Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  06.04.2023 18:26:38

Bitcoin na vlně, těží z bankovní krize. Slabá likvidita kryptografického trhu mu však brání ve výraznějším růstu

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Krachy bank

Poté, co jsme v loňském roce byli svědky krachu několika velkých kryptoprojektů, v letošním roce se obtíže stočily k bankovním domům. Začalo to krachem americké banky Silvergate, které se stal osudným listopadový krach kryptoměnové burzy FTX. Kryptografická banka Silvergate se od svého vzniku do svého krachu etablovala jako finanční páteř kryptografického průmyslu. S dlouhotrvajícím kryptografickou zimou výrazně poklesly vklady klientů. FTX byla jedním z největších klientů Silvergate. Navíc přibližně 90 % vkladové základny banky pocházelo od kryptografických společností. Krach FTX pak bance zasadil smrtící ránu, když spustila lavinu výběrů a tím pádem kritický pokles vkladů, ze kterých banka financuje svůj provoz.

Run na Silvergate dostal do problémů také banky Silicon Valley Bank a Signature, které byly vystaveny velkým rizikovým expozicím poté, co klienti Silvergate hledali náhradní řešení nastalé situace. Příliv rizikového kapitálu nad úroveň zajištěných vkladů vyústil v nucenou správu ze strany Federální společnosti pro pojištění vkladů (Federal Deposit Insurance Corporation; FDIC) a faktický krach obou společností. Naštěstí rychlý zásah FDIC zamezil dalšímu rozšíření kryptonákazy na další banky.

Souhra okolností tomu chtěla, že se ve stejnou dobu dostala do problémů také švýcarská banka Credit Suisse. Té však neuškodil odliv kapitálu v důsledku krachů velkých kryptoprojektů, ale špatná manažerská rozhodnutí a chybné účtování. I v tomto případě byla reakce tamního regulátora (Švýcarská centrální banka), která poskytla bance úvěr ve výši 100mld. franků pod podmínkou, že její aktiva převezme největší švýcarská banka UBS. Credit Suisse patří k největším správcům majetku na světě a její neřízený krach by nejspíš vyvolal celosvětovou bankovní krizi. Banka je považována za jednu z třiceti systémově důležitých bank v globálním finančním světě.

Pokles důvěry

Důvěra v banky v USA a Evropě dostala velkou ránu. Klienti a investoři proto začali hledat nějakou alternativu, která by jejich kapitál ochránila. Svůj zájem tak opět obrátili ke kryptoměnám a potažmo k bitcoinu. Bitcoinu do karet hrálo i to, že po dlouhé kryptozimě byla jeho hodnota stlačena na takřka minimální možnou úroveň. Za celou dobu fungování bitcoinu (od roku 2009) jsme vlastně svědky situace, kvůli které byl bitcoin primárně vytvořen. Byl vytvořen jako alternativa k bankovnímu sektoru ovšem s tím, že do něj nemůže nikdo zasahovat a ovlivňovat jej. Bankovní krize tak právem nutí investory poohlédnout se po jiném řešení zhodnocení investovaných prostředků.

Na první pohled se tak zdá, že bankovní krize je dokonalým katalyzátorem pro rallye ceny bitcoinu. Situace je však o trochu složitější, než by se na první pohled mohlo zdát. To, co dalo impuls k růstu hodnoty, byl nedostatek likvidity přesně ve chvíli, kdy spousta lidí hledala bitcoin jako alternativu pro svou investici. Když je na jakémkoli finančním trhu nízká likvidita, volatilita je vysoká v obou směrech. Ceny mají menší podporu jak na straně poklesu, tak na straně růstu. V takovém případě narativ o bitcoinu jako zajištění proti finanční katastrofě dodal bitcoinu potřebný impuls. Na vzestupu bylo jen málo odporu, který by bylo třeba překonat, protože počet objednávek čekajících na vyplnění v knize objednávek, dosáhl v minulém týdnu svého desetiměsíčního minima. Dostal se dokonce pod úrovně pozorované od pádu burzy FTX.

Graf agregované hloubky trhy BTC (upraveno autorem) | zdroj blog.Kaiko.com

Propad likvidity

Propad likvidity po krachu FTX (tzv. "Alameda Gap") byl způsoben tím, že se likvidita krypto trhu, při absenci jednoho z největších tvůrců trhu s digitálními aktivy, v podstatě vypařila. Tato mezera v likviditě se neobnovila a pokračuje v nastavování nových minim. Situaci neprospěla ani bankovní krize, která odřízla kryptografické hráče od klíčových platebních nástrojů. Ne nadarmo se říká, že "Likvidita je král". Toto přísloví výstižným způsobem popisuje její důležitost. Likvidita dává důležitou informaci o úrovni obtížnosti převodů mezi aktivem a fiat měnou. Nízká likvidita vede k neefektivitě trhu. Obchodníci přicházejí o peníze kvůli událostem, jako jsou tenké knihy objednávek, skluzy a větší spready. Může také způsobit větší volatilitu a odradit investory od uzavírání obchodů.

To vše znamená, že k pohybu ceny bitcoinu je nyní potřeba stále menší objem kapitálu, což může potenciálně způsobit větší volatilitu, protože ceny může ovlivňovat stále více obchodníků. Naštěstí pro investory vedla krize bankovní důvěry k nárůstu nákupního tlaku, který zatím zvyšuje cenu směrem nahoru. Tyto podmínky odradily tvůrce trhu a pravidelné denní obchodníky od uzavírání obchodů kvůli dodatečným nákladům vzniklým v důsledku neefektivity trhu, což zhoršilo prostředí nízké likvidity. Cena bitcoinu se sice od svých březnových minim zotavila a dosáhla vrcholu poblíž 28900 dolarů, ale krize, která způsobila počáteční propad, stále vyvolává na trhu obavy.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688