ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  06.02.2023 10:18:43, aktualizováno 15.02.2023 00:00:00

Penzijní závazky v roce 2020 – komentář k publikovaným výstupům. Analýza výsledků 2020


Analýza výsledků 2020 

Celková výše penzijních závazků z prvního a třetího pilíře činí 17 460 mld. k 31. 12. 2020, což představuje 305,8 % HDP. Ukazatel poměru penzijních závazků prvního pilíře k hrubému domácímu produktu vzrostl meziročně o 4,7 procentních bodů (p. b.), příspěvek HDP činí  4,3 p. b., příspěvek změny nominální hodnoty penzijních závazků činí 0,4 p. b.

Penzijní závazky třetího důchodového pilíře zaznamenané v národních účtech (sloupec A tabulky 29) představují stabilně pouze 3 % celkové hodnoty nároků. Na začátku roku 2020 zde lidé měli naspořeno 486 mld. , na konci roku 2020 se tyto nároky domácností navýšily na 526 mld. . Celková výše penzijních závazků prvního pilíře (16 934 mld. ) dosahuje 296,6 % HDP  k 31. 12. 2020. Protože penzijní závazky třetího pilíře představují malé procento z celkových penzijních závazků, budeme se dále zabývat analýzou penzijních závazků prvního pilíře. Hlavní podíl na celkové výši penzijních závazků prvního pilíře zaujímají závazky starobních důchodů (75 %), následují invalidní důchody (14 %) a pozůstalostní a sirotčí důchody (11 %),  (viz obr. 1).

V roce 2020 zůstává celková výše penzijních závazků prvního pilíře více méně na stejné úrovni jako v předchozím roce (celková změna je -16 mld. ). V detailu podle typu důchodu lze sledovat významnější změny - v invalidních důchodech došlo k nárůstu o 14 % (+284 mld. ), v pozůstalostních a sirotčích důchodech je nárůst přes 22 % (+354 mld. ) a ve starobních důchodech sledujeme pokles o necelých 5 % (-654 mld. ). 

Podíváme-li se na vývoj penzijních závazků ještě navíc z pohledu genderového, u všech typů důchodů kromě starobních kopíruje pohyb výše závazků vůči mužům a ženám více méně pohyb celkového závazku bez ohledu na gender (invalidní důchod - muži +11 %, invalidní důchod - ženy +17 %, pozůstalostní a sirotčí důchody – muži +25 % a ženy +22 %), ve starobních důchodech jde ale v podstatě celá změna penzijních závazků na vrub ženám (pokles  o 667 mld. ).

U invalidních a pozůstalostních důchodů se na celkové změně podílí především zvýšení nároků v důsledku přecenění, v tabulce 29 vykázané v řádku 8, ke kterým došlo vlivem změny hlavních modelových předpokladů v pojistně-matematických výpočtech. V roce 2020 došlo konktrétně k těmto změnám vstupních koeficientů:

1.      zvýšení koeficientu pro úpravu všeobecného vyměřovacího základu z 0,041 na 0,050,

2.      snížení koeficientu pro každoroční valorizaci stávajících penzí díky růstu reálných mezd z 0,0434 na 0,0404.


Změna nároků v důsledku přecenění dosahuje částky +181 mld. u invalidních,  resp. +270 mld. u pozůstalostních důchodů

Změna nároků v důsledku změn objemu (řádek 9 v tabulce 29) vyplývá ze změny v počtu vyplacených důchodů a změny jejich průměrné výše v jednotlivých věkových kohortách, což ovlivňuje výši průměrného důchodu připadajícího na jednoho reprezentanta počítané generace, ze kterého se pak penzijní závazky modelují. 

Dopad těchto změn na celkovou hodnotu penzijních závazků z titulu invalidních, resp. pozůstalostních důchodů dosáhl výše +111 mld. v invalidních důchodech, resp. +98 mld. v pozůstalostních důchodech.

Významný dopad měly změny v počtu vyplacených důchodů, změny jejich průměrné výše a změny počtu obyvatel v jednotlivých věkových kohortách ve starobních důchodech. Tam dosáhla hodnota změny nároků v důsledku změn objemu -1 396 mld. (z toho -1 053 mld. u žen, 

-343 mld. u mužů). Jak u mužů, tak u žen, zde mnohem významněji, lze sledovat posun odchodu do důchodu do vyššího věku. U žen bylo v roce 2020 vyplaceno o více jak 21 tisíc důchodů méně ve věkových kohortách 57 až 61 let, ve věkových kohortách nad 61 let je naopak nárůst počtu vyplacených důchodů o více jak 94 tisíc. Ve věkové kohortě 57-61 let navíc došlo ke snížení průměrné výše vyplaceného důchodu a k přesunu početnějších ročníků do těchto kohort, což mělo za následek významný pokles penzijních závazků.

Změny v přecenění vedly ke zvýšení penzijních závazků z titulu starobních důchodů o 555 mld. , z toho 55 % připadá na muže a 47 % na ženy.

Použitá diskontní sazba je stejná jako ve výpočtu závazku k 31. 12. 2019 a odpovídá, dle metodického pokynu Eurostatu, diskontní sazbě stanovené Technical compilation Guide for

Pension Data in National accounts pro výpočet roku 2018 na úrovni 4 % v základní podobě modelu (base case). 

 

Průměrný věk odchodu do důchodu se bude postupně zvedat, až dosáhne 65 let u mužů i žen v roce 2030. Hodnotu, kterou používáme ve výpočtovém modelu, stanovujeme na základě dat České správy sociální zabezpečení (dále jen ČSSZ) jako průměrný věk důchodců s nově přiznaným starobním důchodem v základním roce.

