Okénko investora  |  14.02.2023 15:39:14

Americká inflace přerušila svižný pokles na 6,4 % za leden


Svižný pokles o zhruba půl procenta měsíčně byl v lednu přerušen se zpomalením růstu o pouhých 0,1 % na celkové inflaci.

 

Celková inflace v lednu vzrostla o +6,4 % a očekával se růst o +6,2 % meziročně. Meziměsíčně se jednalo o +0,5 % v souladu s oček. Jádrová inflace (která ze zprávy vylučuje volatilní složky potravin a energií) rostla o +5,6 % vs oček. +5,5 % meziročně. Na meziměsíční bázi se jednalo o růst +0,4 % taktéž v souladu s předpoklady.

Inflace se tedy v prvním měsíci roku zvýšila a popřela tím optimismus investorů a bankéřů ohledně stabilně pokračujícího poklesu. Tomuto dojmu nepomáhají ani sezónní úpravy, které BLS zveřejnil v pátek na základě něhož se změnil původní prosincový údaj o meziměsíčním poklesu inflace o 0,1 % na 0,1% nárůst. Od poloviny roku 2022 růst cenové hladiny ve Spojených státech stabilně zpomaloval v průměru o půl procenta měsíčně. Ačkoli jen pomalu, dezinflace na celkové a jádrové inflaci stále pokračuje. Podobné období dvou měsíců téměř totožných hodnot inflace ale není výjimkou, neboť zářijová inflace v minulém roce byla téměř totožná se srpnovou.

Na meziměsíční bázi: rostly ceny potravin +0,5 %, obzvlášť ty živočišného původu a pečivo. Výrazněji rostly ceny energií +2 %, jež byly taženy cenami benzínu. Vzrostly také ceny služeb spojených s energiemi (+0,5 %) a distribucí plynu (+6,7 %). Ceny ojetin pokračují v trendu poklesu (-1,9 %), kdežto zdravotnické potřeby zdražily o +1,1 %. Přepravní služby a náklady na bydlení rostly o +0,9 % a o +0,7 %. Naopak zlevnily zdravotnické služby (-0,7 %) a letenky (-2,1 %).

I když se inflační situace od loňského vrcholu současného cyklu zlepšila, rostoucí náklady na základní zboží nadále zatěžují americké spotřebitele. Tvůrci politik pozorněji sledují "jádrovou" inflaci kvůli jejímu diferencovanému pohledu na klíčové vstupy, jako je bydlení, zatímco celkový údaj CPI se v loňském roce pohyboval převážně v tandemu s volatilními cenami energií. Podle statistického úřadu práce byly ceny bydlení i nadále dominantním faktorem ve zprávě o indexu spotřebitelských cen, když se na meziměsíčním skoku inflace podílely téměř polovinou. Kategorie bydlení v rámci indexu CPI, která se na celkovém indexu CPI podílí 30 % a na jádrovém údaji 40 %, vzrostla za měsíc o 0,7 % a za poslední rok o 7,9 %.

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688