Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.05.2023 11:49:28

Pražská burza díky akciím ČEZ zažila druhý nejhorší týden v tomto roce. V očekávání pozvánka na valnou hromadu energetické společnosti i společnosti COLT


Zatímco například Wall Street zažila pozitivní týden, německé akcie se ocitly dokonce na historickém maximu, rakouské pak vlastně stagnovaly, pražská burza však zažila propad. Index PX totiž odepsal 4 %, když zakončil pod 1 317 body. Ztráty byly reálně o něco nižší, resp. dividendový index PX-TR přišel o necelá 3 %. Při pohled na domácí trh by šlo přitom říci, že se vlastně až tak nic divokého kurzově nedělo. Až na jednu emisi.

Akcie ČEZ zkrátka zažily nejhorší týden za téměř rok. Zastavil je až možný vstup do medvědího trhu. V pátek se totiž krátce propadly i pod tisícikorunovou hranici, resp. obchodovaly se i za 981 , kde našly silnou podporu. Pokud by právě uzavřely pod hranicí 980 , značilo by to pro ně tzv. vstup do medvědího trhu. Od svých letošních maxim by totiž ztrácely přes 20 %. Každopádně na titulu jako by se v týdnu historie opakovala. Již na přelomu ledna a února se kurzově zachvěl vzhledem k tehdejším zprávám o připravované změně zákona o přeměně obchodních společností a družstev. Avšak tehdy nedoporučení legislativní rady vlády posunout zákon dále, vlastně titul uklidnilo. Že stát bude pokračovat ve svých již loni avizovaných záměrech restrukturalizovat společnost, přitom muselo být jasné. Neznámou každopádně nadále zůstává jak. Nicméně aktuální návrh změny zákona otevírá obecně cestu akcionářům vlastnících ve firmách sotva ¾ podíl rozhodovat o jakýchkoliv změnách. Navíc titul mohlo ovlivnit další negativní doporučení. Po předchozím snížení cílové ceny od Raiffesenbank na 600 přišla se zhoršením výhledu i polská brokerská divize banky Santander, která cíl snížila na 740 . Zkrátka některá doporučení titul staví evidentně primárně do světla očekávaného letošního propadu ziskovosti firmy v návaznosti na nestandartní dvojí zdanění ze strany státu. Nicméně vzhledem k očekávaným, avšak neznámým krokům státu, jsou nyní kurzové predikce vlastně o to více věštěním z křišťálové koule. A nejspíše v tomto ohledu nepřinese zatím nic nového ani pozvánka na avizovanou červnovou řádnou valnou hromadu, kterou by ČEZ měl odtajnit do konce nadcházejícího obchodního týdne.

 

Sníženou cílovou cenu v úvodu týdne obdržely také akcie KB, když HSBC svůj optimistický kurzový cíl redukovala z 1 020 na 970 . Po ČEZ v týdnu opět druhý nejobchodovanější titul od konce dubna od dividendy stále téměř nepoznal růstovou seanci. A výkonnostně se již letos dostal do červených čísel.

Za likviditou akcií KB jen nevýrazně zaostaly akcie ERSTE. Ty vlastně hned v úvodu týdne podržela ve Vídni silná technická hranice 30 EUR. Titul se bez nároku na dividendu sice začal obchodovat pod ní, avšak během pár hodin byl zpět výše, což vlastně technicky určilo další vývoj. Akcie ERSTE zkrátka v pátek, když akcionářům fyzicky přitekly financedividendy, i vymazávaly dividendové ztráty. Pozdější závěr ve Vídni nicméně nakonec přinesl méně optimismu, než když titul o hodinu dříve uzavíral na pražské burze. V pondělí tedy můžeme nejspíše v Praze očekávat negativní otevření.

Čtěte také: Po vytěsnění minoritních akcionářů O2 si následně PPF z firmy loni vytáhla přes 27 miliard korun

Třetí bankovní titul MONETA, který vlastně v budoucnu také mohou v návaznosti na zmiňovanou legislativu snadněji jinam nasměrovat větší akcionáři, se vlastně mírně pokoušel dále mírnit po dividendové ztráty. Přestože to tak v konečném týdenním výsledku nevypadá.

To volatilnější byly akcie PHOTON ENERGY, které nejprve pokračovaly v negativní reakci na předchozí zveřejněné hospodářské výsledky, potažmo odstoupení finančního ředitele. Firma vedle měsíčního reportu, který opět zmínil i výrazné expanzní záměry, oznámila i odměnu více než 15 tis. firemních akcií pro zaměstnance v rámci benefitního programu. Poskytla je ze svých nakoupených akcií. Každopádně zejména závěr týdne přinesl na titulu výrazný nádech.

To akcie COLT po předchozím nádechu naopak spíše oddychovaly, když čekají na zveřejněné detaily k distanční valné hromadě, potažmo hotovostní/akciové dividendě. Firma pak následně ve čtvrtek zveřejní hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí, které již nebudou meziročně působit tak pozitivně jako dříve. Každopádně došlo o 365 tis. akcií k navýšení emise, coby další část vyrovnání za akvizici americké Colt.

Pokračující nervozitu lze závěrem zmínit u akcií PILULKA, která bude nejspíše přetrvávat do uskutečnění sekundární nabídky akcií. A nejspíše právě opakovaně tlačit i na cenu a držet ji pod hranicí 500 , kterou trh evidentně nyní vnímá jako strop.


Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688