Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  14.01.2023 10:49:44

Sam Bankman-Fried, zakladatel burzy FTX přiznal vinu z několika podvodů a spiknutí

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Stručná historie FTX

Sam Bankman-Fried (SBF) společně s Gary Wangem založil v květnu 2019 kryptografickou burzu FTX (FTX je zkratkou slov "Future Exchange"). Za relativně krátkou dobu se burza FTX dostala do povědomí velkých hráčů. Jako první se příležitosti chytil zakladatel kryptografické burzy Binance, Changpeng Zhao, který koncem roku 2019 investoval do společnosti 100 milionů dolarů za přenechání 20% podílu. To pomohlo nastartovat další plány a FTX se mohla začít rozvíjet. V roce 2020 kupuje aplikaci pro sledování kryptoměn, Blockfolio. Získává investiční kapitál 900 milionů dolarů a hodnota společnosti je oceněna na 18 miliard dolarů. Po úspěšném rozjezdu FTX se ze společnosti stahuje Changpeng Zhao a odprodává SBF nazpět svůj podíl ve firmě a z prodeje inkasuje zhruba 2 miliardy dolarů.

Další dva roky FTX roste, stává se jednou z největších kryptoburz na světě a začátkem roku 2022 je hodnota této společnosti oceněna na 32 miliard dolarů. Ještě v únoru 2022 společnost FTX oznamuje, že brzy začne pro své zákazníky nabízet obchodování s akciemi. Jenže kryptozima, která kryptografické odvětví zasáhla v loňských jarních měsících, se ukázala být smrtelnější, než si leckterý pesimista dokázal představit. Kryptografické společnosti se začaly potýkat s krizí likvidity a plno společností také této krizi podlehly. Ten, kdo těmto společnostem nabízel někdy až neuváženě pomocnou ruku, byl právě SBF prostřednictvím své společnosti FTX. 

Zachránce trhu

FTX se tak ze dne na den stala spásným andělem pro krachující firmy, když jejich riziková portfolia odkupovala takřka jak na běžícím pásu. Za zmínku stojí taková výraznější záchrana společnosti BlockFi, kterou mohla při poskytnutí 400 milionů dolarů odkoupit za 240 milionů dolarů. Za odkup portfolia zkrachovalé kryptografické brokerské společnosti Voyager Digital FTX nabídla 1,42 miliardy dolarů. Poslední takovou pomyslnou záchrannou akcí byla finanční injekce od FTX pro sesterskou společnost Alameda Research v přibližné hodnotě 10 miliard dolarů. 

Obě posledně zmíněné společnosti byly provázané skrze osobu SBF, který jak v FTX, tak i v Alamedě zastával funkci generálního ředitele. FTX půjčila společnosti Alameda více než polovinu prostředků svých zákazníků a poté, co tyto podivné transakce mezi oběma firmami praskly, začali uživatelé hromadně vybírat své deponované kryptomince. Uživatelé si během několika dní (72 hodin) vybrali kryptomince v hodnotě zhruba 6 miliard dolarů, což zapříčinilo, že FTX již nebyla nadále schopná dostát svým závazkům a 11. listopadu 2022 požádal u soudu o bankrotovou ochranu.

Ztráta důvěry a obvinění Sama Bankmana-Frieda

Jeden z hegemonů trhu tak padl, když doplatil na nekalé praktiky a neuvážená manažerská rozhodnutí. Aby toho nebylo málo, tak při převodu kryptoměn z burzy na zajištěná úložiště došlo k odcizení dalších prostředků klientů v hodnotě 650 milionů dolarů. Nelze se tak divit věřitelům, že na SBF podali v prosinci trestní oznámení pro podvod. Ve stejném měsíci byl SBF i policií zatčen na Bahamách, kde měla burza FTX své sídlo. Koncem minulého týdne si pak SBF vyslechnul obvinění z podvodu.

Vzhledem ke znění obvinění se SBF nemůže ani dovolávat zamítnutí obvinění s odkazem na možnou nejistotu ohledně toho, jak americké právo definuje kryptoměny. Této argumentace úspěšně využili na svou obranu jiní velcí hráči v předchozích případech. Jenže tentokrát se obdobné nejednoznačnosti manhattanští federální prokurátoři vyvarovali, když SBF obvinili ze dvou podvodů a šesti případů spiknutí. Kladou mu za vinu, že údajně ukradl vklady zákazníků FTX, aby zaplatil dluhy svého hedgeového fondu Alameda Research, a lhal kapitálovým investorům o finanční situaci FTX. Tím, že prokurátoři v rámci obvinění vůbec neřeší povahu kryptoměn, zda mají být regulovány jako cenné papíry nebo komodity, ale obvinění směřují k jiným trestním činům, nezbylo SBF nic jiného, než svou vinu přiznat.

Shane Stansbury, profesor na Duke University School of Law a bývalý federální prokurátor na Manhattanu, k tomu uvedl:

„Je to docela jednoduchý podvod. Opravdu se nemusíte pouštět do hloubky toho, jak se na kryptoměny díváme.“


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

24.01.2023Vývoj kolem burzy FTX pomohl hodnotě bitcoinu Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
23.12.2022Může kromě FTX padnout i největší krypto-burza Binance? František Marek (Simplecoin)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688