plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  29.09.2022 00:00:00

Plzeň: Na Prokopávce trénují Powerchair Hockey, kdokoli s nejtěžším tělesným postižením se může přidat

Na Prokopávce trénují Powerchair Hockey, kdokoli s nejtěžším tělesným postižením se může přidat

O tom, že i lidé s nejtěžším tělesným handicapem mohou v Plzni plnohodnotně sportovat, se mohli přesvědčit návštěvníci Městského sportovního areálu Prokopávka. V minulém týdnu jim členové SK Indians Plzeň předvedli trénink ve sportu s názvem Powerchair Hockey. Tento v současnosti jediný kolektivní sport pro osoby s těžkým postižením se už z podstaty svého názvu podobá hokeji, hraje se ovšem s florbalovým míčkem a holí. A skrývá v sobě také blokující taktiku z basketbalu.

Powerchair Hockey (fotografie: E. Kriegerová)

Powerchair Hockey (fotografie: E. Kriegerová)

Předváděcí akce, kterou připravila nezisková organizace Lenox, z. s., se konala za podpory náměstkyně primátora města Plzně Elišky Bartákové. „Jsem velmi ráda, že jsem mohla přispět k tomu, že se o Powerchair Hockey dozví více lidí. Že se s ním mohou seznámit ti, pro které je především určen, tedy lidé s nejtěžším tělesným handicapem, kteří ve svém životě používají elektrický vozík a jinému kolektivnímu sportu se nemohou věnovat,“ uvedla Eliška Bartáková, která má ve své gesci také oblast sociálních služeb.

Smyslem setkání bylo ukázat tento výjimečný sport těm, kteří ho i se svým handicapem mohou hrát. Mohou se stát součástí týmu a poznat nové přátele, vycestovat do zahraničí na mezinárodní turnaj a v neposlední řadě zažít sportovní nadšení a adrenalin. Přesně to popsal zakladatel SK Indians Plzeň a průkopník Powerchair Hockey v Plzni Lukáš Kroupa. „Nedávno se mě kolega ptal, co prožívám na hřišti, tak je to adrenalin, protože maximální povolená rychlost je 15 km za hodinu, což vzhledem k deseti lidem na poměrně malé ploše znamená, že je člověk docela akční,“ řekl Lukáš Kroupa.

Powerchair Hockey (fotografie: E. Kriegerová)

Powerchair Hockey se hraje na speciálně upravených vozících, které obsahují bezpečnostní prvky podle individuálních potřeb hráčů tak, aby nedošlo k žádnému zranění. Na ochranu hráčů myslí i samotná pravidla, která umožňují jen minimální kontakt vozíků. Při utkání proti sobě stojí dva týmy, každý má čtyři hráče v poli a jednoho brankáře. Na hřišti jsou dva typy hráčů – jedni s klasickou florbalovou holí připevněnou k ruce, jejich cílem je dostat míč do branky o výšce 20 cm a šířce 2,5 m. Druzí hráči mají ke konstrukci vozíku připevněnou takzvanou T hokejku, se kterou brání vstřelení branky. Hra se v českém prostředí hraje v časech 2 x 15 min. na hřišti o velikosti 26 x 16 m. A právě hala na Prokopávce s bezbariérovým přístupem je ideální tréninkové prostředí.

Powerchair Hockey (fotografie: E. Kriegerová)

Scházíme se tady každý pátek od 16:30 do 18:30 hodin. V té době může kdokoli přijít a hru si vyzkoušet. Samozřejmě je lepší se nám předem ozvat, někdy se trénink nekoná třeba z důvodu nemoci,“ pozval Lukáš Kroupa a dodal: „Náš klub hraje českou ligu, která má další tři účastníky – dva pražské týmy a jeden z Bratislavy. Vždy za sezonu musí každý klub uspořádat jeden turnaj, na konci hrajeme ještě play-off. Zrovna teď v říjnu se chystáme na turnaj do Bratislavy.“

Právě organizace Lenox zastřešuje tým SK Indians Plzeň. Ten má asi deset aktivních hráčů z celého kraje, do činnosti se během roku ale zapojí přibližně 50 dobrovolníků, kteří pomáhají realizovat různé projekty směřující k podpoře sportovců. „V našem klubu se snažíme držet toho, že rozhodujícím kritériem, zda se tomuto sportu chce vozíčkář věnovat, je jeho chuť. Protože všechno ostatní se dá nějakým způsobem řešit,“ uzavřel Lukáš Kroupa a vysvětlil, že klub hráčům pomáhá například s dopravou na tréninky a turnaje, zajišťuje asistenci nebo shání finanční prostředky na sportovní vozík.

Powerchair Hockey (fotografie: E. Kriegerová)

Powerchair Hockey vznikl v 70. letech minulého století v Holandsku. Vymysleli ho učitelé tělocviku, kteří chtěli zapojit studenty s handicapem do běžných hodin tělesné výchovy. V Holandsku je místo ledního hokeje populárnější pozemní hokej, proto hráči používají plastové míčky, hole a mantinely. V České republice vzniká ještě tým v Českých Budějovicích a Brně. Sport nejčastěji hrají lidé s dětskou mozkovou obrnou, s různými formami myopatie a dystrofie, lidé malého vzrůstu, s roztroušenou sklerózou nebo s lámavostí kostí. Tento sport je vhodný i pro lidi, kteří mají nejen elektrický vozík, ale současně i dýchací přístroj.

Město Plzeň podporuje klub dlouhodobě a každoroční dotace přesahuje částku 80 tisíc korun.

Více informací o sportu a možnosti vyzkoušet si ho najdou zájemci na:
https://lenoxos.cz

Text: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 29. 9. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688