Export (export.cz)
Ze světa  |  14.11.2022 15:40:17

Armádní dodavatel ze Apojených arabských emirátů hledal kontakty v Česku

ARMÁDNÍ DODAVATEL ZE SPOJENÝCH ARABSKÝCH EMIRÁTŮ HLEDAL KONTAKTY V ČESKU

Ozbrojené síly Spojených arabských emirátů outsourcují od soukromých a vládních dodavatelů i ze zahraničí několik vedlejších činností jako je údržba letadel a vybavení či vojenský výcvik. Jeden s místních dodavatelů, společnost Calidus, hledala nedávno nové kontakty i v Česku.

Ilustrační foto Shutterstock

Calidus, který poskytuje svým klientům technologie leteckých a pozemních systémů, plně integrovaná řešení od fáze návrhu a inženýrství až po vývoj, navštívila v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie PROPED i Českou republiku. Během pěti dnů zástupci Calidusu měli příležitost potkat více než 30 českých firem, projít výrobou a odkrýt pole příležitostí pro budoucí spolupráci. Firma Calidus v minulosti spolupracovala s českými firmami například v oblasti leteckých podvozků a v Česku hledala nové partnery v oblasti kompozitů a leteckých motorů. Do budoucna se Calidus nebrání spolupráci s českými firmami na jakýchkoliv zajímavých projektech v obou oblastech, ve kterých operuje, tedy v technologiích leteckých a pozemních systémů.

Vize do roku 2030

Odhaduje se, že Spojené arabské emiráty vynaložily v roce 2020 na obranu 19,8 miliardy dolarů, což je 5,6 % HDP a řadí je tak na druhé místo v poměru výdajů na obranný průmyslregionu zemí Perského zálivu. V rámci podpory Abu Dhabi Vision 2030 vláda vytvořila několik strategických partnerství s cílem rozvíjet své místní schopnosti.

Klíčovým úřadem je Tawazum. Tento úřad Spojených arabských emirátů se specializuje na obranné a bezpečnostní akvizice pro ozbrojené síly a policii Abú Dhabí. Jeho hlavním cílem je řízení ekonomické hodnoty prostřednictvím programu a iniciativ, které mají za úkol usnadnit růst ekosystémů a rozvíjet lidský potenciál. Využívají k tomu globální a místní partnerství pro posílení technologií a inovací prostřednictvím výzkumu a vývoje v oblasti obrany a bezpečnosti. Ekonomický program Tawazumu vysvětluje a popisuje požadavky pro potenciální dodavatele mimo emiráty nebo ty lokalizované ve free trade zónách. Dokument je vhodný pro české firmy uvažující o mezinárodním obchodu v této destinaci.

Tawazun je jedním z největších nákupních subjektů v zemi pro ozbrojené síly Spojených arabských emirátů, policii v Abú Dhabí a národní bezpečnostní agentury. Nově Tawazun oznámil založení dvou nových obchodních linií a to Advanced Pyrotechnics, která se zaměří na výrobu nesmrtící munice a Al Hosn Armored Systems, které budou vyrábět osobní ochranné prostředky. Vláda Abú Dhabí se také snaží posílit své Pokročilé vojenské středisko údržby, oprav a generálních oprav (AMMROC). Pro české firmy operující v těchto odvětvích obranného průmyslu by měl být Tawazun jedním s nejdůležitějších emirátských partnerů, ke kterému by případná nabídka exportních služeb z České republiky měla směřovat.

V kurzu jsou i drony

Další ze silně rozvíjejících sektorů obraného průmysl GCC je letectví, drony a dronové systémy. Spojené arabské emiráty se podle Business Monitor International (BMI) řadí mezi 15 největších zemí v poměru výdajů na obranu na světě. Důkazem toho je i fakt, že během výstavy The Unmanned System Exhibition and Conference UMEX Ministerstvo obrany Spojených arabských emirátů podepsalo dohody v celkové hodnotě obchodů v částce 1,62 miliardy dirhamů (440 milionů USD), což představuje nárůst o 159 procent ve srovnání s předešlým veletrhem UMEX v roce 2020. Nejvíce aktivní emirátské společnosti v tomto odvětví jsou Global Aerospace Logistics vlastněnou společností Edge a International Golden Group. Opět tedy vhodní partneři pro české exportéry působící v tomto sektoru.

V případě, že patříte mezi české firmy, které zvažují možnost působení ve Spojených arabských emirátech, neváhejte kontaktovat obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Abú Dhabí na emailu michal_florus@mzv.cz.

Michal Florus, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Abú Dhabí

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688