Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  14.09.2021 08:30:00

Společně posuzované osoby - kdo je zahrnut do okruhu společně posuzovaných osob na přídavky na děti, příspěvek na bydlení a další dávky?

S pojmem „společně posuzované osoby“ se setkáte především tehdy, dostanete-li se do situace, kdy budete žádat stát o finanční pomoc – výplatu konkrétního příspěvku či dávky. A co tedy tento pojem znamená? Společně posuzované osoby jsou takové osoby, jejichž příjmy se při vyhodnocování nároku na získání určité dávky posuzují spolu s příjmem žadatele. A konkrétně se se společně posuzovanými osobami budete muset vypořádat, pokud budete žádat o některou z dávek státní sociální podpory – jako je přídavek na dítě, porodné či příspěvek na bydlení, o některou z dávek pomoci v hmotné nouzi – tedy příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc nebo v případě žádosti o příspěvek na zvláštní pomůcku.

Při ověřování nároků žadatelů o dávky a příspěvky má důležitý význam výpočet životního minima jednotlivce či společně posuzovaných osob. Co je životní minimum a k čemu se používá?

ŽIVOTNÍ MINIMUM a společně posuzované osoby
Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb jednotlivce nebo domácnosti a je využíváno při zjišťování nároku na některé dávky a pro výpočet většiny dávek státní sociální podpory. 

Životní minimum jednotlivce
Za jednotlivce se pro výpočet životního minima považuje osoba, která není společně posuzována s jinými osobami.

Životní minimum společně posuzovaných osob
Pokud je osoba posuzována společně s jinými osobami, jsou částky životního minima odstupňovány podle pořadí osob, které se stanoví tak, že se nejdříve posuzují osoby, které nejsou nezaopatřenými dětmi, a poté osoby, které jsou nezaopatřenými dětmi. V rámci každé z těchto skupin se pořadí stanoví podle věku od nejstarší po nejmladší osobu. Životní minimum osob, které se posuzují společně, se stanoví jako úhrn částek životního minima všech těchto osob.

Které osoby jsou společně posuzovány definuje zákon o státní sociální podpoře i zákon o životním a existenčním minimu, a proto se u jednotlivých dávek okruh posuzovaných osob liší.

 

PORODNÉ a PŘÍDAVEK NA DÍTĚ

Shrnutí:

Zjednodušeně lze říci, že pro dávku porodné a přídavek na dítě spadají do okruhu společně posuzovaných osob nejčastěji nezaopatřené děti a jejich rodiče.

Přesné znění:

Pro účel těchto dávek jsou společně posuzovanými osobami:

  • nezaopatřené děti,
  • nezaopatřené děti a rodiče těchto dětí; za rodiče se považují i osoby, jimž byly nezaopatřené děti svěřeny do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, manžel, partner rodiče nebo uvedené osoby, vdovec nebo vdova po rodiči nebo uvedené osobě a druh (družka) rodiče nebo uvedené osoby,
  • manželé, partneři nebo druh a družka,
  • nezaopatřené děti, jejich rodiče, pokud jsou nezaopatřenými dětmi a jsou osamělí, a rodiče těchto rodičů, pokud s oprávněnou osobou spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.

Za osamělého rodiče se považuje rodič, který je svobodný, ovdovělý nebo rozvedený, pokud nežije s druhem. K druhovi (družce) se jako ke společně posuzované osobě přihlíží, žije-li s osobou alespoň tři měsíce. Za osamělého rodiče se nepovažuje rodič, který žije v registrovaném partnerství.

Pokud jsou rodiče nezaopatřeného dítěte rozvedeni, posuzuje se jako osoba společně posuzovaná s nezaopatřeným nezletilým dítětem rodič, s nímž dítě společně žije, a bylo-li uvedeným rodičům svěřeno dítě do společné nebo střídavé péče obou rodičů posuzuje se s nezaopatřeným nezletilým dítětem rodič určený na základě dohody rodičů.

