Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Akcie v ČR  |  17.05.2023 10:47:30

ČEPS v roce 2022 vykázala adjustovaný hospodářský výsledek 6,6 miliardy Kč


Akciová společnost ČEPS v roce 2022 hospodařila s adjustovaným hospodářským výsledkem 6,6 miliardy , což je o 57 % více než v roce 2021. V souvislosti se situací na trhu elektřiny meziročně vzrostly výnosy i náklady společnosti.

Celkové výnosy společnosti ČEPS za rok 2022 činily 173 710,0 mil. . Po odečtení výnosů (a ve stejné míře i nákladů) za objem přenesené energie v rámci propojených trhů, tzv. Market Coupling, dosáhla hodnota výnosů 33 635,7 mil. „Na celkovém objemu výnosů se z 91,4 % podílely tržby z prodeje licencovaných služeb provozovatele přenosové soustavy, tedy tržby za rezervaci kapacity a za užití sítí, tržby za systémové služby a ostatní tržby z prodeje licencovaných služeb,“ dodal Martin Durčák, předseda představenstva ČEPS.

Náklady celkem před zdaněním dosáhly 177 832,0 mil. . Po odečtení Market Couplingu jde o částku 37 757,7 mil. . Z toho tvoří proměnné náklady 81,0 %, stálé provozní náklady 12,4 % a finanční náklady 6,6 %.

Během roku 2022 bylo přeneseno celkem 68 624,5 GWh (objem energie na výstupu z přenosové soustavy), což je o 98,1 GWh méně než v roce 2021. Objem přenesené energie je ovlivňován změnami ekonomických a hospodářských podmínek ČR, resp. spotřebou elektrické energie, objemem tranzitu i dalšími faktory, jako jsou např. klimatické podmínky, mimořádné události v přenosové soustavě ad.

V roce 2022 pokračoval rozsáhlý rozvoj přenosové soustavy z předchozích let, na pořízení dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku bylo vynaloženo celkem 5 515,9 mil. . Mezi nejvýznamnější stavby, jejichž realizace probíhala v loňském roce, patřily například „V450/428 VýškovBabylon – zdvojení vedení 400 kV“, „Transformovna Kočín – rekonstrukce a zvýšení zkratové odolnosti“, „V423 ČebínSokolnice – modernizace na vyšší parametry vedení 400 kV“ nebo „V420 Hradec–Mírovka – modernizace vedení 400 kV“.

Společnost ČEPS jako regulovaný subjekt může dosáhnout pouze úrovně zisku stanovené regulačními parametry, které určuje Energetický regulační úřad. Pokud se dosažená skutečnost v běžném roce odchyluje od stanovených hodnot, jsou tyto odchylky (korekční faktory) zahrnuty do regulačních parametrů v následujícím období, a tím ovlivňují hospodářské výsledky společnosti s dvouletým posunem.

Adjustovaný výsledek hospodaření společnosti vychází především z platné metodiky cenové regulace, která pevně stanovuje povolené výnosy pro licencované činnosti, ale nereflektuje aktuální tržní vývoj nákladů. Proto je nutné k výsledku hospodaření za licencované činnosti, jako je užití sítí a poskytování systémových služeb připočíst vyrovnání prostřednictvím korekčních faktorů, na které má společnost plný nárok a budou jí uhrazeny.

Zdroj: TZ ČEPS



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)
Út   9:58  Erste Group: Čísla nad odhady, výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688