Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.03.2023 15:43:20

Likvidita, chování trhu a „akciová“ inflace

Lze dlouhodobě vypozorovat nějaký vztah mezi likviditou a pohybem akciového trhu? Odpověď mimo jiné záleží na tom, co likviditou vlastně myslíme. Dnes se podíváme na jedno z jejích možných měřítek a dostaneme se i k „akciové“ inflaci.

RIA v následujícím grafu srovnává vývoj likvidity v americké ekonomice a pohyby na akciovém trhu. Za měřítko likvidity přitom bere rozdíl mezi růstem peněžního agregátu M2 a růstem nominálního produktu. Možná takový myšlenka na „nadměrnou“ (či podměrnou) likviditu:
02
Zdroj: Twitter

Pokud bychom v grafu hleděli pouze na období po roce 2008, mohli bychom propadnout dojmu, že likvidita měřená uvedeným způsobem skutečně silně koresponduje s vývojem na akciovém trhu. Šlo by přitom spíše o souběžné proměnné, ale kdybychom měli silný názor na další vývoj likvidity, mohli bychom z toho odvodit názor na další vývoj na trhu.

Pohled před rok 2008 ale poskytuje mnohem pestřejší obrázek. Celkově se mi tu zdá, že akciový trh má tendenci likviditu až o řadu let předbíhat. Pro predikce vývoje na akciích by tak zmíněné měřítko likvidity bylo irelevantní. Ani tento graf mě pak celkově nepřesvědčuje o tom, že rozhodující pro trh je likvidita. Stále se spíše kloním k tomu, co jsem tu psal před časem ve vztahu k jejímu jinému měřítku – k výši a změnám rozvah centrálních bank: Podle mne nakonec rozhoduje ekonomika, fundament.

Ona dvě poměrně rozdílná období patrná v grafu mohou souviset s tím, že z hlediska inflace šlo o dva rozdílné režimy. Zatímco před rokem 2008 byla inflační rizika více symetrická, či posunutá k riziku vysoké inflace, po roce 2008 inflace cíle centrálních bank spíše podstřelovala. Nějaké jednoduché, neřkuli elegantní vysvětlení mě ale nenapadá. Můžeme si ale vzpomenout, že po roce 2008 se často hovořilo o tom, že inflace se „přelila“ na trhy investičních aktiv. Ani s tímhle pohledem jsem nikdy moc nesouznil, protože porovnávat vývoj v cen v ekonomice a vývoj cen investičních aktiv je porovnávání hrušek a jablek. Proč?

Vezměme si akcie: Jejich ceny nejsou cenami něčeho stabilního. Na rozdíl třeba od cen rohlíku, jehož gramáž se v čase nemění. Ceny akcií jsou ceny za zisky a dividendy generované obchodovanými společnostmi. A zisky se mění. Pokud bychom tak hovořili o nějakém přelévání inflace, měli bychom jej testovat pohledem na změnu valuačních násobků – poměrů cen a zisků (PE). Třeba mezi lety 2014 - 2019 by pak takto měřená „akciová“ inflace dosahovala nuly, či by proběhla deflace:
03
Zdroj: Twitter

Graf také ukazuje vysokou korelaci mezi PE a reálnými výnosy desetiletých vládních dluhopisů. Ty přitom můžeme vnímat jako výslednici fundamentu a likvidity, ale i zde bych se alespoň v delším období klonil k prvnímu faktoru. A vedle PE samozřejmě ceny akcií ovlivňují zisky generované obchodovanými společnostmi. Vypovídající je tu pak následující graf. Místo inflace přelévající se na akciový trh jsme tak viděli ziskový boom velkých technologií.
04
Zdroj: Twitter


Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 15:16  Akcie Tesly začnou prudce posilovat (Baron) (video) Patria (Patria Finance)
Pá 14:59  Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:42  Přírůstek pracovních míst bez zemědělství klesl (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688