OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  20.07.2022 13:20:54

Jaká je kupní síla obyvatel v německy mluvících zemích?

kupní síla obyvatel v německy mluvících zemích

Stejně jako v předchozích letech má Švýcarsko i letos v porovnání se svými německy mluvícími sousedy výrazně lepší kupní sílu. Švýcaři mají k dispozici na hlavu ročně 41 758 EUR pro své výdaje a úspory. Němci si mohou dovolit vydat nebo dát stranou jako rezervu podstatně méně: 24 807 EUR. V těsném závěsu za Němci jsou Rakušané s nepatrně nižší částkou na hlavu a rok: 24 759 EUR.

Nicméně je třeba uvést, že i v rámci porovnávaných států existují výrazné regionální rozdíly. Například žádné z hlavních měst tří porovnávaných zemí není mezi těmi nejbohatšími regiony: centra s nejsilnější kupní silou jsou jinde. I to ukázaly aktuální studie kupní sily z dílny GfK.



Zmíněná hlavní města jsou na tom takto: švýcarský Bern disponuje ročně částkou 38 215 EUR na hlavu, zatímco rakouská Vídeň může v průměru počítat se sumou bezmála o 40 % nižší (23 380 EUR). Německý Berlín si ve výzkumu letos připsal částku ještě o něco nižší: 23 088 EUR. Všechny tři metropole tak jsou pod celostátním průměrem své země.

Při výpočtu celkové disponibilní částky kupní síly pro rok 2022 dospěla výzkumná agentura GfK k částce 362,1 miliardy EUR pro 8,7 milionu Švýcarů (bez Lichtenštejnska), 221,2 miliardy EUR pro více než 8,9 milionu Rakušanů a k částce 2,063 miliardy EUR pro 83,2 milionu Němců.

Kupní síla představuje nominální disponibilní čisté příjmy obyvatelstva včetně státních plnění (dávek, příspěvků), jako jsou dávkynezaměstnanosti, příspěvky na děti a důchody. Tyto sumy jsou určeny na spotřebu, bydlení, volný čas a také na úspory. V praxi ovšem záleží skutečná kupní síla nominálně vyjádřených částek na vývoji spotřebitelských cen během roku 2022.



Studie se zaměřuje na regionální rozdíly, a to nejen mezi státy, ale i uvnitř napříč jejich regiony. Zatímco třeba nejvyšší úrovně disponibilních příjmů pokrývají většinu švýcarského území s několika výjimkami, v Německu na stejné hodnoty dosáhnou jen některé čtvrti v Mnichově nebo ve Frankfurtu nad Mohanem. Dalšími bohatými německými „okrsky“ jsou některé části Norimberku a Stuttgartu, zatímco severněji položené spolkové země nedosahují nejvyšších hodnot nikde.Naopak nejnižší indexy kupní síly na jednoho obyvatele v rámci všech německy mluvících zemí můžeme najít v Německu například ve spolkových zemích Meklenbursko-Pomořansko, Duryňsko nebo i Sasko. V Rakousku je nejbohatší jedna část Vídně, ale ani tak nedosahuje švýcarského průměru (viz výše). Nejmenší index kupní síly na jednoho obyvatele vykazuje západní část Korutan nebo sever Horních Rakous.

Zdroj: /www.marktmeinungmensch.at www.gfk.com

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Pá 14:55  Zlatá Koruna patří pojišťovně Kooperativa OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 12:00  Chráníte svůj majetek i během letní dovolené? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

12.02.2024Kupní síla penze regionálně značně kolísá (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
05.06.2023Kupní síla českých mezd je nejnižší za posledních šest let (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688