Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  14.12.2022 13:26:51

Vysoká inflace nám zatím nebrání ve splácení, ukazují dlužnické registry

Barometr úvěrového trhu, který pravidelně vydává Czech Credit Bureau, ukazuje, že i ve 3. čtvrtletí tohoto roku jsme se o další kousek vylepšili ve splácení svých závazků. Ale také jsme se o další kousek víc zadlužili, na výsledných 3,15 bilionu korun. Banka však vydaly uklidňující prohlášení: Češi mají rozpůjčováno méně, než mají u bank uloženo.

Dlouhodobé zadlužení je zatím fit

Dlouhodobé půjčky, to jsou v podání Barometru úvěrového trhu hypotéky a úvěry od stavebních spořitelen. Zkrátka bydlení. Z celkové sumy připadá na dlouhodobé zadlužení celkem 2,62 bilionu korun. Za poslední rok (od září 2021 do září 2022) se zadlužení Čechů v půjčkách na bydlení navýšilo o 254,4 miliardy korun.

Pokud se podíváme na vývoj ve splácení hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, čeká nás pohled veskrze příjemný: se splácením se tu totiž daří lépe než kdykoli dříve ve sledované historii. V září 2022 mělo problémy se splácením 10 267 obyvatel. Jde o meziroční pokles o téměř 11 %. Dohromady tito lidé v září 2022 nespláceli úvěry na bydlení za 5,1 miliardy korun.

Nad krátkodobými úvěry se už začalo mírně zatahovat 

V oblasti spotřebních půjček už situace není tak růžová. Celkové zadlužení také v posledním roce vzrostlo, také se snížil počet dlužníků s problémy splácet, jenže se zvýšila suma ohroženého dluhu. Připomeňme, že za ohrožený dluh povařuje Czech Credit Beureau ten, kde dlužník neuhradil alespoň tři splátky.

Na spotřebních půjčkách dlužili Češi v září 2022 celkem 0,53 bilionu korun (530 mld. Kč). Za poslední rok se tento dluh navýšil o 27,3 miliardy korun. Co se ohroženého dluhu týká, podařilo se snížit počet nesplácejících dlužníků na 175 094, což je pokles o 4,1 %. Ale celková částka ohroženého dluhu ze spotřebních půjček vzrostla na 22,8 miliard korun. Zvýšila se za poslední rok o 137 milionů korun, a to je nárůst o 0,6 %.

V kterém kraji si lidé půjčují nejméně a kde nejvíce?

Nejvyšší zadlužení na hypotékách je vykázáno v Praze (510 mld. Kč). Počet obyvatel a ceny nemovitostí dělají své. Na opačné straně žebříčku je kraj Karlovarský (50 mld. Kč). Žebříček bude mít stejné první a poslední místo, i když celkové zadlužení přepočteme na obyvatele. Nejvyšší investice do bydlení realizují Pražané (cca 393 tis. Kč na hlavu), nejnižší pak obyvatelé Karlovarska (cca 171,5 tis. Kč na hlavu).

U spotřebních půjček je situace diametrálně odlišná. Celková suma zadlužení je nevyšší ve Středočeském kraji (73,3 mld. Kč). Je to dáno nejen počtem obyvatel, ale celkovou ekonomickou situací v kraji přímo obklopujícím hlavní město. Nejmenší celkový dluh je opět evidován v kraji Karlovarském (17,9 mld. Kč). 

Ale jakmile přikročíme k přepočtu dlužné částky na obyvatele, rázem se Karlovarský kraj posune na příčku první s cirka 62 tisíci korunami dluhu na obyvatele. Na místě posledním bude kraj Zlínský (cca 40,5 tis. Kč na hlavu).

Ve kterém kraji jsou nejmenší a naopak největší problémy se splácením? 

Dlouhodobě jsou půjčky nejlépe spláceny v Praze. V září 2022 tu mělo potíže s odesláním splátky jen cirka 5,8 % dlužníků. Podobně příznivá je situace i v kraji Zlínském, kde je ohrožený dluh evidován jen u 6,1 % dlužníků. 

Pomyslné prvenství v problematickém splácení drží Ústecký kraj (s 10,4 % nesplácejících dlužníků), na druhé příčce je usazen kraj Karlovarský (10 % nesplácejících). 

Porovnejme si situaci s průměrnými příjmy v krajích

Abychom si mohli vytvořit ucelený obrázek o situaci ve výše zmíněných krajích, přidejme ještě statistiku průměrných příjmů na obyvatele. ČSÚ ji má prozatím zveřejněnu za rok 2020. Nejvyšší průměrné příjmy najdeme tradičně v Praze (359 010 Kč), ale hned druhé nejvyšší v kraji Ústeckém (276 070 Kč). Když se vrátíte o odstavec výš, zjistíte, že právě tento kraj vede žebříček problematického splácení. 

Nejnižší příjem je statistickým úřadem evidován v kraji Zlínském (221 158 Kč) - a i přes to jsou lidé z tohoto kraje na špičce v řádném splácení svých závazků.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688