Research (eToro)
Akcie ve světě  |  31.10.2022 14:11:15

Investoři ztrácejí chuť na veganské akcie. Zpracovatelé masa se vracejí na trh, zatímco akcie rostlinných výrobků se propadly


● Společnost eToro provedla analýzu za účelem vytvoření veganských a masných košů pro kótované akcie.
● Šest z veganských akcií v koši bylo nedávno uvedeno na burzu a jejich hodnota od vstupu na burzu klesla v průměru o 77 %.
● Za dva roky přinesly masné akcie výnos 7 % oproti -36 % u veganských akcií.
● Výrobce veganských nápojů Celsius Holdings je díky fenomenálnímu růstu tahounem této kategorie.

Investoři v posledních 12 měsících ztratili zájem o takzvané „veganské akcie“, zatímco
akciím tradičních výrobců masa se dařilo mnohem lépe.

V době, kdy si svět připomíná Světový den veganství (1. listopadu), ukazují údaje sestavené platformou pro sociální investování eToro, že hodnota deseti největších veganských akcií klesla za posledních 12 měsíců o 51 % a za předchozí dva roky o 36 %. Ekvivalentní koš akcií nejznámějších společností produkujících maso by v dolarovém vyjádření ztratil za poslední rok pouze 12 % a za poslední dva roky získal 7 %.

Dochází tak ke změně trendu z předchozích let, kdy cena veganských akcií prudce rostla. V delším časovém období by byl veganský index stále lepší investicí než index masných akcií, který by za tři roky vynesl 38 % oproti -10 % a za pět let 20 % oproti 5 %. To je dáno výhradně fenomenálním růstem výrobce veganských nápojů Celsius Holdings, jehož cena akcií za pět let vyskočila o více než 1 500 %.

Za období pěti let by ani jeden z těchto indexů nepřekonal výnosy indexu Nasdaq, který vzrostl o 67 %, ale oba si v tomto období vedly mnohem lépe než index FTSE100, který poklesl o 5 %.


Index s veganskými akciemi zahrnoval kromě společnosti Celsius Holdings také známé společnosti vyrábějící náhražky masa a mléčných výrobků, jako jsou Beyond Meat a Oatly, jejichž cena akcií v roce 2022 prudce klesla, a to nedlouho po vstupu na burzu Nasdaq. Koš akcií byl složen také ze značek zaměřených na veganství v jiných odvětvích, například z kosmetické společnosti ELF Beauty. Koš masných akcií zahrnoval giganty produkující maso, jako je brazilská firma JBS, největší zpracovatel masa na světě, a americký výrobce masa Tyson Foods.

Ben Laidler, stratég pro globální trhy společnosti eToro, k tomu uvedl: „Mnohé z tzv. veganských akcií během širšího boomu rizikového kapitálu a technologií v posledních několika letech prudce vzrostly, ale nyní se v náročných tržních podmínkách, vysokých úrokových sazbách a riziku recese propadají. Mnohé z těchto akcií si po relativně nedávném uvedení na burzu vedly hrozivě, ačkoli úspěchy, jako je Celsius, ukazují, že v tomto prostoru určitě existují příležitosti.

Co se týče nejnovějších trendů, zatímco se veganské produkty stále rozšiřují, zavedené společnosti a potravinářští giganti se nyní brání a expandují do nových bezmasých výrobkových řad, přičemž využívají své výhody z hlediska rozsahu a distribuce. Výkonnost tradičních masných akcií byla pomalá a stabilní a tyto společnosti nyní pravděpodobně těží z toho, že spotřebitelé v souvislosti s krizí životních nákladů přecházejí na levnější zdroje bílkovin, zatímco investoři se v současné situaci přiklánějí spíše k základním hodnotovým akciím."



Informace o použitých údajích

Údaje o ceně akcií byly převzaty z údajů společnosti Refinitiv ke dni uzavření trhu 26. 10. 2022. Tabulka výkonnosti indexu s masem a veganské výrobky a tabulka výkonnosti jednotlivých cen akcií jsou pro účely srovnání uvedeny v amerických dolarech.

Výběr akcií v každém koši byl založen na akciích s největší tržní kapitalizací kótovaných na celém světě, které jsou významně vystaveny tržbám z živočišných bílkovin (hovězí, kuřecí, vepřové) nebo veganských trendů (alternativní bílkoviny, nápoje, kosmetika, přísady).

Oba koše mají stejnou váhu a obsahují 10 akcií.
Vzhledem k rychlému růstu této kategorie a boomu IPO bylo mnoho akcií Veganského koše nedávno uvedeno na burzu: Olaplex - říjen 2021. Oatly - květen 2021. Local Bounti - duben 2021. AppHarvest - červen 2020. Beyond Meat - květen 2019. Tattooed chef - září 2018. Jejich průměrný pokles ceny od IPO činil neuvěřitelných -77 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 11:44  RBI: Čistý zisk nad odhady Research (J&T BANKA)
Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688