Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  08.01.2023 07:50:00

Kam bude expandovat trh s elektromobily - Víkendář

Analytik společnosti Roth Capital Craig Irwin má cílovou cenu u akcií Tesly nastavenou na 85 dolarů. Negativně podle něj na firmu působí některé aktivity Elona Muska, ale i fundament včetně rostoucí konkurence (viz první část rozhovoru včera). Ve druhé části rozhovoru mimo jiné popisoval, co by podle něj akciím Tesly pomohlo.

Irwin odpovídal na dotaz, jak by malý elektromobil pasoval mezi současné produktové portfolio Tesly. Analytik odpověděl, že malý vůz „nemusí být méně sexy“. Za příklad dal Austin Mini, na němž BMW „hodně vydělává“. Podle Irwina by elektromobil tohoto typu mohl být velmi úspěšný v Evropě a pravděpodobně i v Indii. „Já bych nechtěl, aby mě v něm viděli, ale mladým lidem se líbí kvůli jejich praktičnosti. A líbí se i Evropanům,“ dodal expert. Tesla by podle něj měla být realistická v tom smyslu, že právě levnější elektromobily budou hlavním tahounem celého trhu.

Na Yahoo se také probíraly různé úvahy o tom, co by mohlo v současné situaci pomoci akciím Tesly k růstu. Podle některých názorů by to byly změny v dozorčí radě, které by zvýšily počet jejích členů se zkušenostmi v oblasti elektromobility a technologií. Podle jiného názoru by důvěru investorů zvýšilo ohlášení většího programu odkupů vlastních akcií.

Následující graf porovnává vývoj cen akcií společnosti s čistými nákupy ze strany retailových investorů:

04
Zdroj: Twitter

Někteří experti se také domnívají, že Tesle by pomohla větší finanční transparentnost, a to zejména co se týče marží. Tedy více informací k tomu, kde a čím je generována ziskovost firmy. K odkupům ještě Yahoo uvedlo, že „Tesla na ně má konečně peníze“, na druhou stranu „je otázkou, co by investoři u takové firmy skutečně preferovali.“ Tedy odkup akcií či třeba fúze a akvizice, které by se zaměřovaly na výrobce a dodavatele klíčových materiálů. Na Yahoo připomněli, že Elon Musk o ovládnutí celé výrobní vertikály již dříve hovořil.

 
Cestou k růstu trhu s elektromobily je podle expertů Yahoo Finance právě expanze levnějších a menších modelů. Tímto směrem kráčí například GM, jehož nejlevnější elektromobil by měl stát přibližně 30 000 dolarů. Podobné je to třeba s Toyotou či Nissanem, jejichž vozy by se měly prodávat zhruba za 40 000 dolarů. Celý trh s elektromobily se přitom v USA v roce 2022 téměř zdvojnásobil.

Zdroj: Yahoo Finance

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688