Příklady:

Pokud tedy například žijí zletilí zaopatření rodiče s dítětem u svých rodičů (prarodičů dítěte) ve společné domácnosti, tito prarodiče mezi společně posuzované osoby pro účely porodného či přídavku na dítě zařazeni nebudou.

Pokud je otec zapsán v rodném listě dítěte, ale s matkou a dítětem nežije, může matka zažádat na krajské pobočce Úřadu práce ČR o vyloučení otce z okruhu společně posuzovaných osob, ale musí doložit, že spolu alespoň 3 měsíce nežijí.

PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ, HMOTNÁ NOUZE, PŘÍSPĚVEK NA ZVLÁŠTNÍ POMUCKU

Shrnutí:

Zjednodušeně lze říci, že pro účely přídavku na bydlení, dávek v hmotné nouzi a příspěvku na zvláštní pomůcku se jako společně posuzované osoby považují rodiče a nezaopatřené děti, manželé, partneři, rodiče a zaopatřené děti, rodiče a zletilé děti, které s rodiči užívají byt a nejsou posuzovány s jinými osobami. Za členy rodiny se pro tyto účely dále považují i jiné osoby, podmínkou však je, aby všichni společně užívali jeden byt.

Od července 2020 se do výpočtu počítají pouze osoby, které v domácnosti skutečně bydlí. Dříve stačilo, aby měli tito lidé v bytě trvalé bydliště. 

Přesné znění:

Pro účel těchto dávek jsou společně posuzovanými osobami:

  • rodiče a nezletilé nezaopatřené děti,
  • manželé nebo partneři,
  • rodiče a nezletilé děti, které nejsou nezaopatřené,
  • rodiče a zletilé děti, pokud tyto děti společně s rodiči užívají byt a nejsou společně posuzovány s jinými osobami,
  • jiné osoby, které společně užívají byt, s výjimkou osob, které prokáží, že spolu trvale nežijí a společně neuhrazují náklady na své potřeby.

Pokud bylo nezletilé nezaopatřené dítě svěřeno do péče jednoho z rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, neposuzuje se společně s druhým rodičem. V případě svěření dítěte do společné nebo střídavé péče rodičů se dítě posuzuje společně s tím rodičem, se kterým má být posuzováno podle souhlasného prohlášení rodičů.

Pokud společně užívají byt osoby, které lze společně posuzovat v rámci dvou nebo více okruhů společně posuzovaných osob, má přednost společné posuzování rodičů a nezaopatřených dětí.

Osamělý rodič společně užívající byt se svými rodiči se posuzuje i s dítětem společně s rodiči.

Společně posuzovanými osobami jsou i osoby, které se přechodně, z důvodů soustavné přípravy na budoucí povolání, zdravotních nebo pracovních, jakož i z důvodu dlouhodobého výkonu dobrovolnické služby, zdržují mimo byt, který užívají k bydlení.

Příklady:

Jste-li například samoživitelka a žijete s dítětem u svých rodičů, úřad vás bude posuzovat společně, započítá tedy příjmy vás i vašich rodičů.

Společně bude také posuzován například otec dítěte, který se svou rodinou žije ve společné domácnosti, ale má odlišný trvalý pobyt.

VYLOUČENÍ OSOBY z okruhu osob společně posuzovaných
Je dobré vědět, že Krajská pobočka Úřadu práce může při rozhodování o dávkách v případech, kdy osoby spolu nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně nežijí, rozhodnout, že se neposuzují jako osoby společně posuzované.

Zažádat o vyloučení osoby z okruhu společně posuzovaných osob můžete v případech, kdy:

  • jde o přídavek na dítě nebo o porodné a vylučovaná osoba se žadatelem nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně nežije.
  • jde o příspěvek na bydlení, dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na zvláštní pomůcku a vylučovaná osoba nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně byt neužívá.

Žádost najdete na stránkách MPSV - viz. Žádost o vyloučení osobyv z okrhu společně posuzovaných osob a Žádost o vyloučení z okruhu společně posuzovaných osob pro žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688