Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.12.2022 06:01:12

Pražská burza v listopadu posílila druhý měsíc v řadě. Závěr roku bývá statisticky také pozitivní

  • objem obchodů v listopadu dosáhl jen 10,1 mld. , o více než 70% podíl se postaraly jen dvě emise (ČEZ a KB)
  • ceny akcií z konce listopadu budou rozhodující pro pravidelnou čtvrtletní aktualizaci indexů, proběhne po závěru páteční seance 16. prosince
  • redukce váhy v indexu PX do limitních 20 % by se měly dočkat akcie KB a ERSTE, rakouská banka pražskou burzu aktuálně ovlivňuje s rekordní vahou 24,8 %
  • v prosinci se fyzické výplaty dividendy dočkají akcionáři KB a GEN DIGITAL

Pražská burza měla v listopadu solidně našlápnuto dále umazat letošní ztráty. Index PX překonával i výkonnostně nadprůměrný říjen, nicméně druhá polovina měsíce přinesla výraznou redukci zisků. Své však také sehrály dividendy KB, resp. rozhodný den pro nárok. Při jejich zohlednění, tedy měřeno dividendovým indexem PX-TR, si totiž pražská burza v listopadu polepšila o 4,5 %, zatímco dle indexu PX jen o 2,6 %. Každopádně pozitivní výsledek neukazuje na jednoznačný vývoj, jelikož polovina titulů z indexu zaznamenala ztráty. Dalo by se také říci, že řada investorů vyčkávala, jelikož objemy obchodů byly v měsíci vůbec nejnižší od loňských prázdnin.

Hlavním motorem růstu byly v listopadu akcie ERSTE, které se dokonce v domovské Vídni přiblížily výrazné technické hranici u 30 EUR. Ta by právě tedy nejspíše měla působit jako resistence. Akcie ERSTE nicméně svou vahou nadále zůstávají naopak největším strůjcem letošního negativního vývoje indexu PX. Také konkurenční bankovní tituly nadále ztrácejí méně, přestože v listopadu nakonec dále ztratily. Akcie KB však nejprve ve světle vidiny dividendy vystoupaly na půlroční maxima až na 777 . Konkurenční akcie MONETA v uplynulém měsíci v porovnání prakticky jen vyčkávaly, resp. držely se v relativně úzkém cenovém rozpětí 70,60-73,80 . Pokud platí informace z léta, skupina J&T by měla do konce roku dokoupit zbývající 1,1% podíl od Petrus Advisers.

 

Volatilnější byly v měsíci nakonec nejztrátovější akcie PILULKA. Podívaly se cenově zpět až do loňského ledna, když se obchodovaly i za 660 . V porovnání však na index PX přesto více negativně působily akcie ČEZ. Hlavní domácí titul si udržel prvenství z hlediska likvidity, když se nicméně tentokrát postaral „jen“ o sotva 42% podíl obchodů. Nervozita ohledně budoucího zdanění firmy nakonec nedovolila titulu udržet zisky nabrané v první polovině měsíce. Energetický titul tak nakonec ztratil nezvyklý již čtvrtý měsíc v řadě, v poslední seanci se podíval dokonce i zpět pod hranici 800 až na 785 .

Druhý měsíc v řadě si polepšily akcie PHOTON ENERGY a PHILIP MORRIS. Energetická firma potvrdila pokračující nárůst byznysu potažmo hospodaření a lze vcelku s jistotou očekávat, že její akcie si letos udrží prvenství z hlediska výkonnosti. Tabákový titul se pak v závěru měsíce posunul na více než 2měsíční maxima navzdory zprávám o dalším navýšení spotřebních daní.

 

Do posledního měsíce roku pražská burza vstupuje s takřka 15% ztrátou, resp. po zahrnutí dividend lze letos mluvit o -8 %. Při pohledu na statistiky by šlo sázet do konce roku na ještě další zmírnění ztrát. V posledních 3 letech si totiž index PX v posledním měsíci roku vždy polepšil. A to navíc poměrně výrazně (v rozsahu cca 3,2-6,3 %).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688