mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  13.12.2022 17:18:00

Poslanci schválili snížení důchodového věku záchranářům, souhlasili i se snížením penzí komunistickým prominentům

Sněmovna schválila novelu zákona o důchodovém pojištění, kterou  jí s pozměňovacím návrhem vrátil na začátku prosince Senát. Nově budou mít  možnost jít až o 2,5 roku dříve do penze jak pracovníci záchranné služby, tak i členové jednotek podnikových hasičských záchranných sborů. Součástí  schváleného zákona je také snížení starobních důchodů komunistickým  prominentům, kteří působili před rokem 1989 ve vysokých politických funcích. 

Nižší důchodový věk pro zdravotnické záchranáře 

Odejít dříve do důchodu bude mít možnost více než 6 000 záchranářů a dalších zhruba  tři tisíce členů jednotek profesionálních podnikových hasičských sborů. „Jejich práce je neobyčejně náročná a vyžaduje bezchybný zdravotní stav. Dřívější odchod do důchodu  je v těchto případech určitě namístě,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian  Jurečka (KDU-ČSL). Konkrétně půjde o členy výjezdových skupin a řidiče záchranky,  operátory zdravotnického operačního střediska a horských záchranářů. Přidají se k nim i členové jednotek podnikových hasičských sborů. Dřívější nárok na starobní důchod je  vázán na zvýšené pojistné placené zaměstnavateli za dobu výkonu této práce. Ostatní  zaměstnanci, kteří tyto výhody nemají, tak nebudou na snížený důchodový věk vybrané  skupiny doplácet. 

Krácení důchodů komunistických funkcionářů 

Lidí, kteří působili před rokem 1989 ve vysokých politických funkcích, se podle návrhu  MPSV bude týkat snížení důchodů. Jde o vyrovnání se s totalitní minulostí, stejně tak jako  tomu bylo v jiných evropských zemích. „Oceňuji, že stejně jako v jiným postkomunistických  zemích nyní i v České republice přistupujeme k tomu, že prominenti komunistického  režimu nebudou mít vyšší důchody než ti, kteří byli v době totality perzekuováni. Děkuji  Marianu Jurečkovi, že návrh předložil už v minulém volebním období. Má to pro nás  obrovský symbolický rozměr," uvedl poslanec sociálního výboru Jiří Navrátil (KDU ČSL). 

Starobní důchody se budou krátit paušální částkou 300 korun za každý započatý rok, kdy dotyčný zastával post vysokého funkcionáře. Snížení důchodu se poprvé promítne do splátky jejich důchodů v březnu 2024. „Tato úprava sice nepřinese výraznou úsporu  státnímu rozpočtu, má ale důležitý symbolický rozměr,“ připomněl ministr Jurečka. 

Výchovné i u invalidních a vdovských důchodů 

Příspěvek za vychované dítě (tzv. výchovné) náleží tomu z rodičů, který se převážně  věnoval výchově dítěte. Reaguje především na skutečnost, že ženy mají dlouhodobě  výrazně nižší důchody než muži. Vypočítávají se totiž z nižších platů, protože část kariéry  obětovaly dětem. Tuto nerovnost z části kompenzuje tzv. výchovné, které činí 500 korun  měsíčně za každé vychované dítě. „Výchovné je pro mě prioritou. Bez potomků  společnost nemá budoucnost, a proto se roky strávené výchovou dětí konečně docení i prostřednictvím penze,“ dodal ministr. 

Výchovné mohou od příštího roku dostávat i lidé, kteří vstoupili do starobní penze  z invalidního důchodu, ale nesplnili podmínku potřebné doby pojištění. Nedojde rovněž  ke krácení výchovného při souběhu starobního důchodu s vdovským nebo vdoveckým  důchodem.

 

Ke stažení

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688