ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  21.02.2024 12:00:00

Komise představuje nové iniciativy pro digitální infrastrukturu zítřka

Nové iniciativy pro digitální infrastruktury zítřka

Komise dnes představila soubor možných opatření na podporu inovací, bezpečnosti a odolnosti digitálních infrastruktur. Budoucí konkurenceschopnost evropského hospodářství závisí na těchto pokročilých infrastrukturách a službách digitálních sítí, neboť rychlá, bezpečná a rozšířená konektivita má zásadní význam pro zavádění technologií, které nás přivedou do světa zítřka: telemedicína, automatizované řízení, prediktivní údržba budov nebo přesné zemědělství.

Cílem tohoto balíčku opatření v oblasti digitální konektivity je zahájit diskusi se zúčastněnými stranami, členskými státy a podobně smýšlejícími partnery o tom, jak utvářet budoucí politická opatření EU s cílem dosáhnout konsensu:

  • Bílá kniha „Jak zvládnout potřeby evropské digitální infrastruktury?“ analyzuje výzvy, kterým Evropa v současné době čelí při zavádění budoucích sítí konektivity, a představuje možné scénáře pro přilákání investic, podporu inovací, zvýšení bezpečnosti a dosažení skutečného jednotného digitálního trhu.
  • Doporučení o bezpečnosti a odolnosti podmořských kabelových infrastruktur představuje soubor opatření na vnitrostátní úrovni i na úrovni EU, jejichž cílem je zlepšit bezpečnost a odolnost podmořských kabelů prostřednictvím lepší koordinace v celé EU, a to jak z hlediska správy, tak z hlediska financování.

EU by měla podporovat dynamickou komunitu evropských inovátorů a podporovat rozvoj integrované konektivity a kooperativních výpočetních infrastruktur. K dosažení tohoto cíle počítá bílá kniha s vytvořením sítě „propojené kooperativní výpočetní techniky“ (dále jen „síť3C“) s cílem vytvořit komplexní integrované infrastruktury a platformy pro telco cloud a edge, které by mohly být využity k organizaci vývoje inovativních technologií a aplikací umělé inteligence pro různé případy použití. Tento přístup založený na spolupráci by mohl být připraven prostřednictvím zřízení rozsáhlých pilotních projektů nebo případného nového významného projektu společného evropského zájmu v rámci výpočetního kontinua.

Je rovněž nezbytné lépe využívat synergie mezi stávajícími iniciativami, jako je významný projekt společného evropského zájmu v oblasti cloudové infrastruktury a služeb nové generace, a programy financování, jako je Nástroj pro propojení Evropy a Digitální Evropa. To by mohlo zahrnovat možnou koordinační úlohu společného podniku pro inteligentní sítě a služby (SNS) s cílem podpořit vytvoření kooperativního ekosystému konektivity a výpočetní techniky.

Kromě toho musí EU plně využít potenciál jednotného digitálního trhu v oblasti telekomunikací tím, že zváží opatření k zajištění skutečně rovných podmínek a přehodnocení oblasti působnosti a cílů svého stávajícího regulačního rámce. Tato úvaha by měla zohlednit sbližování technologií mezi telekomunikacemi a cloudem, které však podléhají různým regulačním rámcům, jakož i potřebu zajistit, aby všichni operátoři investující do digitální infrastruktury mohli mít prospěch z nezbytného rozsahu k provedení rozsáhlých investic. To by mohlo zahrnovat harmonizovanější přístup k povolovacím postupům telekomunikačních operátorů, integrovanější správu spektra na úrovni Unie a možné změny v politice velkoobchodního přístupu. Komise může rovněž zvážit opatření k urychlení vypnutí mědi do roku 2030 a k podpoře ekologizace digitálních sítí zlepšením jejich účinnosti.

