Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Bydlení  |  27.08.2022 15:08:08

Ceny energií na nových maximech. V návaznosti na domácí spotřebu již dokonce objemově převyšují státní rozpočet České republiky!

Také tento týden ceny energií na burzáchEvropě zamířily dále na sever. Navíc s ještě větší intenzitou. Dosáhly tak nových historických maxim, které si před časem snad nikdo nedokázal představit ani v nejdivočejších snech. Značná část výroby elektřiny ze zemního plynu zejména v Německu nadále ukazuje cenovou evropskou provázanost mezi těmito komoditami. Válečný konflikt Rusko-Ukrajina se tím vlastně dále přenáší do Evropy. Plynová závislost na Rusku tak bohužel jistě přináší ještě větší radost v Kremlu, resp. Putin tím výrazněji vnáší na starý kontinent své ekonomické vlivy, jejichž možný stále se navyšující dopad můžeme pocítit v blízké budoucnosti.

Napjatost na trhu s energiemi je nadále nejvíce znát pro nejbližší týdny, potažmo měsíce. V případě elektřiny některé kontrakty jen o prázdninách zdražily již o více než 200 %. Například pro leden a únor se na burze cena domácí elektřiny vyhoupla k hladině 1 400 EUR/MWh. A to jen „základní“, pro časy s největší spotřebou (obvykle ráno a večer) jsme již nad 1 800 EUR/MWh (nad 44 Kč/kWh).

Za týden téměř dvojnásobek

Většina spotřebitelů si fixuje ceny energií alespoň na rok, na trhu jsou tak jako vodítko sledovány především roční kontrakty. Pro příští rok cena domácí „základní“ elektřiny jen za tento týden svou hodnotu zdvojnásobila. V pátek totiž zakončila již v blízkosti hranice 1 000 EUR na 984 EUR/MWh (přes 24 Kč/kWh). Pro „peakové“ časy pak cena dokonce překročila hranici 1 300 EUR/MWh.


Své sehrává zmiňovaný plyn, jehož cena překonala hranici 300 EUR/MWh. Ještě na konci července byl o polovinu levnější, nemluvě o loňských cenách či ještě v počátku roku... Zmiňované ceny s nevýraznými rozdíly můžeme vidět napříč Evropou. Energetické cenové dopady se tedy týkají stovek milionů obyvatel.

Přes dva tisíce miliard, resp. přes dva bilióny korun za energie?

Dodavatelé energií nakupují pro své zákazníky elektřinu tak plyn obvykle s časovým předstihem. Dopad cen na burze má tedy pro koncové zákazníky poměrně značný časový odstup. Výjimkou jsou odběratelé, kteří přešli či dlouhodobě využívají spotových tedy denních cen. Ještě v poměrně nedávné historii výhodná varianta umožňující mnohdy získání elektřiny „za hubičku“. Elektřina stávala 20-30 EUR/MWh. Někdy dokonce zaznamenávala negativní hodnoty, tedy odběratelé dostávali za její využití zaplaceno. Stávalo se tak především v létě v případě slunečného a větrného počasíNěmecku, což se provázaně promítlo i do cen u nás.

Současná situace je však již o něčem jiném. V případě přetrvání astronomických cen energií by evropské ekonomiky/odběratele čekaly nepředstavitelné výdaje. Pokud vezmeme v úvahu poslední ceny elektřiny 984 EUR/MWh (24 206 ) a plynu 314 EUR/MWh (7 724 ) dostáváme se teoreticky s náklady na energie jen v České republice na více než 2,5 bilionu (a to pouze za „silovou“ energii, tedy bez cen distribuce). Tedy vztaženo ke spotřebě v loňském roce, kdy se v ekonomice využilo 73,7 TWh elektřiny a přes 100 TWh plynu. Zejména u plynu lze již za letošek očekávat pokles spotřeby, vzhledem zejména k omezení výroby elektřinyplynu. Celkově lze predikovat, že spotřeba energií letos, a ještě výrazněji v příštím roce, dozná poklesu. Naštěstí pro příští rok mají dodavatelé snad z větší části pro zákazníky energie nakoupené. Například ČEZ měl k polovině roku zajištěno 70 % elektřiny za průměrnou cenou 90,5 EUR/MWh. Tedy za sotva desetinu oproti současné páteční ceně.

Doufat jen můžeme, že současné ceny energií jsou krátkodobým extrémem. Výše zmiňovaná teoretická částka 2,5 bilionu za energie totiž pro porovnání již například převyšuje aktuální státní rozpočet České republiky. Tedy pro letošek plánované celkové výdaje státu ve výši 2 008 miliard . Podíváme-li se na výkonnost domácí ekonomiky, ta loni vytvořila HDP v objemu 6 108 miliard . Jak plyne i níže z naší kalkulačky, výdaje za energie by tak v porovnání tvořily již 42 %. V případě přepočtu na každého občana České republiky by náklady na všechny energie ve státě dosáhly zhruba 244 tis. Kč (pozn.: kolik by zaplatil přímo sám občan, by samozřejmě záleželo na jeho spotřebě).

 

Rusko zkrátka dostalo Evropu do energetických, potažmo ekonomických kleští. Nezbývá než nalézt politická celoevropská řešení, jak se s danou situací s co nejmenší bolestí vypořádat. Ceny energií mají přímý dopad nejen na domácnosti, ale samozřejmě i na firmy. Ekonomická nemožnost platit byť jen i střednědobě desítky korun za kilowatthodinu energií by znamenala zastavení ještě více provozů a v návaznosti i rostoucí nezaměstnanost. A kola recese by bohužel nabrala na obrátkách…

V naší vytvořené kalkulačce si každý může nasimulovat dopad konkrétně zadaných cen energií na celkové výdaje včetně zmiňovaného porovnání s makrodaty České republiky.

Komentovat zprávu na facebooku

Podívejte se také: Je toto už lichva? Manažeři energetických firem by si měli dát pozor na trestní stíhání

30.08. 09:40  Ta kalkulačka musela dát práce ... (Dacan Strom)
30.08. 09:26  Cena energii (Dacan Strom)
30.08. 08:12  Cena energii (Michal Gireth)
29.08. 13:03  Ta kalkulačka musela dát práce ... (PJPrince)

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688