Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  30.03.2023 07:09:38

Inflace v Německu pokračuje ve svižném poklesu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Předpokládaný pokles německé inflace potvrdí vnímání spotřebitelů, že situace se postupně začíná zlepšovat. To se zprostředkovaně odráží na dalších sentiment indikátorech, jak odhalí dnešní statistiky z dílny Evropské komise. Zrovna tak robustní budou odpolední americká data, zejména týdenní statistiky o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti.

Důvěra v ekonomiku eurozóny roste

Indikátory důvěry z dílny Evropské komise za březen ukážou na další zlepšování celkového ekonomického sentimentu (ESI). Jeho index se tak dostane zpět na úroveň dlouhodobého historického průměru. Již v minulém týdnu zveřejněná spotřebitelská důvěra se v březnu snížila o 0,2 bodu na -19,2 bodu po pěti po sobě jdoucích měsících postupného zlepšování. Nicméně takové snížení není významné a je stále v souladu s naším názorem, že index ESI se odrazil od svého dna. Očekáváme, že se ESI bude nadále zlepšovat. Domácnosti budou bezesporu pozitivně vnímat odeznívání inflace (dnešní německá data trend potvrdí), v jejich prospěch nadále hraje vysoká úroveň kumulovaných úspor, zrychlení růstu příjmů kvůli napjatému trhu práce a podpůrná opatření vlád. Díky tomu by spotřebitelé měli být do značné míry chráněni před současným inflačním šokem, což snižuje pravděpodobnost, že spotřeba domácností výrazně klesne. A to zase znamená, že by podniky měly i nadále čelit solidní poptávce a zároveň těžit ze zmírnění výpadků v dodávkách v kombinaci s nižšími cenami energií. Kromě toho se očekává, že k výhledu průmyslu pozitivně přispěje také znovuotevření čínské ekonomiky, které by mohlo zvýšit zahraniční poptávku.

Odpolední americká data potvrdí robustnost tamního trhu práce. Ta je mnohem větší, než se většina analytiků ještě před pár týdny domnívala. Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden snížil na pouhých 191 tisíc. Nicméně data za další týden budou zřejmě vyšší kvůli velké stávce v Kalifornii. Finální čísla HDP za Q4 22 nepřinesou změnu v celkovém HDP, zajímavý ale bude pohled na sektorové účty. Trhy bude zajímat zejména ziskovost amerických podniků ve světle obav dopadu utažené měnové politiky a hrozby recese. V prostředí téměř neutuchajících obav z recese je ale důležité poznamenat, že zveřejňované výsledky národních účtů USA již více než rok překonávají očekávání.

Zklidnění situace po turbulencích v bankovních sektorech v USA i Evropě v kombinaci s příchozími stále solidními makroekonomickými ukazateli snižuje rizikovou averzi investorů. Z toho by mělo euru vůči dolaru dále profitovat. Z pohledu středoevropských měn se pak jedná o pozitivní prostředí.

ČNB nepřekvapila, sazby se nemění

ČNB na svém včerejším zasedání ponechala úrokové sazby nezměněné. Pro hlasovalo šest bankéřů, jeden zvedl ruku pro zvýšení sazeb o 25 bb. Tímto hlasem byl podle nás Tomáš Holub. Dva noví členové bankovní rady hlasovali se stávající většinou. Guvernér A. Michl potvrdil, že hlavním nástrojem boje s inflací je silná koruna. Oproti současným úrovním by ji klidně viděl i silnější. Vymezil se proti očekávání trhu na relativně brzké a celkem razantní snižování úrokových sazeb (minimálně o 100 bb do konce roku). Nechal si otevřená vrátka pro případné zvýšení sazeb; z tohoto pohledu bude důležitá analýza mzdového vývoje na počátku letošního roku. Trh reagoval mírným zvýšením sazeb na peněžním trhu. Koruna reagovala na spíše jestřábí vyznění celé tiskové konference posílením o zhruba deset haléřů k 23,55 CZK/EUR. Podrobnější komentář ke včerejšímu jednání bankovní rady ČNB je k dispozici zde https://bit.ly/3M0YsUX.

Na globálním devizovém trhu včera panoval klid. Ekonomický kalendář byl chudý. Zveřejněné nepatrné zlepšení německé spotřebitelské důvěry Gfk, ani vyšší meziměsíční růst probíhajících prodejů nemovitostí v USA trhy nijak nezasáhly. Kurz eura k dolaru tak po celý včerejšek osciloval kolem 1,085 USD/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:00  Předběžný odhad HDP - 1. čtvrtletí 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Út   8:43  Toto jsou dvě základní cesty, kterými se může vydat Fed. Jak v jednotlivých... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út   8:27  Euro čeká na dnešní inflaci a HDP ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:25  Koruna čeká na HDP a centrální banky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:21  HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688