Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  13.12.2022 09:18:45

Letem světem: inflace. Inflace zrychlila v listopadu na 15,6 procenta v meziročním srovnání. Respektive na 19,8% y/y

Inflace zrychlila v listopadu na 15,6 procenta v meziročním srovnání. Respektive na 19,8% y/y, pokud bychom nepřistoupili na hru ČSÚ, že úsporný tarif snižuje ceny energií. Dočasně. Meziročně ceny poskočily i díky loňskému snížení DPH na energie.

Meziměsíčně vzrostly ceny o 1,2 %. Jirka (Polanský) píše: „Hlavním důvodem byl růst cen energií a potravin. Naopak domácí poptávkové proinflační tlaky již nerostou tak výrazně a spíše slábnou. To je vidět například na vývoji cen služeb, které se zvýšily meziměsíčně jen o 0,3 %. V nich se projevují vyšší náklady na energie, ale také ochlazení poptávky domácností.“

Krátkodobá prognóza: Podobná inflace jako v listopadu by mohla být jak v prosinci, tak i lednu. Faktory se příliš nezmění. Inflaci potáhnou energie a potraviny, naopak poptávkové tlaky budou s ochlazení ekonomického vývoje dále slábnout. Rizika v inflaci jsou především pro leden. Zaprvé, z dat vypadne vliv úsporného tarifu (ten se týká letošního čtvrtého čtvrtletí). Bez toho by nyní inflace byla pravděpodobně mírně nad 19 %. Zadruhé dojde k zastropování cen energií (nicméně čekáme celkový dopad na zvýšení inflace, když více domácnostem se ceny pravděpodobně zvýší na strop, než sníží na strop). Zatřetí dojde ke zvýšení cen tepla, vodného apod. A za čtvrté ale bude již v datech velký vliv srovnávací základny (z meziroční inflace vypadne výrazné zvýšení cen z ledna 2022). Celkově se tak nedá vyloučit, že inflace může v lednu významně překvapit jak směrem dolů, tak i nahoru (což bude pravděpodobnější).

Střednědobá prognóza: Od února by se mohla inflace postupně vracet k inflačnímu cíli, což potrvá něco přes rok. Vzhledem k očekávanému útlumu české ekonomiky, když česká ekonomika pravděpodobně nyní prochází mírnou recesí, by již poptávkové proinflační faktory neměly dál významně růst, a naopak by měly pokračovat ve slábnutí, a to navíc v situaci, kdy řada obchodů má relativně plné sklady (při ochlazení poptávky čekáme zesílení nabízených slev). V roce 2024 by se inflace měla vrátit k inflačnímu cíli

 Rizika: Rizika zůstávají vysoká a oboustranná, když tím hlavním zůstává vývoj cen energií. To se netýká jen letošního či příštího roku, ale také roku 2024. Aktuální tržní vývoj implikuje značné snížení cen energií pro rok 2024, nicméně je otázka, zdali se to takto výrazně dostane až do ceníků spotřebitelů.

Vliv na ČNB a trhy: Dnešní data jsou nad očekáváním, ale celkově by dle nás neměla implikovat změnu očekávaného vývoje měnové politiky. Překvapení v inflaci nebylo dnes tak vysoké, a navíc se nezměnily faktory za jejím vývojem. Proto i nadále vidíme jako nejpravděpodobnější scénář stabilitu sazeb do srpna a pak jejich postupné snižování. Rizikem je nové složení bankovní rady, které by mohlo být oznámeno již tento týden (v únoru končí druhý mandát O. Dědkovi a první M. Morovi).

Vývoj v zahraničí: Inflace zůstává velmi vysoká jak v eurozóně, tak i v USA. Nicméně v posledních měsících začala pozvolna slábnout, což by mělo pokračovat i nadále (ačkoliv se nedá vyloučit ještě výrazné lednové zvýšení cen v některých zemích). Z pohledu centrálních bank tak nyní vyvstává otázka, zdali a jak dlouho ještě pokračovat v rychlém zvyšování sazeb.“ Konec Jirky.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

17.05.2023Dubnová inflace v eurozóně byla potvrzena na 7 % y/y (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.12.2022Tuzemská inflace v listopadu zrychlila na 16,2 procenta (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688