consilium.europa.eu (Rada EU)
Pojištění  |  20.12.2022 10:10:00

Rada se dohodla na postoji k vytvoření rámce pro ozdravné postupy a řešení krize pojišťoven a zajišťoven

 

Zástupci členských států se dnes dohodli na mandátu k vyjednávání (tzv. obecném přístupu) ohledně směrnice o ozdravných postupech a řešení krize pojišťoven. Tento návrh posílí směrnici Solventnost II ve snaze zvýšit odolnost pojišťovnictví a zajišťovnictví a zlepšit ochranu pojistníků, daňových poplatníků, ekonomiky a finanční stability v EU. Postoj Rady otevírá cestu k tomu, aby bylo v novém roce zahájeno vyjednávání s Evropským parlamentem s cílem dohodnout konečné znění.

Zbyněk Stanjura, ministr financí ČR

Jde o důležitý krok vpřed z hlediska snížení rizik pro pojistníky a daňové poplatníky a posílení finanční stability a důvěry ve vnitřní trh. Nová směrnice poskytne rámec pro případy, kdy se navzdory režimu směrnice Solventnost II ocitne určitá pojišťovna v krizové situaci. Solventnost II obecně funguje dobře, ale každý rok se v EU dostane do krizové situace přibližně desítka pojišťoven, což má významné dopady na pojistníky. Směrnice o ozdravných postupech a řešení krize pojišťoven tak poskytne harmonizované postupy, které usnadní zvládaní těchto situací, zejména v přeshraničním kontextu.

Zbyněk Stanjura, ministr financí ČR

U řady sociálních a ekonomických činností je nezbytné mít sjednané pojištění, jelikož chrání před potenciálními riziky. Neřízený úpadek pojišťoven může mít významný dopad na pojistníky, oprávněné osoby, poškozené strany nebo dotčené podniky. Může také vyvolat nebo prohloubit finanční nestabilitu a ovlivnit reálnou ekonomiku jako celek nebo si může vyžádat mimořádné použití veřejných prostředků. Harmonizované postupy pro řešení krizových situací pojišťoven v současné době na evropské úrovni neexistují a značné rozdíly mezi členskými státy vedou k nerovnoměrné ochraně pojistníků a oprávněných osob.

Nová směrnice by pro řešení krizových situací pojišťoven zavedla na evropské úrovni harmonizovaný režim, který by pro tyto případy vybavil vnitrostátní orgány podobnými nástroji a postupy. Návrh by od členských států vyžadoval, aby zřídily orgány příslušné k řešení krize pojišťoven, zajistil by účinnou přeshraniční spolupráci a svěřil Evropskému orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA) koordinační úlohu. Směrnice by vytvořila rovné podmínky ve všech členských státech a ochránila zájmy pojistníků. Kromě toho by minimalizovala dopad na ekonomiku, finanční systém a jakékoli využívání peněz daňových poplatníků, což by přispělo k finanční stabilitě a důvěře ve vnitřní trh s pojištěním a zajištěním.

Rada ve svém postoji oceňuje význam zavedení harmonizovaného minimálního evropského rámce pro ozdravné postupy a řešení krize pojišťoven, bude-li tento rámec přiměřený a přizpůsobený pojišťovacímu sektoru a bude-li náležitým způsobem přispívat k ochraně pojistníků a k udržení finanční stability na jednotném trhu Evropské unie.

Je důležité stanovit společná pravidla a zároveň ponechat vnitrostátním orgánům dostatečnou flexibilitu, aby mohly zohlednit specifika svých pojistných trhů i jednotlivých případů. Vnitrostátní orgány musí mít dostatečné pravomoci k tomu, aby mohly krizové situace pojišťoven efektivně řešit, ale zároveň musí být zavedeny záruky pro spravedlivé zacházení se všemi zúčastněnými stranami, jako je zásada, že by se žádný věřitel neměl dostat do méně výhodného postavení, než do jakého by se dostal v případě běžného insolvenčního řízení.

Souvislosti

Dne 22. září 2021 přijala Komise návrh směrnice o ozdravných postupech a řešení krize pojišťoven jako součást komplexního přezkumu pravidel Solventnost II. Cílem tohoto návrhu je harmonizovat vnitrostátní právní předpisy týkající se ozdravných postupů a řešení krize pojišťoven a zajišťoven, podobně jako je tomu v bankovním sektoru, aby pojišťovny i zajišťovny v EU mohly nadále investovat a podporovat politické priority EU. Od října 2021 návrh v rámci Rady několikrát projednala Pracovní skupina pro finanční služby a bankovní unii během slovinského, francouzského a českého předsednictví. V červnu 2022 předložilo francouzské předsednictví zprávu o pokroku a v prosinci 2022 navrhlo české předsednictví balíček kompromisních změn s cílem dosáhnout mandátu k vyjednávání.

Kontakt pro tisk

Katharina Pausch-Homblé
Press officer
+32 470 88 42 96
+32 2 281 62 63
@pauschhomble

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688