Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  14.12.2022 06:20:00

Životní minimum 2023: valorizace částek životního a existenčního minima o 5,2 % rozšíří počet příjemců porodného či přídavků na děti, zvýší příspěvek při pěstounské péči a dávky v hmotné nouzi

Již třetí valorizaci částek životního a existenčního minima během jednoho roku plánuje od ledna 2023 vláda. Částky životního a existenčního minima se mají zvýšit o 5,2 %.

Životní minimum je vládou stanovená částka, nezbytná pro zajištění výživy a ostatních základních potřeb jedince či rodiny. Hraje důležitou roli v oblasti státní sociální podpory, neboť slouží jako základ pro stanovení některých sociálních dávek. Životní minimum jednotlivce se má od 1. ledna 2023 zvýšit z 4.420 na 4.860 . Existenční minimum je částka, která má zajistit přežití a uplatňuje se hlavně v dávkách hmotné nouze. Výše existenčního minima má od 1. ledna stoupnout z 2.980 na 3.130 .

Vláda může zvyšovat částky životního a existenčního minima vždy od 1. ledna podle skutečného vývoje spotřebitelských cen, pokud náklady na výživu a na ostatní základní osobní potřeby přesáhnou ve stanoveném rozhodném období 5 %. Částky životního a existenčního minima může vláda za mimořádných okolností zvýšit také mimo termín pravidelné valorizace. Vzhledem k rostoucí inflaci během roku 2022 přistoupila vláda ke zvýšení částem obou minim od 1.4.2022, následně od 1.7.2022 a naplánováno je zvýšení od 1.1.2023.

Jak se hodnoty životního a existenčního minima vyvíjely v posledních letech můžete vidět v následujícím přehledu:




 

 

 

 

 

 

Při stanovení některých dávek (např. porodného nebo přídavku na dítě) se vychází z životního minima rodiny, resp. pro schválení nároku na dávku se příjmy rodiny porovnávají se stanoveným násobkem životního minima této rodiny. Proto je dobré vědět, jak životní minimum spočítat. Velmi snadno jej spočítáte na naší kalkulačce životního minima 2023, do které stačí zadat počet a stáří společně posuzovaných osob. Více informací o společně posuzovaných osobách píšeme ZDE.


 

 

 

 

 

 

 

Životní minimum rodiny je součtem částek životního minima společně posuzovaných osob. Částky životního minima se nařízením vlády mají zvýšit od 1. ledna 2023 na tyto hodnoty:






 

 

 

 

 

Příklad výpočtu životního minima rodiny (společně posuzovaných osob):
Životní minimum rodiny, ve které žijí manželé a 3 děti ve věku 14, 11 a 5 let bude od ledna 2023 ve výši 4.470 + 4.040 + 3.050 + 3.050 + 2.480 = 17.090 .

Životní minimum rodiny, ve které žije rodič s jedním dítětem do 6 let: 4.470 + 2.480 = 6.950

Díky zvýšení částek životního a existenčního minima od 1.1. 2023 dojde:


S životním minimem se při rozhodování o nároku na některé dávky porovnávají všechny čisté peněžní příjmy jednotlivce nebo společně posuzovaných osob (tedy příjmy ze zaměstnání, podnikání, z pronájmu, z podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci, z důchodů, z dávek nemocenské, mateřské, rodičovské, výživného atd.) Do započitatelných příjmů rodiny se nově od ledna 2023 nebudou zahrnovat výdělky nezaopatřených dětí. Konkrétně půjde o příjmy za práci žáků a studentů z praktického vyučování a přípravy, příjmy ze závislé činnosti i samostatné výdělečné činnosti dětí v průběhu prázdnin, především tedy brigád.

 

14.12. 13:29  Test1 (PJPrince)
14.12. 10:53  Test1 (Kurzy.CZ)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688