Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.05.2023 09:05:14

Po vytěsnění minoritních akcionářů O2 si následně PPF z firmy loni vytáhla přes 27 miliard korun

Zveřejněná výroční zpráva domácí telekomunikační společnosti O2 za loňský rok poodkryla nejen značně pozitivní běžné hospodaření firmy, ale celou řadu výrazných kroků skupiny PPF, která firmu po vytěsnění minoritních akcionářů plně ovládla. Právě pro bývalé minoritní akcionáře lze asi brát výroční zprávu něco jako „červený hadr pro býka“. Po jejím přečtení totiž může působit výše vytěsnění minoritních akcionářů za kurz 270 ještě více podceněná, než mnozí dosud považovali. Jen loni si totiž PPF vlastně na každou akcii O2firmy vyplatila 90 .

Přestože výroční zpráva zmiňuje za loňský rok řadu negativ, jako nepříznivý makroekonomický a geopolitický vývoj, vysokou míru inflace či energetickou krizi, přesto O2 zvýšila meziročně čistý zisk o pětinu na 6,13 mld. . Tedy vykázala vůbec nejlepší hospodářský výsledek za minimálně poslední dekádu, resp. přinejmenším od doby, co PPF převzala nad O2 kontrolu od španělské společnosti Telefónica. Provozní zisk pak vzrostl téměř o pětinu a 7,83 mld. , přestože například O2 také poskytla Nadaci The Kellner Family Foundation dar ve výši 50 mil. . Samotné výnosy operátor loni navýšil o 3 % na 34,22 mld. .

Majetkové přesuny s výrazným ekonomickým dopadem

Vedle toho však O2 uskutečnila loni v dubnu prodej své původně slovenské dcery (O2 Slovakia, s.r.o.) a to za necelých 17,7 mld. . Danou cenu dle výroční zprávy určil znalec a firma ji následně inkasovala na konci září. O2 transakcí realizovala zisk přes 13,1 mld. . Jednalo se přitom o přesun ve skupině, když majitelem se stala holandská PPF Comco. Tedy stejná firma, která po původně PPF Telco začala loni kontrolovat samotné O2. Zkrátka celkový čistý hospodářský výsledek O2 za rok 2022 nakonec překročil 19,7 mld. .  

Loni na konci ledna realizované zmiňované vytěsnění minoritních akcionářů znamenalo, že se k nim již finančně z pozitivního hospodaření za rok 2021 bohužel nic nedostalo. Vzhledem tehdy k desetinovému nárůstu čistého zisku by šlo přitom sázet přinejmenším na zachování dřívější obvyklé „odměny“ pro akcionáře. Tedy 17 dividendu společně se 4 emisního ážia. Sama PPF však po plném ovládnutí O2 sáhla k mnohem výraznější již jen své „odměně“.

Miliardy korun nejen z dividend

PPF Comco nejprve v dubnu rozhodla o výplatě dividendy v objemu 6,4 mld. , o dva měsíce později přidala ještě 1 mld. . V září pak ještě došlo na dalších více než 1,42 mld. . Zatímco si akcionáři v minulosti přicházeli ročně na každou akcii na 4 z emisního ážia, PPF si rovnou vyplatila takřka 12 , resp. dalších více než 3,6 mld. .

Stále se však nejednalo o celkový účet přítoku financí pro PPF Comco. Ta aniž by čekala na konec roku, tedy následné uzavření účetnictví a možné standartní rozdělení loňského zisku O2, nechala si vyplatit zálohu na podíl na zisku. A to přes 14,65 mld. . Zkrátka skupina PPF loni z O2 celkově získala 27,077 mld. , tedy v přepočtu již v úvodu zmiňovaných 90 na akcii.

Připomenout lze, že řada minoritních akcionářů O2 byla s finančním vyrovnáním od PPF při vytěsnění nespokojena. A po výše zmiňovaných krocích bude jistě ještě více. Ve věci se například angažuje Tomáš Hájek, který zastřešuje skupinu více než 700 nespokojených akcionářů požadujících na základě posudku doplatek 85 na každou akcii. Činěné právní kroky zatím dospěly vlastně jen do fáze, že v březnu soud žalující straně vyměřil soudní poplatek, resp. každému účastníkovi řízení 2 000 . Soudní jednání je zkrátka nejspíše zatím v nedohlednu…

Zpět závěrem ale ještě k samotné O2. Firma pro letošek ve výhledu mj. uvedla, že: „přetrvávající vysoká míra inflace bude negativně ovlivňovat finanční výkon Skupiny vzhledem k souvisejícím tlakům na náklady a k poklesu reálných příjmů v ekonomice. Pokles reálných příjmů by pak mohl mít v budoucnu negativní dopad i na platební schopnost některých zákazníků Společnosti.“

Zmínit také možno angažovanost O2 v moderních technologiích, resp. dle výroční zprávy loni pokračovala ve výzkumu a vývoji umělé inteligence, jejíž využití je dle předpokladů firmy možné nejen v telekomunikacích, ale také v bankovnictví, zdravotnictví nebo farmacii. O2 v dané věci dále uvedla: „Aktivity, které jsou realizovány v interním centru umělé inteligence Dataclair.ai, jsou zaměřeny na pokročilé zpracování big dat, strojové učení a práci s neuronovými sítěmi.“

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

15.05. 19:17  skomíraní BCPP (Leo)
15.05. 07:58  Tržní kapitalismus (Heřmánek)
15.05. 05:54  Chovani se nemeni (Rumcajs)
14.05. 20:41  skomíraní BCPP (ikaktus)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688