V zájmu ochrany evropské síťové a počítačové infrastruktury, která je zásadním prvkem naší hospodářské bezpečnosti, by EU měla stimulovat zavádění a posílit bezpečnost a odolnost strategických podmořských kabelových infrastruktur. V návaznosti na doporučení přijaté společně s bílou knihou lze v dlouhodobém horizontu zvážit společný systém správy EU spolu s přezkumem dostupných nástrojů, které mají lépe mobilizovat soukromé investice na podporu projektů evropského zájmu.

Jako okamžité opatření reagující na výzvy členských států a zúčastněných stran se doporučení snaží zlepšit koordinaci v rámci EU, například posouzením a zmírněním bezpečnostních rizik, vytvořením souboru nástrojů pro kabelovou bezpečnost a zjednodušením postupů pro udělování povolení. Kromě toho Komise na podporu opatření navazujících na doporučení zřizuje odbornou skupinu pro infrastrukturu podmořských kabelů, složenou z orgánů členských států.

Další kroky

Komise dnes zahájila veřejnou konzultaci o 12 scénářích uvedených v bílé knize. Konzultace bude ukončena dne 30. června 2024. Příspěvky budou zveřejněny a budou přispívat k budoucím politickým opatřením.

Pozadí

EU již přijala několik opatření na podporu přechodu tradičních sítí konektivity na infrastruktury budoucnosti:

  • Dne 23. února 2023 zahájila Komise rozsáhlou průzkumnou konzultaci o budoucnosti odvětví konektivity a jeho infrastruktury, jejíž výsledky byly zveřejněny v říjnu 2023.
  • Spolu s konzultací Komise rovněž předložila akt o gigabitové infrastruktuře (GIA), o němž bylo dosaženo politické dohody dne 5. února 2024, tedy rok po návrhu. GIA zavádí soubor opatření ke zjednodušení a urychlení zavádění sítí s velmi vysokou kapacitou, což snižuje administrativní zátěž a náklady na zavádění.
  • Dohoda byla uzavřena současně s přijetím doporučení o podpoře regulace gigabitového připojení (dále jen „doporučení o gigabitovém připojení“), které vnitrostátním regulačním orgánům poskytuje pokyny, jak koncipovat povinnosti týkající se nápravy velkoobchodního přístupu pro operátory s významnou tržní silou.
  • Kromě toho EU přijala opatření k posílení našeho páteřního propojení například prostřednictvím partnerství Global Gateway, která zajišťují vysoce kvalitní propojení se všemi částmi Unie, včetně nejvzdálenějších regionů, ostrovů, členských států s pobřežím a zámořských zemí a území. Partnerství Global Gateways financované z Nástroje pro propojení Evropy podporuje klíčové infrastruktury, jako jsou podmořské kabely.

Pro více informací

Bílá kniha „Jak zvládnout potřeby evropské digitální infrastruktury?“

Doporučení o bezpečnosti a odolnosti podmořských kabelových infrastruktur

Informativní přehled

Otázky a odpovědi

Media

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Margrethe Vestager, Executive Vice-President of the European Commission, and Thierry Breton, European Commissioner, on the Connectivity package on digital networks and infrastructure 2024-02-21

Quote

V Evropě stále existuje 27 vnitrostátních trhů telco s různými strukturami sítí, různými úrovněmi pokrytí sítí, různou vnitrostátní správou spektra a různými předpisy. Tato roztříštěnost je promarněnou ekonomickou příležitostí. V bílé knize jsme nalezli různá politická řešení, která mají pomoci vytvořit jednotný trh pro Telcos. To pomůže, neboť potřebujeme digitální infrastrukturu, která zajistí bezpečnou, rychlou a spolehlivou konektivitu – všem, kdekoli v Evropě.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-02-20

Infrastruktury digitálních sítí jsou klíčové pro konkurenceschopnou a odolnou Evropu. Bílá kniha, kterou dnes předkládáme, pokládá základy budoucího aktu o digitálních sítích zaměřeného na tři pilíře: investice, regulační rámec a bezpečnost. Musíme vytvořit rovné podmínky pro skutečný jednotný digitální trh, abychom uvolnili investice potřebné k vybudování budoucích infrastruktur digitálních sítí.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-02-20

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688