Tomáš Stingl (BusinessInfo.cz)
Okénko pro podnikatele  |  02.02.2023 11:24:26

České inovativní firmy chtějí rozjet globální síť chytrých učeben Archimedes

Venkovní chyt učebny mají vyrůst v desítkách měst nejen v Evropě a USA, ale možná i v Kolumbii, Indii či na Novém Zélandu. První vzorová učebna je právě dokončována v Hodoníně. Vybavena bude termokamerami k pozorování zvířat, meteorologickou stanicí, solárními panely či biokompostérem.

Projekt spustila česká exportní aliance CzechTrade Elements For Smart City, která sdružuje necelé dvě desítky tuzemských inovativních firem. Základní stavba první vzorové učebny byla po dvou měsících prací dokončena loni v prosinci v Hodoníně, který má ambici stát se v České republice průkopníkem technologií pro chytrá města. První Archimedes přitom vzniká na místě, kde bylo původní staré venkovní vzdělávací centrum zničeno v létě 2021 tornádem.

Termokamery i stěna pro natáčení videa

Nová učebna je teď vybavována spoustou moderních výrobků převážně české provenience. Už samotný stavební materiál je českým patentem. Jde o recyklovaný produkt PackWall od stejnojmenné firmy, která vyrábí z odpadových tetrapak obalů jakousi obdobu dřevěných desek. Konstrukce je zvenčí ošetřena hydrofobním nanonátěrem, což ji ochrání minimálně 15 let proti vodě či UV záření bez nutnosti údržby. „Uvnitř bude zajištěno čidly řízené biodynamické osvětlení českého výrobce s různým režimy – od výuky, přes kino až po koncert,“ říká Antonín Koplík, šéf exportní aliance pro chytrá města a jednatel firmy Moram, která je v projektu Archimedes lídrem.

Celý koncept je pojat tak, aby učebna fungovala ekologicky a byla soběstačná co do energie i dalších zdrojů. To může být dvojnásob praktické ve státech s velkou rozlohou, kde je potřeba poskytnout možnost studia žákům i v odlehlejších regionech bez přímého napojení na inženýrské sítě.

Například dešťová voda bude pro další využití ze střechy sváděna do retenční nádrže, s níž bude spojeno solární čerpadlo. Vedle sluneční energie by mohl Archimedes využít i sílu větru. „Prostřednictvím kanceláře CzechTrade v Austinu jednáme s americkou společností Aeromine o možném poskytnutí patentované horizontální větrné elektrárny, která by nahradila 50 procent výkonu fotovoltaických panelů v případě, že bude zataženo, ale větrné počasí,“ uvádí Antonín Koplík. Na budově bude také instalována hydrometeorologická stanice s chemickými čidly a výstupem na webovou aplikaci, v níž budou moci studenti porovnávat změny počasí.

Zezadu bude u stavby připraven kompostér s kalifornskými žížalami k rozložení a znovuvyužití bioodpadu. Zároveň se počítá i s přiléhající malou zahradou či s květináči, kde se bude pěstovat zelenina a další plody pro školní jídelnu.

Mezi učebními pomůckami budou například české termokamery od firmy Timi Creation. Ty poslouží mimo jiné pro noční pozorování zvířat podle teplotní stopy či ke zkoumání úniků tepla z budovy. Instalovány mohou být i budky pro ptáky s mikrokamerami.

K dispozici budou také pomůcky od českého výrobce dětského nábytku a herních prvků pro rozvoj jemné motoriky. K tomu vysouvací pódium a technologie pro zobrazení virtuální reality či zelená stěna jako pozadí pro natáčení videa.

Cena jedné stavby jsou asi tři miliony korun, využít lze dotace

Pořizovací náklady učebny s kapacitou 30 až 36 studentů jsou zhruba tři miliony korun. V České republice mohou zájemci využít pro její pořízení peníze z evropských fondů a dalších dotačních nástrojů. Na Mezinárodní den učitelů, tedy 28. března, proběhne v Hodoníně slavnostní otevření první učebny. Brzy by pak měly následovat další. „Aktuálně řešíme asi 30 škol v České republice, kdy předpokládáme realizaci většinou ještě v letošním roce. Zároveň komunikujeme i se zahraničními zájemci. Začínáme finským Tampere, kde jednáme o výstavbě učebny. Kromě toho aktivně jednáme i s městy v Itálii, Španělsku, Švýcarsku, Kolumbii, USA, Švédsku, zájem je i z Indie a Nového Zélandu,“ vysvětluje Koplík.

Online platforma spojí učebny do jedné globální sítě

Projekt tedy míří k ambicióznímu cíli: Spojit všechny plánované učebny Archimedes v různých zemích do jedné ucelené sítě. Studenti tak budou moci v rámci jednotné webové aplikace komunikovat s žáky v jiných zemích a sdílet studijní témata nebo výsledky pozorování. To vše na chystaném portálu, který bude společnou online platformou. „Asi v červnu předpokládám dokončení finálních částí portálu a jeho spuštění. Do konce roku bude aktivní webová síť se zhruba 30 aktivními uživateli v Česku a Finsku, Itálii, Francii, Maďarsku, Švédsku, USA a Španělsku,“ předpokládá Koplík.

Plná verze článku je k dispozici na portálu www.exportmag.cz 



Tomáš Stingl

Tomáš Stingl

Jako publicista se dlouhodobě zaměřuje na problematiku exportu, příběhy českých podnikatelů a také cestopisnou žurnalistiku. Dříve pracoval mimo jiné v České televizi a v podnikatelském týdeníku Profit. V současnosti působí v portálu BusinessInfo.cz a v exportním magazínu ExportMag.cz. Mezi jeho oblíbená témata patří vývoj v zemích východní Asie a Latinské Ameriky.


BusinessInfo.cz

BusinessInfo.cz je online portálem pro drobné živnostníky, malé i střední podnikatele a exportéry. Nabízíme aktuální informace z první ruky, ověřené konkrétními úřady a organizacemi státní správy v Česku a zahraničí. Gestorem projektu je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a realizátorem agentura CzechTrade – díky tomu jsme a vždy budeme bez reklam.

Více informací na www.businessinfo.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688