluzivnosti, odpovědnosti, ochrany osobních údajů a soukromí, bezpečnosti, rozšiřitelnosti na celosvětové úrovni a rovnosti. Evropská komise a WHO budou spolupracovat na podpoře co největšího celosvětového využívání a účasti. Zvláštní pozornost bude věnována rovným příležitostem pro účast nejpotřebnějších zemí, tedy zemí s nízkými a středními příjmy.

Další informace

Digitální zdraví (who.int)

Digitální certifikát EU COVID (europa.eu).






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688