  

Obr. 1 – Penzijní závazky prvního důchodového pilíře – podíl jednotlivých typů důchodu, ČR, 2020

Zdroj: ČSÚ 

 

Pokud jde o poměry výše důchodových závazků připadající na muže, resp. ženy, pro invalidní důchody je poměr více méně vyvážený (51 % muži, 49 % ženy), ve starobních důchodech jde větší podíl závazku za ženami (45 % muži, 55 % ženy) a u pozůstalostních a sirotčích důchodů je tradičně větší část závazku vůči ženám (ženy 83 %, muži 17 %), toto nerovnoměrné rozložení souvisí s delší dobou dožití u žen. 

Rozložení penzijních závazků dle věku odpovídá statistice vyplacených penzijních dávek  a s tím spojeného nejčastějšího období odchodu do penze (obr. 2). Největší podíl závazků  u mužů i u žen tudíž připadá na věkovou skupinu 61–68 let (přibližně 20 % všech závazků). Výše penzijních dávek se počínajícím odchodem do důchodu postupně zvyšuje, zároveň však klesá počet lidí u těchto starších generací, tudíž je patrná klesající tendence od věku 69 let. Pokles či stagnace křivky ve věkové skupině 45–51 let a 56-60 let je způsobena nižším počtem osob  u těchto generací. Výše penzijních závazků je zde ovlivněna především budoucími penzisty, tudíž menší počet osob v budoucnu dosáhne na budoucí dávky.  

Z hlediska pohlaví pozorujeme podobný vývoj trendu. U žen jsou patrné vyšší hodnoty ve všech věkových skupinách, což je především způsobené početnějšími generacemi. 

Míra inflace 2 % použitá v modelu je na úrovni inflačního cíle ČNB z roku 2010, což odpovídá příručce pro sestavení penzijních závazků. Přestože ČNB usiluje o to, aby se inflace nacházela na 2 %, skutečná inflace se od inflačního cíle odchyluje, a to především v důsledku nepředvídatelných šoků, které ekonomiku průběžně zasahují. Přirozenou kolísavost inflace zachycuje toleranční pásmo o šíři jednoho procentního bodu oběma směry okolo inflačního cíle. Průměrná míra inflace v roce 2020 byla 3,2 %, tedy lehce nad toleranční pásmo. V současné době se míra inflace pohybuje významně mimo toleranční pásmo v důsledku pandemie covid-19 a válečného konfliktu na Ukrajině, nicméně tento nárůst nespadá do referenčního období, za které jsou aktuálně penzijní závazky odhadovány. 

 

Obr. 2 – Penzijní závazky dle věku v % HDP; ČR; 2020

 

Zdroj: ČSÚ 

 

 

 

Senzitivní analýza

Výše penzijních nároků je velmi citlivá na hodnotu diskontní sazby používané v modelu. Senzitivní analýza, která je součástí publikace na webu, ukazuje vliv pohybu diskontní sazby  o ±1 % na celkovou výši penzijních nároků a na jeho podíl na HDP.

 

Změny dříve publikovaných dat 

V rámci publikování penzijních nároků k 31. 12. 2020 nedošlo k žádné změně dříve publikovaných dat

 

Závěr

Tento dokument shrnuje analýzu výsledků za publikovaný rok 2020. Jeho cílem je prezentovat konkrétní hodnoty spolu s popisem pro lepší pochopení a orientaci v problematice. Pro názornost a co nejjednodušší interpretaci jsou využita grafická zobrazení. Jak je patrné z výše uvedeného textu i samostatného souboru s popisem metodického postupu, ve výpočtu se objevuje mnoho faktorů, které se v jednotlivých letech liší. Praxe také ukazuje, že v takto rozsáhlém výpočtu je možné i zpětně nalézt chybu, proto se v takovém případě vracíme i ke starším výpočtům a snažíme se maximálně zpřesnit výsledek

Problematika penzijních závazků je široce obsáhlá a opírá se o mnoho projekcí a parametrů. Budoucí analýza bude dále zpřesňovat stávající postupy a zohlední nové poznatky a aktuální demografické či ekonomické projekce. Modelovaná hodnota penzijních závazků není součástí státního dluhu ani dluhu vládních institucí, ale představuje předpokládané budoucí nároky domácností v důchodovém věku. Jak bylo zmíněno v úvodu - hodnota penzijních nároků stanovená modelem ADL není a nemůže být indikátorem udržitelnosti penzijního systému. V penzijním systému ČR jsou zavedeny pouze dva důchodové pilíře, avšak většina států EU disponuje daleko variabilnějším důchodovým systémem. Zavedení nových penzijních schémat (např. zaměstnaneckých) by vedlo k dalšímu navýšení penzijních nároků. Vliv na hodnotu penzijních závazků nemusí mít jen politická rozhodnutí, ale významný dopad může mít i současné dění ve světě. Zde lze zmínit např. pandemii covid-19 a její vliv na demografické ukazatele či válečný konflikt na Ukrajině a s tím spojená migrační situace.

 

 

Kontaktní osoby: 

Eliška Starostová                                                            Daniela Strnadová                                                  

Oddělení finančních účtů                                                Oddělení finančních účtů                                               

Tel.: 27405 4355                                                               Tel.: 27405 4237

E-mail: eliska.starostova@czso.cz                                  E-mail: daniela.strnadova@czso.cz

 

 

Jakub Vincenc

Vedoucí oddělení finančních účtů

Tel.: 27405 4363

 

E-mail.: jakub.vincenc@czso.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688