OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  05.05.2023 10:00:00

Jak se dívá Munich Re na krach Silicon Valley Bank?

 Jak se dívá Munich Re na krach Silicon Valley Bank?
5.5.2023 Zahraničí

Na německém portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byl zveřejněn redakční článek, který se týká zejména kolapsu americké banky Silicon Valley Bank a názoru zajišťovny Munich Re nejen na tuto krizovou událost.

Z článku vyplývá, že úpadek kalifornské bankySilicon Valley Bank (SVB) – nezpůsobuje zajišťovně Munich Re potíže. Joachim Wenning, předseda představenstva Munich Re, k úpadku zmíněné kalifornské banky uvedl, že to, co se tam stalo, bylo odvratitelné. Pokud banka vloží peníze do půjček, které jsou na 10 až 20 let, aby profitovala z vyšších úroků, tak pak vzniká podle Wenninga nebezpečí, že její klienti budou chtít své peníze zpět, a to před uplynutím například 10 let. V takovém případě musí banka půjčky znovu prodat, ovšem v důsledku mezitím zvýšených úroků za vysokých ztrát. Aby se tomu bylo možno vyhnout, musí být lépe řízena splatnost aktiv a pasiv. To je podle Wenninga i pro pojistitele v podstatě denní chleba.

Jinak to naproti tomu vypadá u švýcarské banky Credit Suisse. Technické spouštěče jsou podle Wenninga odlišné. Nicméně uznává, že každé nakupení problémů u jednotlivých finančních institucí vyvolává něco jako všeobecnou nejistotu na straně investorů. Přesto jsou prý zvýšené úroky pro podnikatelské modely bank a pojišťoven v zásadě dobré. Nízké úroky byly naopak velkým problémem. Proto nelze prý hodnotit pozitivně, že centrální banky zaplavily trhy po tak dlouhou dobu lacinými penězi. Wenning je názoru, že bylo absolutně v pořádku, když to učinily po finanční krizi jako pomoc v nouzi, aby zemím a bankám koupily čas. Ale nebylo v pořádku, že u toho tak dlouho zůstaly, aniž by země sanovaly svoje státní dluhy.

SVB má být prodána bance First Citizens Bank, která by měla převzít majetkové hodnoty SVB ve formě vkladů a úvěrů. Podle této informace dosahují tyto hodnoty výše 110 mld. USD, z toho vklady 56 mld. USD a „úvěrová kniha“ (zahrnuje všechny zůstatky poskytnutých úvěrů, včetně splatných úroků) pak 72 mld. USD se slevou 16,5 mld. USD. Jiné majetkové hodnoty – především cenné papíry – mají zůstat pod kontrolou americké federální korporace pro pojištění vkladů FIDC (Federal Deposit Insurance Corporation). 17 poboček má být znovu otevřeno.

Kolaps SVB utlumil především náladu u InsurTechs společností. Faktem je, že SVB byla pro financování start-upů v USA významná. Mnozí klienti u ní měli vysoké vklady, ale zrušili je razantně vzhledem k rostoucím úrokům v USA. To dostalo SVB do vývrtky. Ještě na konci prosince 2022 spravovala majetek ve výši 209 mld. USD a kolem 175,4 mld. USD bylo na vkladech.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688